用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 CCKG=入硬名小學?
go

CCKG=入硬名小學? [複製鏈接]

CCKG=入硬名小學?

CCKG畢業後會入什麼小學?

Re: CCKG=入硬名小學?

I guess mostly DGS for girls and DPSPD for boys.

Minggrace

請問CCKG中文名是甚麼?

請問各位知知cckg幾時派申請表?

cwlblbs,
Mark this day on your diary - 3 November 2005!!

CCKG

CCKG=基督堂幼稚園,只得 K2 & K3!

NatalieMaMa 寫道:
請問CCKG中文名是甚麼?

事在人為!!

大家知唔知佢嘅教學模式係點?會唔會勁谷?

dinner,
My daughter has been studied in CCKG.  She had a very happy time there.  The school is mainly focus on reading and English.  It's same as int'l school style but with reasonable homework on English and Chinese.

Hi,各位,

我想請問下,如果k3想入可吾可以呢?k2插班可以嗎?
thx

Thank you Flyer
咁你囡囡入CCKG前讀邊間kindergarten?你喜歡此校的原因係mug?會容易入到好學校?我十五十六唔知試下好唔好?
Thanks a lot!

點"入硬"法
該用戶已被刪除

我表姐兩個小朋友都係讀cckg, 有名既直資間間都吾收, 最後等派位, 去左協恩同循道 :cry:  :cry:

我同事囡囡讀CCKG,有名o既直資報8間收8間wor!最後佢當然揀DGS啦!

cwlbbs 寫道:
我表姐兩個小朋友都係讀cckg, 有名既直資間間都吾收, 最後等派位, 去左協恩同循道 :cry:  :cry:

cherriemama,

Does your daughter apply CCKG?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我想問k.3先入cckg會唔會收呢?
咁k.2插班得唔得呢?

dear hei's mum,
e... see you again here. you want to apply CCKG ?

cwlbbs,
how were the performance of the kids in kindergarten ?

CCKG=入硬名小學?

May be that's right - CCKG=入硬名小學. But I really think that it depends on your kid's interview performance. If he or she is not speak up. Nobody can help.  

quoted from appledaily 8 Nov 05:

名 幼 稚 園 收 生 千 名 家 長 排 隊

【 本 報 訊 】 名 校 效 應 家 長 趨 之 若 鶩 。 九 龍 塘 志 士 達 道 名 校 基 督 堂 幼 稚 園 招 收 明 年 中 班 及 高 班 學 生 , 昨 早 上 九 時 開 始 接 收 入 學 申 請 表 。 雖 然 學 額 僅 數 十 個 , 但 卻 吸 引 千 名 家 長 一 早 到 來 排 隊 等 候 遞 交 表 格, 當 中 不 乏 駕 駛 名 貴 房 車 到 場 人 士 , 場 面 墟  , 警 員 需 到 場 維 持 秩 序 。
「 呢 間 學 校 好 出 名 , 小 朋 友 入  讀 再 升 名 校 小 學 同 中 學 易 好 多 , 一 個 月 學 費 唔 到 三 千 蚊 又 係 非 牟 利 學 校 , 雖 然 機 會 好 細 , 但 都 要 試   ! 」 一 名 不 怕 排 隊 辛 苦 為 要 替 兒 女 交 上 入 學 申 請 表 的 學 長 , 道 出 「 名 牌 效 應 」 的 威 力 。

‹ 上一主題|下一主題