用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問九龍直資中學??急急
go

請問九龍直資中學??急急 [複製鏈接]

請問九龍直資中學??急急

小女就讀荃灣伍季明小學,(家住美孚)成績平平,b2(中間),如派位唔理想,想考慮直資中學,但完全無頭緒,邊間校風較好,又係b2架呢.......已經各很多朋友求助,但無人知,
希望這裡既媽媽幫幫我...我就黎痴線啦...     

**手頭上有小小資料,唔知b幾**
1.陳樹渠
2.中聖
3.李國寶
4.祟真
5.聖瑪加利

唔該晒.....
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

Re: 請問九龍直資中學??急

如果你認為囡囡適合接受英語教育~李國寶啦!
專收band2/3學生,校風不詳~自己親身睇下仲實際!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

想讀英中的Band2學生可以考慮這3間:

3.李國寶
4.祟真
5.聖瑪加利

3. 勝在三文兩語
4,5 都識人在這裏讀, 評價不錯, 5 較多外籍老師, 可選讀日文或法文, 校風嚴緊, 但前身是band3女校.

三間都會在放榜日收生, 到時全部都報, 看哪間會收才再考慮吧!

加菲貓,

我想問聖瑪加利係咪前身係香港區, 今年搬入深水埗網呀?

vivi_vivi,

不是, 香港區仍有, 前身在九龍, 轉了男女校及搬到千禧校舍已有3年.

vivi_vivi 寫道:
加菲貓,

加菲貓,

thanks!

加菲貓 寫道:
vivi_vivi,

不是, 香港區仍有, 前身在九龍, 轉了男女學及搬到千禧校舍已有3年.

[quote]
vivi_vivi 寫道:
加菲貓,

[/quote]

唔該晒咁多位,我就間間都擺低左表架啦,不過收唔收就唔知.
而家中聖收我個女,不過唔知好唔好??
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

中聖?我未聽過?我認為等多幾間至決定穩陣D好。

中聖我都未聽過, 陳樹渠我就覺得不用浪費時間

connie 寫道:
唔該晒咁多位,我就間間都擺低左表架啦,不過收唔收就唔知.
而家中聖收我個女,不過唔知好唔好??

dabbycheung 寫道:
中聖?我未聽過?我認為等多幾間至決定穩陣D好。

我聽過,應該係全港最《迷你》中學...得十班八班(全校計),地方得1000平方米左右!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Re: 請問九龍直資中學??急急

如果五間都收,我會咁排:
祟真>李國寶>聖瑪加利>陳樹渠>中聖
但如果派到band 2 中中,我唔會揀陳樹渠和中聖。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題