用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 買咗 "邏輯狗 Logico" ge 媽咪 ...
go

買咗 "邏輯狗 Logico" ge 媽咪 [複製鏈接]

買咗 "邏輯狗 Logico" ge 媽咪

早前我托朋友喺大陸幫我買咗 "邏輯狗" 家庭版, 但仔仔現在 2 歲, 請問可以開始了嗎? 因為睇使用指南話要小朋友對顏色有概念先可以開始, 對嗎? 有沒有其他媽咪可以分享吓進度或心得   

Re: 買咗 "邏輯狗 Logico" ge 媽咪

請問有冇媽咪可以分享吓   

我都買左比我2歲10個月大o既囡囡呀, 一齊交流下呀~
我叫 Stephenie, 2003年係澳門山頂醫院出世架!我重40磅, 高110厘米. 我係07年2月正式自然離乳啦, 但係我都做左3年零10個月人奶bb~

我都買在喎~~~   

在邏輯狗的網頁到,有人會解答你的問題架~~
你可以試下上去問一問的~~~

stephenietam,

多謝您 ge 回應, 我買咗全套 "家庭版", 但未開始, 因為睇完本 "使用指南" 後話要小朋友對顏色有概念先可以開始, 係咪呢? 咁您開始咗未呀? 您囡囡鍾唔鍾意呢?   

pinkylee,

您係咪講 Logico 國內個網頁呀? 係咪用 msn 嫁?   

hi all mami,

請問有冇mami有多一塊智力板可送出或轉讓,我姨甥坐車時留低左,而家玩唔到,好唔開心;問過agent又冇得剩買板,希望有mami能幫忙,萬分感激!

留言柀又得,入去登記成為會員亦可~~

很快有人回答你的,(大約一天後~)

mylau ~

你試試去大陸買呀,因我也買多一個柀都是三十元囉~~~

我是珠海那兒買的~~~

pinkylee,

其實我未喺仔仔面前攞過出黎, 否則佢一定唔會聽我講而搶咗去 , 佢宜家 2 歲. 我想問您個小朋友幾大同進度如何呢

另外, 我剛剛註冊成為會員, 但唔知點發問 , 係咪入去 "早教論壇" 度呀? 唔識點問呀   

Small_Cloud ,

我囡囡快4歲,但係係佢二歲半時買在初級玩過下咁囉~(hk版),之後沒玩,因為唔記得買在,放埋一邊~

近來知邊出了國裡版,所以買了家庭裝~
現在天天也玩一,二版咁囉~~

先讓她自己玩,唔白明時才解釋咁囉~~

不過仔仔就很氣人囉,他現在二歲四個月到,不太愛玩,要完成一版,很花時間,所以他想玩時,我才給他玩咁囉~

"早教論壇" 到可以問,你試下找發表文章,或主題既字眼,便可以了~~~

hi pinkylee,

請問是在普通書局或是特定地方才有得買呢?

有冇詳細一點的資料。

麻煩哂!
pinkylee 寫道:
mylau ~

你試試去大陸買呀,因我也買多一個柀都是三十元囉~~~

我是珠海那兒買的~~~

深圳市逻辑狗总代理的电话是:83098553,联系人:陈老师.欢迎大家来电垂询.

Small_Cloud
我都係買"家庭版", 頭一日玩, 囡囡覺得有d難架, 因為又要搵answer, 又要睇color, 又要推d珠珠.... 但係陪住佢玩, 教左佢之後, 第二日就玩得好好多, 之後就好鐘意玩, 連食飯都帶埋出去, 同姑姐仔一齊玩, 一玩就成本玩晒啦~~

其實如果對顏色有概念, 你咪可以教埋佢d colors law~~ 一舉兩得~~
我叫 Stephenie, 2003年係澳門山頂醫院出世架!我重40磅, 高110厘米. 我係07年2月正式自然離乳啦, 但係我都做左3年零10個月人奶bb~

請問您囡囡幾大開始玩呢? 因為我唔知宜家係咪適當時候教佢玩 (佢宜家 2 歲)

smallcloud
我囡囡大約2歲大半先玩架, 因為之前香港出個套我覺得貴(個時買左智高fun, 實在唔捨得一次買兩set), 之後pinkylee話我知大陸出左, 我先買, 所以我買左大約個零月啦~~

咁我諗我都係收埋等多幾個月先比仔仔開始玩 lu, 因為我覺得現時佢都係冇 mud 專注力, 好難教佢玩 (不過一定要記住自己買咗一套咁 ge 教材, 如果唔係又比老公鬧 )   

係呢, 您囡囡鍾唔鍾意睇書嫁, 唔知係咪男仔 ge 關係, 佢坐唔定   

另外, 智高 fun 係咩黎嫁? 同 Logico 有 mud 分別呢

smallcloud
或者你可以教下仔仔color先, 就佢熟左, 先介紹Logico比佢law~~

男仔專注力通常都會低過女仔架, 所以唔洗太擔心~~ 我囡囡好鐘意睇書架, 有時佢要我read比佢, 但係有時佢鐘意自己read, 但係當然唔知佢read咩啦~~      但係真係好似read跟英文咁架~~ 好好笑~~

你係點比仔仔read book架? 你可以唔好迫佢, 買d唔容易爛o既書比佢玩下~~ 得佢鐘意左佢就會自己read架啦~~ read錯或唔係一版一版咁睇(亂'kit')都有得佢~~ 試下會唔會好d~~

智高Fun係另一個game, 但係玩法唔同~~ 你可以click下面個link睇下~~
智高Fun

希望幫到你~~

我都唔知我個仔鍾唔鍾意睇書, 因為每晚我講 bedtime story 佢聽 ge 時候, 佢都搶咗我本書, 跟住就講 "Jason ... 睇", 但都睇唔到 2-3 頁就比番本書我, 如是者幾次搶來搶去之後 (根本講唔到), 我就同佢熄燈瞓覺     平時呢, 又係一樣, 我已經聽其他 bk 媽咪教咁成日喺佢面前睇書黎培養佢睇書 ge 興趣, 但結果都係一樣搶咗我本書跟住就走咗去玩, 再唔係呢, 就淨係打開一頁 (次次都係嗰頁), 唔比您睇 我已經買咗好多唔同主題 ge 圖書, 但結果都係一樣, 點算     

‹ 上一主題|下一主題