用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1簡學校好煩呀,唔知點排名, 有經驗的媽咪幫手簡,提供下 ...
go

K1簡學校好煩呀,唔知點排名, 有經驗的媽咪幫手簡,提供下意見呃! [複製鏈接]

K1簡學校好煩呀,唔知點排名, 有經驗的媽咪幫手簡,提供下意見呃!

P.S. 因有個妹妹跟尾,所以想簡間好D. 最好可有機會考到如: CCKG再上DBS(男女, 男 ,女)等等(發住夢先....)

- ST. CAT
- 根德園
- YORK
- 聖若望英文
- 樂基(九龍塘)
- 宣導

哇如果咁好彩全部收唒, 都唔知簡邊間好? (不過先買六合彩)

THANK YOU   
該用戶已被刪除

Re: K1簡學校好煩呀,唔知點排名, 有經驗的媽咪幫手簡,提供下意見呃!

Re: K1簡學校好煩呀,唔知點排名, 有經驗的媽咪幫手簡,提供下意見呃!

我會排:

1-ST. CAT
2 - 根德園
3- 宣道
4- 樂基(九龍塘)
5- 聖若望英文
6- YORK

我會排:

1-ST. CAT
2 - 根德園
3.  聖若望英文
4- 宣道
5- 樂基(九龍塘)
6- YORK

for entering the better private or DSS primary schools easily.

我會排:

1- 根德園
2- ST. CAT
3- 樂基(九龍塘)
4- YORK
5- 聖若望英文
6- 宣道

1- ST. CAT
2 - 宣道
3- 樂基(九龍塘)
4- 根德園
5- 聖若望英文
6- YORK

1 - 根德園
2 -ST. CAT
3.  聖若望英文
4- 宣道
5- 樂基(九龍塘)
6- YORK

我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

1 - st.cat
2 -根德園
3. 宣道
4- HK pre School
5- york
6- 聖若望英文

1. St. Catherine
2. 根德園
3. 樂基(九龍塘)
4. 宣道
5. 聖若望英文
6. York

1. 根德園
2. York
3. St. Catherine
4. 樂基(九龍塘)
5. 聖若望英文
6. 宣道

- 根德園
- YORK
- ST. CAT
- 聖若望英文
- 樂基(九龍塘)
- 宣導

呀 kids 19,

先講明, 我不是有經驗的家長, 因小弟都是局中人, 即同你一樣.

但我覺得你個排位已經好好, 做咩仲要比其他人排過?

不要太庸人自擾, 其實間間幼稚園各有所長, 你要知道是選你心儀的幼稚園, 不是選別人心儀的幼稚園.  以及合適你子女的幼稚園.

祝好運 (幼稚園 and 六合彩)

kids19 寫道:
P.S. 因有個妹妹跟尾,所以想簡間好D. 最好可有機會考到如: CCKG再上DBS(男女, 男 ,女)等等(發住夢先....)

- ST. CAT
- 根德園
- YORK
- 聖若望英文
- 樂基(九龍塘)
- 宣導

哇如果咁好彩全部收唒, 都唔知簡邊間好? (不過先買六合彩)

THANK YOU   

1- ST. CAT
2 - 根德園
3- 樂基(九龍塘)
4- 宣道
5- 聖若望英文
6- YORK

其實我心水係聖若望的, 但我又唔知佢係點樣的一間學校, 只知佢天主教男女校&有間小學, & 幼稚園有全日班,(好似起碼去到中學先再煩過), 學費有少少貴, 但就唔知佢教得好唔好(完全冇noise). 而st.cat 我身邊都有朋友的子女讀緊, 口碑佢一定有. 但就好似2年後又再煩過(壓力好大的).
做父母的, 當然想鋪條好路比自己仔女的, 我咁大個人做野(打工)都重未如此認真過   

issacbaby,
My ranking is exactly the same as yours.

issacbaby 寫道:
1 - st.cat
2 -根德園
3. 宣道
4- HK pre School
5- york
6- 聖若望英文

我同issacbaby排名都一樣(s.c and kent兩間唔知邊間較好)   
argusmum

Hi kids19,

其實我個 case 同你幾相似,km & staffard 收咗我囝囝,我都冇交留位費,因為我等緊 kent., sc & SJC 既通知,其實以學術宣道較其他淺,但真是一間好學校,如你對學術要求不是要求很高,他是一個頗理想的選擇。但如對學術有要求,則其餘5間較高,其餘5間我自己認為的排序為:

1. Kent.
2. St.Cat
3. SJC
4. 樂基
5. York

我最喜歡 Kent. 因此校教的學生很自律、負責、自發學習、學術方面亦有保証。
SC 口碑很好,活動教學,聽講英文好好,中文較一般。
SJC 英文程度高,有全日,有課外活動,學生有紀律、禮貌,在明報網站上所得資料尤其突出:
升讀英中百分比(%) - 聖若望英文書院 100%

超級好學校 Band1學生逾45% - 聖若望英文書院 97%

我自己則在 Kent. & SJC 難以決定,但畢竟也要等到通知取錄才有得諗,你揀人人揀你嘛!
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

Cherly

好多謝你的資料, 咁我諗我會簡SJC, 因唔使煩(3年後), 而且佢都係一間幾好的學校, 但佢係活動or傳統教學? and 你知唔知佢小學收費約幾多????
BUT 如果你or其他媽咪再有further意見歡迎大家發表交流下.

Hi kids19,

活動or傳統教學 >> 應該係介乎2者之間。
小學收費約幾多 >> 3k/month
‹ 上一主題|下一主題