用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 個人分享﹕對付頑皮仔需要具備的是...... ...
樓主: 睡覺
go

個人分享﹕對付頑皮仔需要具備的是...... [複製鏈接]

Re: 個人分享﹕對付頑皮仔需要具備的是......

當你走到無力繼續下去,當你感到寂寞困惱空虛 只要相信神隨時扶助你,願助你解開困惑拋開痛悲 當你跑到疲乏難再下去,當你感到疑惑說我是誰 只要相信神完全明白你,就讓你伸手接受他深愛你 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂 不需再懼怕,耶穌必拯救,願你開口接受,張開你手 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂,不需再懼怕 耶穌必拯救,讓你一生快樂展翅高飛,一個全新的你。

當你走到無力繼續下去,當你感到寂寞困惱空虛 只要相信神隨時扶助你,願助你解開困惑拋開痛悲 當你跑到疲乏難再下去,當你感到疑惑說我是誰 只要相信神完全明白你,就讓你伸手接受他深愛你 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂 不需再懼怕,耶穌必拯救,願你開口接受,張開你手 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂,不需再懼怕 耶穌必拯救,讓你一生快樂展翅高飛,一個全新的你。

睡覺,TobiMom
我個仔都讀過三間幼稚園,第一間係幼兒園,個老師成日搵警察來嚇我個仔, 有次捉住佢話拉佢落街搵警察,搞到佢呱呱大叫,之後但凡著住制服

[quote]
Harry媽 寫道:
我唔知點講我個仔,佢做功課唔需要我叫,會主動去做,但係你叫佢溫習,佢就好大反應,發脾氣唔想溫,不過默書前夕佢會溫,十幾分鐘就溫完,成績都九十幾分有時一百分咁。有次病
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

tobimum
         而加真係好多小朋友都訓少左,我阿仔兩歲左右也沒有再睡午覺,因為佢稍稍睡了半小時,夜晚又會好夜唔訓,所以乾脆唔駛佢訓晏覺了...
但係佢睡眠規律唔係咁穩定,最近都算好,以前,佢間唔中就會失眠,尤其係半夜發夢或睡左,要瞓返唔係易事,所以佢返下午班係好事,否則返上午班碰巧失眠,真係鄧佢辛苦。

佢試過有一晚,晚上十點半左右睡著,凌晨同我兩點幾醒左,跟住c都唔訓得返..(.最慘係我),跟住,早上仲走左去返主日學,我真的有點擔心佢捱唔捱得住,因佢只係訓左三個鐘頭。
中午回家十二點多,吃完午飯,都仲未見佢想訓,叫佢去訓又唔肯,我知道佢一定好想訓.....捱到下午四點左右,都未見佢想訓,我終於下令叫佢唔訓都要上床躺著,咁,佢一下床不久就睡著了,睡了三個多小時...........佢好奇怪,li個細路好倦好眼訓都好少扭計,但你見佢有點唔正常的搞人或high high地,其實就係佢太倦想睡了吧﹗

至於趁阿媽講電話搞搞震這個...唉,我識咁多個小朋友,個個都會這一招...     

想起來,我自己以前也會咁對我老公..哈哈﹗

小朋友怕大人煲電話粥,佢地領教過,媽咪一講電話,通常就唔理佢地,而且亦經驗過媽咪會在講電話時,為了可以順利繼續講,就會對佢地放鬆好多野。經過一次經驗,佢地以後就會重覆咁樣做....

雖然我每次都好生氣,但也有點明白佢ge感受,尤其係,本來係同佢親子緊時,卻被一通來電中斷了。...

不過,我有時會因受不了他的騷擾而把門關上
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺,
好失望啊. 9號果日黑雨唔使返學,見唔到個教育心理家,要改到下個月。
自從上次當住個仔面前打電話俾班主任話佢唔肯返學,班主任同佢傾過後,佢依然習慣性咁要扭下計,咁我就扮

harry 媽﹕
       我仲諗住想問你阿仔見ep見成點 (但怕你心情唔好...) 。
        嘩,你個仔ge脾氣真係好似我阿仔,自己整壞自己野也會大發脾氣,有時仲會搵人黎出氣,唔關你事都會俾佢鬧,細個d時,仲會無情白事走來打你出氣 。不過,有時如果佢真係經過辛辛苦苦弄好的東西又搞砸左,佢會好悽涼的哭起來,這我反而會心疼。  

我想知你個小朋友細個的脾氣係點?而加仲犀利,定細個厲害一點?因為我真的好害怕阿仔長大一點時,變得好串時,我再無耐性和容忍力....我一直期待他大一年,就懂性更多,脾氣會好一點。

你阿仔讀的是否國際學校或私校或津校,係傳統還是活動。會唔會間學校唔適合佢,如果唔係,定還是程度太淺,所以覺悶,可唔可以跳班或跳科?

==============

我同阿仔昨天去新校參加新生家長會,阿仔很早便知道,結果,佢前一晚十點多訓,凌晨五點就醒左訓唔返,我約六點才醒,咁,無法,照去,我且怕他悶帶了一本黑白版叮噹漫畫給他,但阿仔看了十多分鍾,個樣開始愈黎愈"凋謝",再看不下去,(早知佢咁搞就買彩色版),於是周身郁,好鬼煩,大概係唔夠訓吧....

回家後愈黎愈high,佢每每疲倦眼睏時的反應 並不會哭鬧,而係好high,嬉皮笑臉整估人,反而變得失常的活躍,叫佢去訓午覺唔訓,終於捱到晚上九點我一定要佢上床,便一覺呼呼大睡了。

佢對上一次失眠係上次到政府做評估時,又係因為俾佢一早知道,果次仲衰,係凌晨三點多,只睡了五小時....   

佢係超級超級緊張大師....咁搞法好容易遲早爆血管、心臟病

我睇佢第時點返學,第一天上小學前一晚啦,學校旅行前啦,考試前啦,要參加各項比賽前啦,嘩,點算?

可以做到的話,甚麼都別告訴他。
我試過有次話去報圍棋課程,本來是星期六去,星期四,他突問我係唔係星期日,我為免佢又"發作",逼不得已話係(當然要技巧高明,唔係佢第時唔信我).......這才免去一"劫"

睡覺 ,harry

看佐你們的經曆, 希望有人可以幫你!  你們會否寧願孩子不是資優?!  

curly..
         thanks..... :  : 我曾多次想過,早知自己無能力,一個都唔生................
curly 寫道:
睡覺 ,harry

看佐你們的經曆, 希望有人可以幫你!  你們會否寧願孩子不是資優?!  

睡覺,
我個仔細時都係一個急燥的人, 講話快,聲調高,成日打斷人話柄,成日駁咀,鍾意同人鬥咀,同埋講話用

睡覺,
我唔記得講,我個仔係早產兒,31週多出世,不過體重都有成5磅幾,但係佢狀況唔好,當晚就被送去瑪麗醫院深切治療部住

哈,我倒覺得我阿仔腦筋有時真係轉得好慢啊﹗特別當佢神不守舍果陣(心不在焉也),又或唔集中精神的時候.....又或無興趣之時。仲有,阿仔看來一點都不成熟,成個bb咁ge氣質,連把聲都好b,外在看來,比起同年的天真,加上又係細仔,班中的同學都當佢阿b看待。
--------------------------------------------------------
harry媽,你試下問下學校俾佢跳班得唔得,跳一級咁大把,應該唔會好影響交友瓜。
你仔仔在校的人際關係如何?有傾得來的朋友嗎?
-------------------------------------------------------

至於睇書,阿仔一歲至兩歲時好愛睇書,係英文字和數字ge書。跟住有一段長時間突然放棄了(後來先知係因為佢遠視好深,過度用眼力至視力減退吧﹗)。跟住四歲配了眼鏡,check到視力改視左,佢漸漸又肯拿起書本來了,但已不復從前。
佢睇的書無乜特定性,一段段時間的喜好。間唔中會取圍棋書看 (他超愛玩圍棋),有時看看圖文並茂的故事書,有時隨便取書櫃上的數學書、常識課本(我以前替人補習時備用的)、學校新派的書,有次仲short左,取了我本 超巨型 bible黎睇,一口氣睇完創世記一至十三章(太細粒的字佢會因眼痛頭暈放棄),至於佢知唔知入面講乜,我就不清楚,佢只不過係貪玩罷了,之後翌日再看了幾章,至加下都無再睇過了。

最近佢係電視度睇左一套叮噹電影卡通,對叮噹有點好感,咁我就試下買本叮噹漫畫給怹看,咁,佢一口氣睇完整本,之後,竟然主動問我取了本街薄,一句一句咁抄入面的文字出黎......... 仲叫我同佢默入面的句子 好乖呀....
但只限於佢喜愛的東西,你叫佢默你限定的.....真係....勞氣兼火氣

[quote]
Harry媽 寫道:
睡覺,
我個仔細時都係一個急燥的人, 講話快,聲調高,成日打斷人話柄,成日駁咀,鍾意同人鬥咀,同埋講話用

harry媽,你個仔好厲害,31週出世都有5磅幾。

我阿仔都算早左少少出世,佢早了四個星期。出世時係5磅半,d護士都讚佢早左出世有咁ge磅數好叻.....點知你個b仲勁

"你睇人地個老公幾好,你就慘啦,嫁個咁

睡覺,
我個仔真係對佢爸爸好怨懟,佢心中好想爸爸同佢玩,因為有些活動真係爸爸陪好些,但係佢爸爸係唔會捨棄自己的時間去放在家庭或兒子上,佢成日話等個仔大

HARRY媽﹕
         咁,即係你老公把所有所有責任都推在你肩上。只是提供你地物質上的需要?係唔係大部分男人都係咁呢?

依照咁睇,你老公再唔改善下,等仔仔到青春期就會有點麻煩,好難管,第時將來的婚姻和如何當父親,都可能會對他構成一定的影響。你可唔可以同佢商量下,一星期都好,一星期抽一個小時,完全拋開所有一己之好,就只係這一個小時陪阿仔傾計也好、好撲克牌也好、下棋也好,總之就要讓仔仔知道,爸爸特地抽時間陪佢,專心一致陪佢,只係俾少少時間,我相信你仔仔都會開心的。再大一點,想修補關係真的好難。

我老公唔係大男人,係小小男人,但就好固執果種。佢都想將所有教仔陪仔的責任全交哂俾我,好讓他走去搵錢。但我身體又唔係好,又唔係好受得刺激(特別阿仔製造出來的刺激).....我都好想休息(精神上)

但無論如何,我都要他一星期要陪阿仔玩至少一天,但佢每每同佢玩就會睡著 (同我傾計佢都好快會睡著)。 li牌阿仔又再迷上圍棋,所以每星期天都拉著爸爸同佢捉,但li個男人竟然可以一邊下棋,一邊睡覺。我成日聽到阿仔好勞氣咁大叫﹕「到你喇﹗到你喇﹗........」 (咁又難怪,佢沖涼都可以唔小心睡著....)但叫佢做其它呢?只要唔係陪我地兩個,佢就會精神好多架喇。  

睡覺,
你講得

我覺得你都好辛苦...
你老公真的...好自私 (SORRY....我可能唔應該咁講...但真係.. )
好彩佢有你這個媽媽。

你帶仔仔返教會也是好事,只要不是有問題的教會的話。
至少可以讓佢識到一些朋友,在裡頭認識的朋友仔的家長你又可以認識佢地,比較放心,加上教會又常會有各類活動給他們。

我想你仔仔內心一定感到頗孤單的,其實男孩子都喜歡有個可以做佢榜樣和讓佢尊敬及崇拜的父親....加上你仔仔智商咁高,感受力也會較常人強烈。
如果真的無法改變爸爸,做媽媽的你只好加強自己的抗逆能力,你一定要勇敢和堅強呀,更要多點休息,找朋友或教會的媽媽們聊聊,舒發內心的鬱結,咁,你就會更有能力扶持仔仔架喇。

加油呀﹗不要放棄呀﹗(這句也是對我自己說 :cry:)

HARRY媽﹕
       你試下買圍棋的遊戲光碟俾阿仔丫,真係好好玩下,我阿仔同果隻豬八怪成日玩到臉紅耳赤...成日一邊玩一邊鬧果隻豬八怪.....

其實我有點怕阿仔同其它小朋友玩圍棋,因為多次經驗都頗糟糕咁........亦好怕佢同阿爸玩,成日好似鬧交咁,明明阿仔未輸,或佔盡優勢,但只要稍稍俾阿爸食左棋就發哂癲........一哭二鬧三打人果種....

如果我阿仔同你阿仔捉棋.....可能我地要買對耳塞塞住對耳仔至得喇。 仲要,要準備滅火筒.......

真係擦出火花也。

睡覺,
真多謝你的鼓勵,好多時候我真的感到很吃力. 個仔的問題同佢老豆講都冇用,唯有自己去解決囉,反正都係我一個人去照顧個仔。但凡可以幫到我地
‹ 上一主題|下一主題