用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高中選科
go

高中選科 [複製鏈接]

請問有那些英中津校比較有彈性選擇?之前參觀某直資,發現可以自由選擇,如選理科也可以揀地理科等!謝謝!
   3    0    0    0

Evachau 發表於 23-11-18 06:44
請問有那些英中津校比較有彈性選擇?之前參觀某直資,發現可以自由選擇,如選理科也可以揀地理科等!謝謝! ...

Omg dse後已經冇分文理商,所有學校都可以溝埋揀

插班學生 發表於 23-11-18 07:29
Omg dse後已經冇分文理商,所有學校都可以溝埋揀

謝謝你!上網睇過雖然冇分文理商,但每間津校選科又有不同選擇!所以才問下大家!

部分津校仍然係套餐式

Evachau 發表於 23-11-18 06:44
請問有那些英中津校比較有彈性選擇?之前參觀某直資,發現可以自由選擇,如選理科也可以揀地理科等!謝謝! ...

官津學校多數套餐式,熱門科應該可以開到2班,如phy chem Bio Econ, 但都視乎間中學嗰年有冇足夠老師開到2班。

另外留意某啲中學只有M2冇M1,ICT,VA,中/英國文學,旅款唔係間間有得讀。

官津學校都係主要按级名次優先揀科,考得越前越揀到心水科目。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

相對B1A 會多選擇少少,同埋多啲學校提供x3+m1/m2。
其他就算唔係套餐都係變相套餐,甚至得x2+m1/m2。

回覆 Evachau 的帖子

間間學校都唔同
套餐都可以好複雜 (例如:超過幾十個組合)

小朋友的同學仔,決定想讀M2 + 中國歷史 + physics,直資學校唔批,學生要自修

純粹個人覺得,in general, 男女校可能競爭冇咁激烈

希望幫到你

大部分津校都是任揀的,根據教育局資料,科目組合平均有42個

gracelam 發表於 23-11-18 11:31
官津學校多數套餐式,熱門科應該可以開到2班,如phy chem Bio Econ, 但都視乎間中學嗰年有冇足夠老師開到2 ...

最主要睇有無撞時間,好多band 1學校三個選修科係分三個時段上堂。例如bio/geog/econ/history係第一時段,chem/chi hist/bafs/va係第二時段,phy/econ/chi lit/chem係第三時段,咁就無可能同時讀history同geog,但選修組合大致應付需求

官津學校多數套餐式,熱門科應該可以開到2班,如phy chem Bio Econ, 但都視乎間中學嗰年有冇足夠老師開到2 ...

近乎間間中學都係按成績選科優先,包括直資,你有幾可聽到分享考級前派唔到所選科目,包括D記。每間中學都存在現有資源既限制~

brookzl 發表於 23-11-18 11:38
回覆 Evachau 的帖子

間間學校都唔同

Thx for sharing

最近聽左一間官校admission talk, 話官校之間教師資源會比津校更靈活調配,例如好少人揀的Music 和VA, 津校會因為人數太少而開唔成,而官校們會大家合力組班在星期六讓幾間學校的學生一齊上課

Ocean419 發表於 23-11-18 14:05
最近聽左一間官校admission talk, 話官校之間教師資源會比津校更靈活調配,例如好少人揀的Music 和VA, 津 ...

津校直資都會夾埋同區鄰區幾間中學一起星期六上music ,每學期輪流去不同學校上課

mcl233 發表於 23-11-18 13:10
近乎間間中學都係按成績選科優先,包括直資,你有幾可聽到分享考級前派唔到所選科目,包括D記。每間中學都 ...

有直資的安排係,只要升到班,按個別科目名次派選科次序

其實而家升中睇高中選科,到3年後學校安排可能已經改善左

我記得當年聽升中講座時,某津校選科係套餐式,幾年後中三時,在該校讀書的朋友仔話已經改咗,可以自由配搭

其實而家升中睇高中選科,到3年後學校安排可能已經改善左

我記得當年聽升中講座時,某津校選科係套餐式,幾年後中三時,在該校讀書的朋友仔話已經改咗,可以自由配搭

Ocean419 發表於 23-11-18 14:05
最近聽左一間官校admission talk, 話官校之間教師資源會比津校更靈活調配,例如好少人揀的Music 和VA, 津 ...

津校都有, 會夾埋同區中學星期六去某中學度上堂。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-11-18 14:20
津校都有, 會夾埋同區中學星期六去某中學度上堂。

我想問中學官校同津校有咩大分別?

Ocean419 發表於 23-11-18 14:22
我想問中學官校同津校有咩大分別?

最大分別冇宗教堂上不過咩保良局/順德聯誼會/賽馬會都冇嘅

我覺得冇乜分別, 但間中睇到有post話官校老師hea啲咁囉⋯⋯

gracelam 發表於 23-11-18 14:33

最大分別冇宗教堂上不過咩保良局/順德聯誼會/ ...

乜乜商會,乜乜醫院辦的學校都無宗教堂上
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊