用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我想呻吓
go

我想呻吓 [複製鏈接]

我想呻吓

呢排為亞仔安排升中事項覺得好煩, 亞仔又唔合作, 所以入黎呻吓.

事原想幫亞仔申請的中學需要六年班經老師批閱的中英文作文各一份, 已經由12月頭叫佢揾老師選一份較好的作文, 終於要我發火駡佢, 佢先攞份中文作文番嚟. 至於英文就無得攞, 原來直至上星期佢哋都未試過英文作文, 只有作5句短文. 上星期五睇功課, 終於開始教英文作文, 所以叫佢番學校叫老師比多張紙佢抄多次同幫佢批改先, 點知佢將老師批改后的作文再抄一次比我交給申請的中學. 我真係火都黎埋, 我問佢夠竟知唔知我要乜? 改原先交嘅作文, 第一: 積係唔係你作嘅, 第二: 無老師批改嘅証明. 好! 算! 我叫佢跟之前的再作一篇比老師再批改, 點知佢又將篇文搞到'汚呢馬义'. 救命呀!!!!!!!

Re: 我想呻

唔好咁勞氣!!! 嬲都冇用。
其實你應自己聯絡老師, 老師們都會願意幫忙的。
你咁

我個仔真係天不怕地不怕, 如果唔係拖咗咁耐, 我都唔會駡佢. 我覺得升中係佢自己嘅事, 點都要佢自己負番D責任, 唔好乜都靠家長, 自己都應該出D力.

Re: 我想呻吓

Are you going to apply DBS?  I did it last year.  Don't be so worry, short composition still ok.  My son's has the same siutation like you.  Relax and take it easy.

Nganc9,

Agree with Mable 1124,

唔好甘唔開心,男仔係遲熟d gei, 可能他對自己上一篇都唔係好滿意,可能他都想出一份力,覺得就算老師已改了,都唔係甘滿意d內容( 例如太簡單啦), 所以他重抄一遍等老師易睇d,或者希望老師重新看過一次後又有新的靈感幫他修更好d呢?

報分試係好煩gei,我對上一次都試過,細路仔要配合的是面試準備,成績及課外活動的表現,其他的,由家長做好過。

為何寫了文章要經老師批改後才加入file內呢?
咁如果小朋友自己寫了一篇自我介紹文章是否又須要老師批改後才加入file度呢?

養兒一百歲,長憂九十九;呻完就好番架啦...
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Dear all:

其實我剩係想呻吓舒緩下D情緒, 呻完無事啦. 多謝關心!

parrot1214:
係果间中學要求一篇經老師批改的作文, 唔係我自己要咁做.:cry:

你都好吖,你個仔都肯寫,我個仔話唔係好鍾意那間
學校,唔肯寫,佢話費事浪費時間,你話我係唔係仲
激氣.   
‹ 上一主題|下一主題