用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友打人
go

小朋友打人 [複製鏈接]

小朋友打人

如果幼兒園N2班, 有個新來的小朋友成日打人, 佢家長又不理. 老師仲可以點處理? 會容忍佢幾耐???? 我真係就快忍唔到了, 大佬我生個仔出來不是俾人打GA. 但我又不可以教個仔打番佢, 只教個仔捉住對方隻手, 同講俾老師知.
但, 情況繼續.... 佢不是只打我個仔, 不過N2班小朋友, 不是個個識同家長講.
可否講學校逐佢出校呀. 真係好難頂, 我就快想去打佢老豆啦. 聽佢工人講, 個老豆成日在家教個仔打人. 頂佢!!!!     
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

Re: 小朋友打人

我個仔又係成日同我投訴, 話俾班裏既牛魔王打. 不過, 我仔都4歲幾, 老師都鬧過隻牛, 都無乜改善, 我唯有多d支持阿仔, 就當係見識下社會.

我仔仔22 個月大,由佢唔夠1歲就唔知係邊度學到拍其他小朋友(觀察到他有時貪得意、有時是覺得對方佔了他的地方/東西),我冇打過佢,又冇係佢面前打過任何人,自問我同我老公都算斯文,當一發現佢有此舉動,便請教了不少人,睇好多書,用唔同方法去教佢令佢明白,雖然仔仔有改善,但並沒有完全改掉此習慣。我只希望隨着他一天天長大明事理,而我亦 keep 住教導佢,佢終有一天可將此習慣改除掉!作為父母的,子女令其他小孩受痛,其實心裡也不好受,寧願自己子女被人打了也总好過打了人家孩子,所以有時有些小朋友打了/撞到我仔仔,對方父母猛道歉(就像我為仔仔打人而向人家道歉一般),我就很明白他的的難處,因此我亦向他們安慰一番 (當然這不包括有些不覺自己子女打人是問題的父母)。
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

我個仔而家一歲多d, 但我都發覺佢會打人塊面, 但佢打的姿態係同打個波波一樣, 有時佢要"mit"人, 我都唔知點解佢會甘, 但佢一有動作, 我都會叫佢唔好或者罵佢.............
我奶奶話佢罵佢bb都唔知點解比人罵, 但我覺得雖然佢可能唔識 (其實我覺得bb一歲已經知道比人罵緊), 點都會比d唔同的面口比佢, 等佢自道甘做係唔arm..........
我覺得教仔真係好難
明日之<猩> - 卓彥

請問你用什麽方法教你的小朋友唔好打人?我個女同你的小朋友一樣大,响屋企十分靜,但响學校經常咬人及抓人,佢又唔識表達,我唔知点教佢好!

cherly 寫道:
我仔仔22 個月大,由佢唔夠1歲就唔知係邊度學到拍其他小朋友(觀察到他有時貪得意、有時是覺得對方佔了他的地方/東西),我冇打過佢,又冇係佢面前打過任何人,自問我同我老公都算斯文,當一發現佢有此舉動,便請教了不少人,睇好多書,用唔同方法去教佢令佢明白,雖然仔仔有改善,但並沒有完全改掉此習慣。我只希望隨着他一天天長大明事理,而我亦 keep 住教導佢,佢終有一天可將此習慣改除掉!作為父母的,子女令其他小孩受痛,其實心裡也不好受,寧願自己子女被人打了也总好過打了人家孩子,所以有時有些小朋友打了/撞到我仔仔,對方父母猛道歉(就像我為仔仔打人而向人家道歉一般),我就很明白他的的難處,因此我亦向他們安慰一番 (當然這不包括有些不覺自己子女打人是問題的父母)。
該用戶已被刪除

Thanks! I will try. But, my daughter gives no response to me! She only cried very loudly!

suki_ng_doraemon 寫道:
我個女女有甚麼做錯,我先會同佢講道理,如果佢唔聽而即刻再犯就會打佢手仔或屁股(當然不是太大力去打),然後再講道理,但若她再唔聽再即時去犯時,便會打完佢後,就放她落BB床後,再同佢講道理,那時她一定喊到很嘈,讓她喊過夠,冷靜後,再同佢講多一次,每次去到咁時,我都會再問佢,你知錯咪?下次唔好就犯,知唔知.咁個女女便會識點頭,然後乖乖唔再犯.
我女女現在十六個半月了.

my bb also had same situation before, but daddy corrected him ...

bb cried for every little things like u said "no. it's dangerous"in a kind tone. he cried louder and louder, then daddy told him " 你喊完就話比daddy聽啦。" after that, no matter how long and loud he cried, never talk to him or keep distance from him, because if u let him touch u, he wold think he has chance.

of course, do not let grandparents to join it.

finally bb stopped crying, came to daddy's side, and said "sorry daddy". then daddy asked " what did u do wrongly?" and encourage him to find out what's his mistake.

It works   

該用戶已被刪除

有次我囡囡在公園玩滑梯, 上到最高時在後面個男仔(大約4-5歲)一腳申我囡囡落去, 然後自己再滑下去, 碰到我囡囡立刻大喊, 我連忙跑去睇囡囡背部, 見到紅左一忽, 但居然個男仔mama立刻走過來對唔住都冇聲立刻抱住個仔雞咁腳走, 激得我呀, 還未

醒目開學勳章

個小朋友都好冇家教喎,不過上次我帶個傑去 ClubHouse 到玩,有個已經讀小學既妹妹都推我個仔,當時我個仔只識只企 & 行幾步,我有時我唔明白 d 家長點教架,嬲到我爆呀。         
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

一般的小朋友都是較自我,好多時都以為所有的東西都系自己的(係正常的發展),所以好需要家長從旁指正,但往往d家長都只會緊張自己個bb有無得玩,自己個bb開心就夠,理得其他人.其實個bb係自己的,佢哋慢慢長大,有問題又唔識解決又唔識得與別人相處,起不是自食其果,如果個個都肯以同理心的去處理,相信一定會少很多小霸王.

首先,我覺得個老豆唔係人。教個仔仔打同學,你估而家係精武家庭咩~
老師都有責任,唔係小朋友打同學就可以袖手旁觀。仲有,校長都要駡喇!老師唔講俾校長聽係老師唔啱,如果,校長知道就要公平處理........唔係,咪好似叮噹入面個忌安咁囉!
做媽咪都好care自己個仔女係學校的生活傢嘛。如果係佢地o仔女俾人打,我諗佢地唔會咁cool掛!

Hi chanrani,

無論我囝囝錯什麼,我也不會打他,免得他會認為打人是可以的,群體活動時便打醒精神留意他,當我見他拍打人,我便會立刻叫停他捉住他打人的哪隻手問他說:你手仔做咗件乜嘢事呀?等佢冷靜落嚟再話:你打咗其他小朋友喎,打人唔啱,不可以打人架,再話比佢知對方會痛,要佢道歉 & 呵番對方小朋友。好多時佢都肯照做,但亦有時拒絕的,如佢不聽而又再拍打人,便要暫停佢既活動,比佢知道做錯事是有後果的,會失去玩要/參與的權利,在場邊/場外再作教導。在家我會罰他面壁罰企,或不理睬他,直至他肯乖乖認錯為止!
我覺得這麽小的小b,是因為不懂以語言表達,所以選擇打人/咬人等方式,如沒有人告訴他們這是不正確的話,這便成為了他們認為是正確及可行的表達方式了!相反,父母能耐心教導至他們能說話較懂事時,這些現象便會慢慢消失!
個人分享,希望對你有幫助!

[quote]
chanrani 寫道:
請問你用什麽方法教你的小朋友唔好打人?我個女同你的小朋友一樣大,响屋企十分靜,但响學校經常咬人及抓人,佢又唔識表達,我唔知点教佢好!
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

Thanks a lot! I will try to be more patient in dealing with my daughter's temper.

cherly 寫道:
Hi chanrani,

無論我囝囝錯什麼,我也不會打他,免得他會認為打人是可以的,群體活動時便打醒精便留意他,當我見他拍打人,我便會立刻叫停他捉住他打人的哪隻手問他說:你手仔做咗件乜嘢事呀?等佢冷靜落嚟再話:你打咗其他小朋友喎,打人唔啱,不可以打人架,再話比佢知對方會痛,要佢道歉 & 呵番對方小朋友。好多時佢都肯照做,但亦有時拒絕的,如佢不聽而又再拍打人,便要暫停佢既活動,比佢知道做錯事是有後果的,會失去玩要/參與的權利,在場邊/場外再作教導。在家我會罰他面壁罰企,或不理睬他,直至他肯乖乖認錯為止!
我覺得這麽小的小b,是因為不懂以語言表達,所以選擇打人/咬人等方式,如沒有人告訴他們這是不正確的話,這便成為了他們認為是正確及可行的表達方式了!相反,父母能耐心教導至他們能說話較懂事時,這些現象便會慢慢消失!
個人分享,希望對你有幫助!
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題