用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 觀塘區中學
go

觀塘區中學 [複製鏈接]

觀塘區中學

請間觀塘邊間中學好?   

醒目開學勳章

Re: 觀塘區中學

Dear ibm:

請作參考

betty

Bettylam:

Thank you so much.

醒目開學勳章

Dear ibm:

吾好甘客氣呀!不過你要比小許時間update下...

其間有的我地純粹攪笑,係緊張心情時輕鬆下啦!你都吾好比自己太大壓力啦!

betty

因我大囝是 band2 頭學生(有機會上到 band 1), 暫有以下打算:

直資: 匯基(東九龍)
派位: 1)順利天主教  2)陳楚思

報直資打底, 如果直資收咗阿囝, 第一志願便博吓英中, 而第二志願就穩陣D揀番band 2 頭中學.

另外也有幾间心水中學:
聖若瑟, 景領, 蒙民偉, 福建

其他 band 1 太多人揀了, 唔敢博. 如: 官塘瑪利諾, 聖言, 官塘官立.

Betty:

我係一個緊張大師,我幾乎同個仔一齊讀書咁制,佢問我點解對佢咁嚴格.....佢又唔知自己......慘

醒目開學勳章

Dear ibm:

而家呢一代個個父母都係呀!吾講你吾知呀!而家的細路好識捉爸媽架路..小心 得其反呀!

先頭我阿仔先靜雞雞走入廁所特登比說話我聽...你估吾到一個小五仔竟然甘樣講野...攪反判..

佢話你地,特別係媽咪,成日叫我勤力讀書,都吾知讀書有勿甘好,我偏吾讀呀!睇你點..仲有尾音甘,懶係威水呀!EQ小的搵車車佢呀!跟住仲講左成埋懶係大條道理架廢話呀!

如你阿仔係band1架,呢幾間真係吾錯,不過真係好多人爭,甘吾甘敢博.< 官塘瑪利諾, 聖言, 官塘官立.>

betty

betty

請問官塘瑪利諾自行收生時係唔係好難入??
bettylam 寫道:
Dear ibm:

而家呢一代個個父母都係呀!吾講你吾知呀!而家的細路好識捉爸媽架路..小心 得其反呀!

先頭我阿仔先靜雞雞走入廁所特登比說話我聽...你估吾到一個小五仔竟然甘樣講野...攪反判..

佢話你地,特別係媽咪,成日叫我勤力讀書,都吾知讀書有勿甘好,我偏吾讀呀!睇你點..仲有尾音甘,懶係威水呀!EQ小的搵車車佢呀!跟住仲講左成埋懶係大條道理架廢話呀!

如你阿仔係band1架,呢幾間真係吾錯,不過真係好多人爭,甘吾甘敢博.< 官塘瑪利諾, 聖言, 官塘官立.>

betty

betty

小彬彬:
睇過你的post你囝囝應是band1生, 而官瑪自行收生得30-40個位, 反正都係博一博, 如是心儀中學不防一試. 跟住派位放第一位, 機會是有的.

Ibm & betty:
為人父母邊個唔緊張仔女吖, 但佢哋有時真係唔領情, 如果EQ低D真係一大巴咁聲埋佢度呀. 無辦法, 為有日哦夜哦, 你話我煩都係咁話, 鬼叫你唔自動自覺温書咩. 不過都係我有我哦, 佢有佢玩. 唉……………

醒目開學勳章

Dear nganc9:

Hello!好耐無同你傾計啦!自從搵到野比較忙的,夜晚較忙,係忙住爭電腦用,講笑咋!所以夜晚睇完你地我留炎,早上返工前先覆...穴係吾好耳珠(意思)啦!係呢!你阿仔係咪今年小六呀!???????
我成日有感我地呢三代,而家呢代架小朋友真係生在福中不知足呀!上一代架父母,大多數都讀書吾多,靠苦力只係識搵錢,好多都忽略左的仔女,我地呢代稍為好多,讀書多左的,搵錢之餘又要親子又要溝通..攪盡腦汁,但我見好多都吾開竅,得閒成日攪屎攪掍...
攪事鬥非...我成日同相公黑藍馬對黑藍馬<即係瞌埋眼對瞌埋眼..>話事解,到佢地明白同開竅果陣,我地二老都睇怕比佢地激鬼屎左羅...我有個女,當年都好恐攪,但而家好似覺得男仔仲勁多幾十倍呀!

小彬彬:我有個舊鄰居,佢阿仔係藍田遁道由一至六年級都好叻,今年自選入硬..只是我個人睇法,如你阿仔band1頭,英文底子又打得好,此學校同聖言都好ok架,如是band1中,鼓勵多的佢啦!如佢加把勁努力,實在吾係難事,如英文情度不太好,就快趣襯呢段時間睇睇有勿野英文班可以幫幫佢,如果吾係上中學的頭一年真係會好辛苦呀!

好啦!又係搵錢時間,今晚再傾,而家的時世,搵小的都吾夠二個<花錢龍>洗唷!

我阿仔小五啦!下學期呈分,而家陣都忙著諗緊點樣支持佢,個個月補習千幾元....你地話呀!掂架,食左佢龍肉都買到呀!不過無計...

betty   

Hello Betty:
真係好耐同你傾計啦. 面對管教子女, 真係辛苦過返工.
大仔升咗上小六啦, 想佢將來生活過得再好D, 所以先叫佢比心機讀書, 但佢又懶懶閒, 已經有晒辨睇到2個表哥無學歷, 咪為有做D又辛苦又人工低嘅工作, 有個仲要揾唔到長工只係可以做散工. 同佢講佢剩係識話'得啦...得啦....'厭你煩. 諗諗下真係想喊.   唉…………..
明明係佢要升中, 但煩嘅居然係我, 真係諗到頭都大埋, 連發夢都係呢D事.
睇埋其他topic先知原來亞仔咁水皮, 佢嘅所謂band2頭其實可能只等如人哋嘅band3成績, 死啦.......點算呀?真係要等運到.
亞仔:亞媽愛莫能助啦, 你自己笠生啦............

醒目開學勳章

Dear nganc9:

吾好太傷身同擔心啦!尋日我個朋友先同我講心事,佢話而家的細路吾囉唆得,講多二句,就仲大聲過你,得啦!得啦!吾好甘長氣甘煩啦!死未,我地都睇怕要節哀同冚旗啦!

我尋日忽然諗起年年放榜果,日都好多阿媽攬住的仔女係樹狂喊,諗下諗下而家都想喊...     

betty

但我係油尖旺既.....所以大抽獎時唔可以抽官瑪喎.....
nganc9 寫道:
小彬彬:
睇過你的post你囝囝應是band1生, 而官瑪自行收生得30-40個位, 反正都係博一博, 如是心儀中學不防一試. 跟住派位放第一位, 機會是有的.

Dear bettylam:
我個仔應該係 band 1 頭到中間.....但大抽獎時 band 1 頭同 band 1 尾都冇乜分別.....
‹ 上一主題|下一主題