用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 嘉諾撒聖家書院好唔好??
go

嘉諾撒聖家書院好唔好?? [複製鏈接]

嘉諾撒聖家書院好唔好??

我考咗入嘉諾撒聖家書院,但係D人話佢唔係幾好.我想知到佢係咪真係好差??  

Re: 嘉諾撒聖家書院好唔好??

聖家得十零廿個位,入到去都好幸運!
傳統band 1英中,成績並非標青,但絕對唔可以講“差”字;而且校風都幾好、環境不俗...讀書→係靠自己既!     
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

吓!?聖家都話唔好?!
請問你原校OR心目中想去邊間呀?
以九龍的女校計,聖家只係响DGS, Maryknoll, Heep Yan, 和同一辦學團體的St Mary之後,已經很不錯了。

這間真是好學校!放心去讀啦!

請問和聖羅撒比較, 在校風和成績, 那間好些呢?      

我都好想知,有冇人可以比下意見!

cooyee 寫道:
請問和聖羅撒比較, 在校風和成績, 那間好些呢?      

一間0係九龍城, 一間0係沙田 woo

Thank you哂!!!!!

[quote]
中一新仔 寫道:
我考
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我知係唔同區, 但兩間小學都在九龍城, 係中學唔同區, 如選小學時, 家長都會同時考慮中學的校風和成績, 所以請指教.

cooyee 寫道:
我知係唔同區, 但兩間小學都在九龍城, 係中學唔同區, 如選小學時, 家長都會同時考慮中學的校風和成績, 所以請指教.

個人認為兩間學校級數差不多, 所以考慮既只係 location 既問題, 如果選小學, 既然兩間校風同成績相若, 我就會選擇比較就近居處既0個間。

Thank you. 因很多人都話聖羅撒中學比較以前遜色, 而小女現在在聖羅撒小學就讀. 有人提議我轉聖家, 不知道是否正確決定?   

聖家都話不好???你想讀甚麼學校??
傳統天主教girls' school...very good school in 九龍城.

你原本考進甚麼學校?? 能夠考進聖家, 你的成績應該很好啦?

其實兩間的背景、級數相若,但聖家整體上出名D。

cooyee 寫道:
Thank you. 因很多人都話聖羅撒中學比較以前遜色, 而小女現在在聖羅撒小學就讀. 有人提議我轉聖家, 不知道是否正確決定?   

oic, 咁我就會考慮囡囡升中時返又九龍城區方便d定返沙田方便d, 如果聖羅撒比聖家強好多, 當然唔轉, 但如果兩間叮噹馬頭, 而返九龍城又比較方便既話, 咪同佢 try law, 如果收咪轉law。   順便一提, 始終讀書0個個係你囡囡, 唔係你, 所以好應該同佢商量一0下, 聽聽她的意見及意願!

merry_sally 寫道:
聖家都話不好???你想讀甚麼學校??
傳統天主教girls' school...very good school in 九龍城.

你原本考進甚麼學校?? 能夠考進聖家, 你的成績應該很好啦?

我D成績唔算好,考全級第二十幾名,但係因為妹妹讀佢嘅小學,所以有少少分加呱?   

Thanks a lot for your advise!

小朋友, 不要妄自匪薄...
考全級第二十幾名 已經很好...沒有可能人都全部考第一!

進了好學校.就要比心機讀, 不要在作無謂的比較啦!

坐這山, 望那山, 一事無成.

re

cooyee,

我都覺得聖家好d, 但聖家都唔易轉, 要睇你個女成績點, 而宜插班位好少。  你仲要問下係唔係2間都一條龍? 係咪一定上到中學先。  仲要睇下個女想唔想轉, 因為小朋友都需要時間去適應。
‹ 上一主題|下一主題