用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如果產前check到係唐氏,你會點?
go

[唐氏] 如果產前check到係唐氏,你會點? [複製鏈接]

如果產前check到係唐氏,你會點?

我產前無check到 ,如果產前我知道唔知又會點?   
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

Re: 如果產前check到係唐氏,你會點?

已經過左既野就唔好諗返轉頭,為現在打算已經夠吃力,無必要為自己增加煩惱  

candymanho,

非常明白你呢刻的心情. 吾好諗咁多,"憑著愛,我信我有出路".

明白了! : thanks!不過好奇問下姐。 :wink:
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

如果產前無抽洋水去確定呢樣野, 而真的生到唐寶寶我會接受, 呢d係天意, 但係因為自己某d原因無去check而生了唐寶寶, 咁就難接受..可能會怪自己...

當我做完oscar知道係低危時, 好struggle做唔做抽洋水, 我有個朋友同我講, 一個原本出生健康的bb之後都可能有問題, 唔通到時你唔要佢嗎? 其實我覺得佢講得好正確...但係如果真係唐氏寶寶我的家庭情況真係唔容許, 因為無資源去照顧佢.......如果產前check到, 我想我都係會選擇唔要....但係個心會好內疚
..

我唔會唔要,所以產前無check.

原文章由 jojoplanet 於 07-7-27 17:37 硐表
如果產前無抽洋水去確定呢樣野, 而真的生到唐寶寶我會接受, 呢d係天意, 但係因為自己某d原因無去check而生了唐寶寶, 咁就難接受..可能會怪自己...

當我做完oscar知道係低危時, 好struggle做唔做抽洋水, 我有個朋友 ...

若有問題,我就一定唔要,因你見佢辛苦會重痛苦!!!! 

回覆 #7 chingchung 的文章

"若有問題,我就一定唔要,因你見佢辛苦會重痛苦!!!!"

我覺得0甘講唔係好0岩.....其實只要有父母既愛心同耐性,唐寶寶其實俾正常寶寶更開心,因佢地唔會有做唔完既功課,上唔完既興趣班....生活既壓力實在令小朋友都辛苦..... 

這條問題很難答 , 以前未結婚,見到同事生完bb,我都無特別反應,只是生左呢!!!!!!以前的我,一定唔要,現在我都不敢講,生出來,佢有慢長的路要旁著父母一起走,一但父母早走過佢,社會上未必有足夠的配套去幫佢,還有的是,他們一定伴有很多問題。

好難決定!

呢個問題,在我有bb時諗過好多次,若知道會怎麼辦?
真的好難決定,因為我覺得生命不是我們掌管的!
我真的不懂得回答!

原文章由 candymanho 於 06-4-3 15:26 發表
我產前無check到 ,如果產前我知道唔知又會點?    
My Little Baby........Daddy & Mummy Love You Forever!

7年前,當我懷孕至22/23週左右,我發現咗佢係唐寶寶.....好難受,我最後都係決定................放棄佢,面對香港現實社會,無完善嘅配套俾呢一班小朋友,另外,我真係怕面對一大堆隨著而來嘅問題...不過,到今時今日為止,我個心都為呢件事好唔舒服...

親手殺死個bb,個心梗會唔舒服,還以為時間會沖淡一切,但原來7年也不能忘記,7年,時間不短啊!
原文章由 natnat_tsang 於 08-3-31 11:56 發表
7年前,當我懷孕至22/23週左右,我發現咗佢係唐寶寶.....好難受,我最後都係決定................放棄佢,面對香港現實社會,無完善嘅配套俾呢一班小朋友,另外,我真係怕面對一大堆隨著而來嘅問題...不過,到今時今日為止, ...

如果真是有了, 我都一定會唔要, 因為佢要面對社會上很多不公平的對待, 如果你只是因為自己親手殺左佢而覺得好痛苦, 我反而覺得佢出左世佢要面對仲多痛苦, 因為人唔可以控制到生存有幾耐, 你有生一日可能對佢好好, 當你日過佢走的時候咁點呢, 佢自己又不懂得照顧自己, 有這樣的病點會有人收養呢~ 不過我覺得最重要是自己點想姐, 可能因為我細個住得醫院多, 見過有好多依的小朋友, 在醫院無人探, 所以有感而發姐

如果可以唔理人地o既眼光, 我會留翻個BB(不過我都幾介意人地點唸)......

我有左bb之後...就同我老公商量左..如果發現bb有唐氏...我地一定唔會生落黎..因為要量力而為..我真係唔想害左佢..(又害埋自己)..好彩..每一次都無事.....(但都為生下唐寶寶的媽媽們打氣)你們確是偉大的媽媽...我相信我絕對做不到...

我想倒轉問一個問題, 若果你自己係一個唐氏綜合症的人, 你想吾想出世?

原帖由 shanpig04 於 08-8-7 15:39 發表
我想倒轉問一個問題, 若果你自己係一個唐氏綜合症的人, 你想吾想出世?

吾想!

好難抉擇,我未必會要,怕自己及他要承受那種壓力,萬一我不在點算.
當然,小孩出世後可能有其他問題,但如果我預先知他是唐氏,我真的會考慮.
只是個人意見,如有冒犯請諒.

‹ 上一主題|下一主題