用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB or DSE
go

IB or DSE   [複製鏈接]

https://youtu.be/5D1BJDVZfwY?si=LVzSjHEVQ7wl2iBh

唔好因為理念而選某一學制,IB or DSE?
教育理念其實係「篩選」?
   7    0    0    0

PTL_L 發表於 24-5-3 07:40
https://youtu.be/5D1BJDVZfwY?si=LVzSjHEVQ7wl2iBh

...一直都係篩選,從來都係篩選...

twhkleung    發表於 24-5-3 09:21

回覆樓主:

認真答

先問自己想係邊度發展

有答案,就知點揀

TAIOU4    發表於 24-5-3 11:21
twhkleung    發表於 24-5-3 09:22

jiljill 發表於 24-5-3 08:43
認真答

先問自己想係邊度發展
係邊度發展...係問自己定問仔女?

twhkleung    發表於 24-5-3 09:22

HK-MAN 發表於 24-5-3 09:03

先問自己想仔女做醫生,牙醫定獸醫。再比以上3項仔女揀。

IB

佢係咩人?

LS科的改變原來係因為搞唔掂

正正就是我所講,香港教育制度唔係培養人才,而係不停篩選,從幼稚園就開始這樣做法,加上階級觀念分類更特出,將真正"教育"偏離本意. 不論IB又好,DSE又好,萬變不離其宗,兩種最後都係一樣要考試,亦都唔係個個都出類拔萃,因為這類人全都一樣,唔開心咁讀下去,從最基本既幼稚園開始慢慢步向討厭學習心態,基礎不穩咁不停向上走,自然越讀越失去意義.加上篩選既教育制度,又缺少了好多真正有心教書既老師,隨隨便便教好要教既野敷衍就算,讓學生在外面尋求補習來學,整個教育制度全是問題,何來可以會教出真正人才.

jiljill 發表於 24-5-3 08:43
認真答

先問自己想係邊度發展
哈哈...一開始就有這問題出現,就已經步向失敗路上.

PTL_L 發表於 24-5-3 07:40

全港開辦 IBDP 課程有38間
貫徹始終有 MYP 及 PYP 得14間
包括兩間雙軌直資宏信及啟思

IB DP+MYP+PYP 14/38間
--------------------------------------------------------
ESF 全數7間(國際 5 PIS 2)
直資 宏信 啟思
國際 CDNIS Carmel HKA MCHK
PIS VSA

總數 38間
--------------------------------------------------------
MYP 16 | PYP 8+[6]=14

直資^ 10間
MYP 2 | PYP 1+[1]=2

SPCC
赤提
DeliaGP
DBS(男)
顏寶鈴

宏信 ✓ | ✓
LPCUWC
優才
真道
啟思 ✓ | [✓]

IS 19間
MYP 10 | PYP 4+[5]=9

ASHK
AISHK
CDNIS ✓ | ✓
Carmel ✓ | ✓
CIS ✓

CAIS
FIS
GSIS
HKAcademy ✓ | ✓
ICHK

KCIS
MCHK ✓ | ✓
NCISHK
SISHK

ESF-IS ✓ | [✓]
ESF-KGV ✓ | [✓]
ESF-STC ✓ | [✓]
ESF-SIS ✓ | [✓]
ESF-WIS ✓ | [✓]

PIS 6間
MYP 4 | PYP 3

CKY
ISF ✓
VSA ✓ | ✓
YCISHK

ESF-DC ✓ | ✓
ESF-RC ✓ | ✓

其他私立 3間
MYP 0 | PYP 0

漢鼎
Stamford
大光德萃

[關聯小學]

^ 除LPCUWC外 高中皆DSE/IB雙軌

Source: IBO
https://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/

天外之人 發表於 24-5-3 10:33
正正就是我所講,香港教育制度唔係培養人才,而係不停篩選,從幼稚園就開始這樣做法,加上階級觀念分類更特出, ...

唔考試唔篩選!個個都話自己係人才!

回覆樓主:

我有個親戚女兒讀英基其中一校,中四左右先學習和報考11科IGCSE (全部A*),跟著再讀IB,最後升讀港大醫學院。。。我覺得這種教學模式很all-rounded,傳統和非傳統兩者兼備,好扎實。

fatman69 發表於 24-5-3 10:55
唔考試唔篩選!個個都話自己係人才!
考試係必要,不同種類既人才亦都不一定係要限制這個教育考試才會衍生出來,"教育"主要應該係令孩子自願去學到知識,唔係強逼去學得到知識, 現今好多出問題孩子,大部份都係父母按自己本意逼著孩子去做,而父母大部份都係學校逼著父母去做,而學校都係教育制度逼著學校去做.全都有連帶關係.最終教育制度教育部會否因應之前提及既那些什樣去調整修正改善,改同唔改都影響全部.當然最先可以改善做係父母,但好多為了面子既父母,唔敢嘗試踏出孩子自由學習既一步. 為咩新加坡及中國都肯去改善?

jaycee_mami 發表於 24-5-3 11:16
我有個親戚女兒讀英基其中一校,中四左右先學習和報考11科IGCSE (全部A*),跟著再讀IB,最後升讀港大醫學院 ...
最主要問下那位女兒,讀書期間係開心去讀,還是逼著痛苦去讀.

回覆樓主:

片中所講dse 通識科參考ib的 theory of knowledge, 理念好但落實唔到,學生定題目也有困難,tok這科有哲學意味,要學生學習多年反思how do you know what you know, 我上過孩子學校的 parent workshop, 實在唔容易,我唔係話ib叻,如果之前的學習模式唔同係困難嘅,即使係myp學生也要適應

HK-MAN 發表於 24-5-3 09:03

睇佢幾大

天外之人 發表於 24-5-3 10:36
哈哈...一開始就有這問題出現,就已經步向失敗路上.

係向比較寬闊嘅方向走

jiljill 發表於 24-5-3 12:10
睇佢幾大
決定選修IB/DSE 有幾大?

jiljill 發表於 24-5-3 12:11
係向比較寬闊嘅方向走
若然問得孩子要有答案,感覺就已經唔係向寬闊嘅方向走

creambun 發表於 24-5-3 09:10
先問自己想仔女做醫生,牙醫定獸醫。再比以上3項仔女揀。
但仔女話見到血就怕, 以上3項全部out.
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊