用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疑惑:中學對"正向活動"參與者的觀感 ...
樓主: 外星朋友
go

疑惑:中學對"正向活動"參與者的觀感 [複製鏈接]

10090 發表於 24-1-25 08:29
俾人out咗可能係好事,band 1少SEN,如果入到就變成異類,被欺凌嘅風險高

1A內都有,有級一的都係,不過佢真係叻,其他人服佢,所以一定要有嘢做最叻的,才不易被欺凌

外星朋友 發表於 24-1-24 11:33
想問小學經常有些"正向活動",有些是政府資助的
有些是學習與人相處...
有些是加強抗逆力...

中學只睇成績/出色既體藝
其他應該無感覺

外星朋友 發表於 24-1-24 14:51
我都唔想寫,不過成績表列咗出來。最近同小朋友準備面試,我扮面試官,隨口問佢個 xxxx 係咩活動,佢竟然 ...

成績夠好,學校理得你有無問題
所以,最重要係成績夠好
中學了,面試都是考學術,討論都是辯論形式⋯或者因為我申請的都是成績比較好一點的學校,所以全部無問私人問題

外星朋友 發表於 24-1-24 11:33
想問小學經常有些"正向活動",有些是政府資助的
有些是學習與人相處...
有些是加強抗逆力...

傳播 "正能量" 是領袖的意志!

liverpool2023 發表於 24-1-25 09:01
成績夠好,學校理得你有無問題
所以,最重要係成績夠好
中學了,面試都是考學術,討論都是辯論形式⋯或者 ...

成績好係重要,但表面行為都唔可以太明顯

有一線小學級頭幾名的Sen生,特徵太明顯,唔望人,對答唔叻,自行2間1B都唔成功,佢名次前後附近的同學自行1A都成功

LeeCC 發表於 24-1-25 08:32
個遊戲係咁玩,家長要幫佢度下稿,隱惡揚善,教佢講自己其他活動,學到d咩,話俾小朋友知,面試時間好短 ...
佢呢類人的特點就是直腸直肚,佢最初答案仲嚇人,話自己有問題所以要上輔導小組,我要努力教佢用佢唔覺得係講大話的方法去講得好聽啲。

外星朋友 發表於 24-1-25 12:23
佢呢類人的特點就是直腸直肚,佢最初答案仲嚇人,話自己有問題所以要上輔導小組,我要努力教佢用佢唔覺得係 ...

完全明白你的擔憂

外星朋友 發表於 24-1-25 12:23
佢呢類人的特點就是直腸直肚,佢最初答案仲嚇人,話自己有問題所以要上輔導小組,我要努力教佢用佢唔覺得係 ...

讀書叻唔叻?

Rpp 發表於 24-1-25 12:47
讀書叻唔叻?
成績屬B1,但因為言語表達力不佳,睇落去一啲都唔醒目... 我但求佢見試唔好露餡,希望靠RO搭夠過關......

外星朋友 發表於 24-1-25 13:59
成績屬B1,但因為言語表達力不佳,睇落去一啲都唔醒目... 我但求佢見試唔好露餡,希望靠RO搭夠過關...... ...

我小朋友讀緊果間有呢類小朋友,細兩年過同學可能資優,成績非常優異,唔講野,獨來獨往。
另外有情商可以是較低,智慧極高例如問私人問題打破沙盤問到篤,攪到人唔高興,佢唔知的。
另外亦有課堂需要其他同學幫忙代答,因為講野細聲無人知講乜,同學之間關係好好,佢哋好包答都好願意幫助佢。
個人認為,但我無呢方面經驗,建議讀單性別學校相處可能好D。
樓上有人講入B1會受同學杯葛,我擔心係入區-線男女校極有可能。

LeeCC 發表於 24-1-25 11:34
成績好係重要,但表面行為都唔可以太明顯

有一線小學級頭幾名的Sen生,特徵太明顯,唔望人,對答唔叻,自 ...

都係既
耐不耐也有呢種情況發生
不過,如果呢種情況,都唔駛睇你成績表活動點寫了,其實老師一面試已經識睇

外星朋友 發表於 24-1-25 13:59
成績屬B1,但因為言語表達力不佳,睇落去一啲都唔醒目... 我但求佢見試唔好露餡,希望靠RO搭夠過關...... ...

係咪有啲學校叩門只睇筆試?試下

liverpool2023 發表於 24-1-25 15:21
係咪有啲學校叩門只睇筆試?試下

Del

Rpp 發表於 24-1-25 15:06
我小朋友讀緊果間有呢類小朋友,細兩年過同學可能資優,成績非常優異,唔講野,獨來獨往。
另外有情商可以 ...

專業人士建議讀男女校

LeeCC 發表於 24-1-25 16:44
專業人士建議讀男女校

男女校兩性相吸,特別是行為突出嘅人會受到同性杯葛特別多,男女校有部分人容易爭仔爭女,講人事非特別嚴重。

Rpp 發表於 24-1-25 17:06
男女校兩性相吸,特別是行為突出嘅人會受到同性杯葛特別多,男女校有部分人容易爭仔爭女,講人事非特別嚴 ...
我聽返來的竟見反而係話唔好揀單性別,因為單性別的學校,學生毫無顧慮,會玩得比較放,容易玩過火變成欺凌或者被誤解為欺凌......

應該讀男女校喎,有異性喺度,一般同學唔敢玩得太過分

外星朋友 發表於 24-1-25 18:25
我聽返來的竟見反而係話唔好揀單性別,因為單性別的學校,學生毫無顧慮,會玩得比較放,容易玩過火變成欺凌 ...

單性學校,團結性比較強,得罪一個,即係得罪全班

外星朋友 發表於 24-1-25 18:25
我聽返來的竟見反而係話唔好揀單性別,因為單性別的學校,學生毫無顧慮,會玩得比較放,容易玩過火變成欺凌 ...

欺凌要有動作的,言語欺凌?女生多數三五個成群玩埋一堆。男生我見屋企件又係,玩得嚟多數都係果班友就畢業到社會仍然係死黨^。
反而聽到最多都係讀男女校另外果件,經常返屋企講邊個邊個又點點。
不過,順小朋友嘅喜好啦!

學校搞任何活動都會寫入計劃到,大部份都會有一兩句解釋活動幫助對象。
你上網睇返 programme plan,對應返個項目就會知道到底想幫乜人。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊