用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 個人分享﹕對付頑皮仔需要具備的是...... ...
樓主: 睡覺
go

個人分享﹕對付頑皮仔需要具備的是...... [複製鏈接]

Re: 個人分享﹕對付頑皮仔需要具備的是......

HARRY 媽﹕
          check pm...
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

Harry,睡覺,

想請教你們, 如果BB唔肯食飯, 有什麼原因?
是咪
1.想要你們注意
2.想同你玩野
3.口味改變
4....

應如何處理?

curly
ah.....         
教仔...我都自身難保....   

BB唔肯食飯的原因﹕

應該自己媽媽最清楚啊﹗
或者你俾佢自己餵自己,佢覺得好玩可能就會食架喇。

又或者....

試諗下﹕
會唔會係你的食物很難吃?
吃膩吃悶了你的食物?
天氣太熱,無胃口?
濕熱肚痛?
生病了?
吃了"納雜"野?

試下用D好得意的餐具引下佢.....
一邊吃一邊玩遊戲.....
如食物變左一架飛機,飛進仔仔個咀仔機場度喇。

或者....你可以試下問下佢自己,究竟係乜野原因丫...
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

Curly,你bb幾大個?係咪未習慣食固體食物呢?我個仔好在冇呢個問題,所以我煩少一樣。
如睡覺講法一樣,試下搵出原因及吸引佢對食飯有興趣. 最緊要養成定時進食,減少零食.尤其是唔好話唔食飯就俾佢食"立立雜雜",等到佢肚餓時佢就會饑不擇食。
你要搵出佢口味. 可能鍾意食硬或者軟
當你走到無力繼續下去,當你感到寂寞困惱空虛 只要相信神隨時扶助你,願助你解開困惑拋開痛悲 當你跑到疲乏難再下去,當你感到疑惑說我是誰 只要相信神完全明白你,就讓你伸手接受他深愛你 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂 不需再懼怕,耶穌必拯救,願你開口接受,張開你手 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂,不需再懼怕 耶穌必拯救,讓你一生快樂展翅高飛,一個全新的你。

醒目開學勳章

Harry  媽 , 睡覺

我囡又比老師投訴 , 上個禮拜初, 我囡去洗手間洗手個陣將梘液搽落自己個頭,整到成身濕, 不特止, 仲要搽埋落同學仔個頭度....     

係上堂個陣又係老師個位攞左d印仔蓋同學仔本簿,
餅餅湊佢放學個陣, 要扭抱, 餅餅唔抱, 係咁鬧佢, 佢就喊住返黎, 喊到眼都腫哂, 見到好心痛 ....

為左個囡, 我&餅成日嘈, 個囡曳, 餅餅鬧佢, 我就話唔駛咁躁喎, 餅又話番我, 你無鬧佢咩 ...咁又係, 我都有鬧佢, 但有時真係激到好嬲&好谷氣, 點解個囡會咁曳,       

原本件餅好好脾氣架 , 但個囡越大, 件餅就越躁 , 我成日話佢好似有躁狂症 , 無辦法啦 , 我地兩個根本唔可以冷靜落黎, 尤其係對住個囡 , 真係人都癲      

Harry, 睡覺

我個仔2yr3m, 我知道是什麼原因唔吃飯,矩可能是喉龍痛, 因為第二天就流鼾水!

多謝你們!

curly...
    那太好喇,找出原因唔駛估估下;喉嚨痛食野真係好辛苦。....佢而加好返未呀?

做媽媽真不易,從佢地呱呱落地開始,就要成日玩猜謎喇。尤其佢地未識講野或未懂如何表達自己時。

記得阿仔兩三個月左右,佢試過幾次同我地打眼色示意有野要我地幫。我地兩公婆烚下烚下咁,以為他要奶,就給他奶,點知唔係,佢唔要,跟住再打眼色,我真係唔知佢要乜?比水佢唔要,於是同佢玩尿片,佢終於忍不住哇哇哇起來了,因為都唔係佢想要的。所以一見佢打眼色,我地就好緊張,好怕估錯後佢又吵起來。

不過,到佢大一點,又有另一種表達方式,剛满一歲度,又係未識用言語表達,有幾回佢跌痛了,走過來我們那兒,指著個頭表示痛,我問佢係唔係撞親,佢拉著我(有時係爸爸)走到廚房bb門欄處,然後親自重演佢撞欄ge經過--->>指了指個欄,然後用手摸著自己個頭,再彎身用頭輕輕做樣撞上去,有時怕我地唔明,佢又再重複多次。哈哈,你可想像他有幾可愛,真係可愛到極點。....想起來,雖然有時激氣一點,但佢真的也有好可愛好可愛的一面架。

sorry..講講下,又係到自顧自的回憶著....    :
curly 寫道:
Harry, 睡覺

我個仔2yr3m, 我知道是什麼原因唔吃飯,矩可能是喉龍痛, 因為第二天就流鼾水!

多謝你們!

tobimom...
          你個囡真係好活潑,在旁人聽起來,仲可能覺得她很可愛添....仲會因佢咁可愛而發出會心一笑,但我知道因為不是自己的孩子,所以可以咁咁咁....但要是我阿仔咁咁咁...我就會同你一樣咁生氣。

其實佢會唔會因為學校太無趣,佢個腦瓜袋經唔起無聊,所以想了好多有趣的玩意兒出來玩以解心中苦悶呢?

我老公本來都好好脾氣,但阿仔出世後就完全變了樣,加上當時又無陪月,又無親人可以幫到,果時真係唔係佢死就我亡,邊個可以稍為休息睡多一點點,另一個就會凋謝...發癲..。尤其是阿仔是個醒了就不甘願係張床度的baby,一定要你抱著他四處走,打橫抱都唔肯,累壞了唔想理佢,放係床上由佢哭,點知佢一哭就即刻失聲,臉都發紫,li招果然厲害。

如是者,五六個月就逼著要佢坐學行車,才稍為讓我兩可以鬆一口氣。會行了我們放輕鬆了一點呢﹗

累了幾年,終於等到佢上小學,我真係好興奮,雖然唔知跟住會點。

你都努力呀....我地試下欣賞佢地的活潑丫。

我阿仔最近脾氣又回復正常了,我想都是因為天氣轉變吧?因依照我記錄,佢去年 再去年 的 同一個時間 都會發下作,只要耐心體諒下,忍一陣子佢就會回復常態了。
又或是因突然轉變了piano老師,教學方法不一樣,佢未能適應到吧?
TobiMom 寫道:

我囡又比老師投訴 , 上個禮拜初, 我囡去洗手間洗手個陣將梘液搽落自己個頭,整到成身濕, 不特止, 仲要搽埋落同學仔個頭度....     

餅餅湊佢放學個陣, 要扭抱, 餅餅唔抱, 係咁鬧佢, 佢就喊住返黎, 喊到眼都腫哂, 見到好心痛 ....

為左個囡, 我&餅成日嘈, 個囡曳, 餅餅鬧佢, 我就話唔駛咁躁喎, 餅又話番我, 你無鬧佢咩 ...咁又係, 我都有鬧佢, 但有時真係激到好嬲&好谷氣, 點解個囡會咁曳,       

原本件餅好好脾氣架 , 但個囡越大, 件餅就越躁 , 我成日話佢好似有躁狂症 , 無辦法啦 , 我地兩個根本唔可以冷靜落黎, 尤其係對住個囡 , 真係人都癲      

TobiMom:

看見你形容令媛的情況,我便追回前文......一看之下....不禁嘩然,居然有99.99%跟小兒相同 (GIVE ME FIVE)

你女兒一定是"七號女",跟我的"七號仔"不相百仲。(你慢慢玩啦)

小兒現在八歲,你的辛酸我也走過,我很明白的。

我們的孩子不是人家規規矩矩的小孩,雖說每一個小朋友都有跳皮之處,但這類孩子是你沒有令教過是不會明白的。每每被人家說沒有家教時,我們倆口子真的很傷心。我相信只有住在我隔壁的太太才不會這麼說,那幾年,我們每天都翻天覆地的吵吵鬧鬧,可真的苦了他們!

教這類孩子我有這八年來摸索回來的少少心得:

是要多跟他們說導理、多由他們的角度去看事物、多用同理心去打動他們........

最重要的是:當他們犯了錯時,不要大動干火去罵他們,他們思想較同年的孩子大,一來較要面子(事後會玩對抗),二來會認為罵了之後便已受了應有的 罰,不會去反省。但亦要小心,他們是名"滑頭"高手,我們一不留神,他們便會不了了之,我們一定要嚴肅地跟他們說出事件上對與錯的概念,請他們分析,並且要求他們能做到事前"STOP & THINK",這樣一日一日的走下去,便會漸見曙光的。

我在BK上學到了一句對我這"七仔"媽很有用的名言:

不要面子,只愛孩子!

TobiMom 寫道:

睡覺:

唔制呀 我打左成個鍾先出到一篇.....

點知你輕輕鬆鬆咁就用十多分鐘回左兩篇.......

:tongue:  :tongue:  :tongue:

所以我鍾意看,不愛發表......

deleted

醒目開學勳章

小孩子的天空

小孩子的天空..

哈哈哈,唔係點可以發表哂我腦裡洶湧澎湃,如河水块堤的口水喎﹗

原來我未開始回應時,你已經好努力架喇?﹗

=======================
tobimom...
          以上果位天空,聽聞佢好少肯打咁多架,我擔保佢用左好多擔心血先打得出來的,你一定要細細回味.....呀 :
小孩子的天空 寫道:
睡覺:

唔制呀 我打左成個鍾先出到一篇.....

點知你輕輕鬆鬆咁就用十多分鐘回左兩篇.......

:tongue:  :tongue:  :tongue:

所以我鍾意看,不愛發表......

醒目開學勳章

小孩子的天空, 睡覺

今日餅餅湊女放學, 老師話個囡又攪同學仔d 頭髮, 所以叫我囡暫時都唔好紮辮返學...     

又係咁 , 講極都唔聽..

成晚走黎走去, 擒上茶几, 爬地下, 攪攪陣 ....      
我都無佢咁好氣, 無鬧佢...

醒目開學勳章

睡覺, 天空

, 我得到天空咁多隻字既回應, 起碼都知有媽咪好似我咁都癲癲地

睡覺 寫道:

原來我未開始回應時,你已經好努力架喇?﹗

好似我剛才個樣

剛好跟你相反........我用口會快過手GA.....

tobimom..
          你講得arm...鬧到唔想再鬧,只係,偶爾俾人見到佢ge "活潑"時,而你又無氣鬧時,人家會話你無家教架。

我以前就係咁睇人地d小朋友,咁睇人地d父母,當然,而加有時係外面都會咁覺得,怎麼那個小孩搞搞震,父母都不管,我也會生氣。

但....所謂未試過唔知。

帶阿仔去朋友度或小朋友來我家,由頭到尾到要鬧,真係鬧都鬧到自己怕怕,無氣了,佢一有人黎就會刺激過度,失哂控咁好興奮(所以講極道理和鬧都無用,只有想辦法令佢冷靜),最後,寧願唔再俾小朋友黎我家算了,好辛苦。又或是,做下樣鬧幾句俾d家長睇,免得別人話我唔教仔。
(不過佢大個d又好了一點點,只要唔好惹佢太興奮)

雖然真的有些父母係唔教仔,有些孩子又真的係無家教。但係,別的人係唔理三七二十一,一竹篙打一船人,係唔係都話個媽無家教。

總之,有苦自己知。

所以學天空所轉述,唔要面子,要愛孩子....
隨便人怎麼講,最緊要自己體諒孩子,明白孩子就夠了。
TobiMom 寫道:
小孩子的天空, 睡覺

今日餅餅湊女放學, 老師話個囡又攪同學仔d 頭髮, 所以叫我囡暫時都唔好紮辮返學...     

又係咁 , 講極都唔聽..

成晚走黎走去, 擒上茶几, 爬地下, 攪攪陣 ....      
我都無佢咁好氣, 無鬧佢...

TobiMom 寫道:
小孩子的天空, 睡覺

成晚走黎走去, 擒上茶几, 爬地下, 攪攪陣..

我亞仔是家常便飯BOR,佢幼稚園時來回跑走廊兩小時也不累...........直到小一下學期左右......先慢慢定下來........

睡覺:

題外話......因那邊的TOPIC好似是三四歲的孩子.......

亞仔今日帶回校的早讀的課外書是:

十三歲的深秋

比小王子和湯姆歷險記淺左好多........這本會不會仲係唔夠淺呢?........佢一口氣看了半本LA

天空﹕
            緊係唔係咁好啦﹗對於小二寫作黎講(不,我根本未睇過你講果本書)

我突然又諗到。

不如,你叫佢寫日記丫?
可以陪住佢一起寫都得。

早一年,我阿仔ge阿姨寫信給他。
但阿仔果時仲未識寫幾隻字。

於是,半年前,反正學校無乜功課,
我就叫佢學寫﹕

親愛的細姨﹕
        你近來好嗎?我很想念你。最近天氣轉冷了,你要多多保重身體。祝你生活愉快。

咁,li封信已是半年前的事了。

而加佢識寫多一點字,看多了點書,如漫畫 ^^
然後,正如你見我俾你睇佢給我的那封信咁,好明顯,佢係有吸收到一點東西的。例如﹕親愛的xx.....想念你等等。但奇就奇在,佢寫﹕親愛的xx(自己)上喎。呵呵,我無糾正佢,第時先教。

我小學時阿爸都有叫我們幾個寫日記的﹕

如﹕

x月x日  天晴
--------------------------
今天是星期日,一早起來,我就去廁所小便,跟住刷牙洗臉。8時三十分,我和大姊一起看七小福。媽媽正在織毛衣。爸爸正在看報紙。
9時三十分,爸爸叫我們做功課....

跟住,第二天日記又係咁﹕
----------------------
今天是星期一,一早起來,我就去廁所小便,跟住刷牙洗臉。今天學校要默書,所以我就去溫書了。不一會,......

===================
哈哈,每天都係度講刷牙小便看電視,簡直唔似日記似行事曆....
但係咁,而加有你幫下手,可能內容可以豐富一點,
你試下俾佢寫日記啦﹗唔睇其它書就罷。

小孩子的天空 寫道:
睡覺:

題外話......因那邊的TOPIC好似是三四歲的孩子.......

亞仔今日帶回校的早讀的課外書是:

十三歲的深秋

比小王子和湯姆歷險記淺左好多........這本會不會仲係唔夠淺呢?........佢一口氣看了半本LA
‹ 上一主題|下一主題