用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂 ...
go

兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂   [複製鏈接]

https://topick.hket.com/article/3650407?fbclid=IwAR3fFLBcvxGGeVPh1xEUGBWY7MMdMpcCnAubQrVV8clDiW085lzYNsQugwc

測考肥佬︱兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂:當初太進取

升學教育10:54 2023/11/11

▲ 兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬,港媽由興奮變擔憂。

11月是中小學測驗季,但求學是否求分數呢?港媽陳太兒子今年升中一,剛開學不到兩個月就迎來首次測考,結果令陳太大跌眼鏡,兒子竟然全科肥佬,令她不禁質疑當初中一派位(大抽獎)是否過於進取。有退休中學教師則表示,家長毋須過於緊張,中一至少需要3至4個月的適應期,過於緊張反而變成壓力。

早前有港媽在fb升中群組發帖「中一首次測考不合格揮手區」,引來超過300位家長留言共鳴。TOPick聯絡上發帖的港媽陳太,了解陪伴兒子升中的心路歷程。陳太的兒子小學就讀津貼中文小學,小五小六也分入精英班,但由於英文成績一般,經歷3次呈分試後,老師估計兒子屬於Band1邊緣生。

Advertise

陳太表示,當初聽從老師的建議,加上自己心儀區內熱門的Band1A英中,大抽獎填表時盡力一搏,兒子最後成功獲派,令她興奮不已。

當初填大抽獎表格時,老師建議話呢兩年好多人移民走咗,雖然啊仔是Band1邊緣生,但都可以盡力一搏,最後我填了區內熱門的Band1A英中做第一志願,最後成功派到,我仲記得派位當日,開心到攬住啊仔喊。

興奮過後,首次測驗則為陳太帶來重重的打擊。陳太表示,兒子的中學除了中文、中國歷史、普通話是中學教學外,其他全部都是英文教學,兒子開學頭一個月已經表示「上課聽得有點辛苦,跟唔上老師講課嘅進度」,豈料測驗成績出來後更令人大跌眼鏡,

全科肥佬,連中文都係得48分,測驗卷是100分滿分,學校計50分合格,我見到啊仔唔開心嘅樣,依家都有反思當初是否當初選校過於進取,哎!

針對陳太的個案,TOPick訪問了剛剛退休、任職30年Band1中學退休老師馮sir。馮Sir表示,學生從中文小學升入英文中學,肯定需要適應期,既要適應新同學融入群體生活,也要適應新老師新的教學方法,還要適應英文語言教學,

功課都要適應,小學通常是今日功課明天交,但中學功課有時是今日佈置下個星期交,中學生都要有自己的時間管理。

馮Sir補充指,以他的教學經驗,學生大約都需要3至4個月才能完全適應中一生活及學習,他建議家長不要過於憂心,有時過於憂心反而會變成壓力,

中學還有6年路漫漫,第一次測驗不合格,未必以後都不合格,最緊要不要失去學習的熱誠。

heidya    發表於 23-11-13 11:09
   6    0    0    0

好明顯係太懶,中一第一次測驗多數係背誦嘅嘢多,多查字典就應付到。咁懶就算佢讀band 2都未必合格。

hiuching8 發表於 23-11-12 20:11
好明顯係太懶,中一第一次測驗多數係背誦嘅嘢多,多查字典就應付到。咁懶就算佢讀band 2都未必合格。
...
都未必全部係,都靠個底同適應能力,英小升英中真係快適應好多,而中小升英中係要多啲啲時間,始終中小英文科,見嘅生字詞語都係簡單啲啲,唔習慣經常睇英文,串起上嚟真心冇咁易。

ekhc    發表於 23-11-14 13:59

回覆樓主:

中一第一次測驗季 是小學底子的表現。

回覆樓主:

炒晒就唔單單英文問題,小學基礎唔夠好

Adiezz 發表於 23-11-12 21:28
炒晒就唔單單英文問題,小學基礎唔夠好

如果連中文中史都唔合格,即係程度唔適合,唔關英文教學事

nicolemummy 發表於 23-11-12 18:25
https://topick.hket.com/article/3650407?fbclid=IwAR3fFLBcvxGGeVPh1xEUGBWY7MMdMpcCnAubQrVV8clDiW085lz ...

B1邊緣人得天時地利入B1A校欠人和
B1A校自行多數收B1A生
大抽獎亦應多數屬B1A/B生
B1C生可能無¼ 邊緣人更為當中少數

...
只可以講要加倍努力...

早 D 認清實力上的不足,唔係壞事,大把時間可以追,甚至亦可以考慮是否需要轉校。最怕嚇怕左個小朋友,信心盡失

回覆樓主:

孩子當年跌落Band 1線下第1個即B2頭(我地推測到Band 1線),運氣又不好,抽到第3志願B2B中文中學。

之後叩到B1C英文中學。因為英文好,成為班1。信心大增。

中3選到全心儀科目。剛以non jupas考大學,3大、polyu職治都收。

------

和當年Band1 線上第一個(即B1尾)傾,當年入了B1B,今年入不到UGC。

選對學校好重要。信心失了,不知幾多case救唔返。

200904    發表於 23-11-15 10:27

回覆樓主:

小學當然想多D機會多D人入B1A, show張升中表都多人睇。但孩子是自己的,將來如何,是父母和孩子自己受啊

PTL_L 發表於 23-11-12 20:19
都未必全部係,都靠個底同適應能力,英小升英中真係快適應好多,而中小升英中係要多啲啲時間,始終中小英文 ...
但是英小升讀英中,中文及中史好吃力

ekhc    發表於 23-11-14 14:01

回覆 cherrieshum 的帖子

兩科壓力大啲, 好過科科都壓力大....

Poyau 發表於 23-11-13 07:04
B1邊緣人得天時地利入B1A校欠人和
B1A校自行多數收B1A生
大抽獎亦應多數屬B1A/B生

請问抽獎点解B1A/B机会大过B1C呢?

nicolemummy 發表於 23-11-12 18:25
https://topick.hket.com/article/3650407?fbclid=IwAR3fFLBcvxGGeVPh1xEUGBWY7MMdMpcCnAubQrVV8clDiW085lz ...

我嘅睇法係:事主過度輕敵,準備不足。
首先,學生喺小學能夠入精英班,應該讀得吓書。B1C成績,特別係英文弱,入了B1A中學,最重要就係令英文快速進步,同埋熟習英數。呢啲嘢,喺小六升中一暑假,絕對夠時間做準備。特別係要搵專攻嗰間學校嘅補習社,佢哋肯定有晒教材,等學生早些熟習(emoji)間B1A中學嘅模式同要求,咁樣喺開學之後兩三個月,面對新嘅嘢的時候,都唔會唔適應。有咗自信,好嘅嘢就會繼續嚟。

我哋自己就係咁做。有offer興奮完,就係應戰嘅開始。預先努力,喺之後嘅過程中就能enjoy多啲啦。

JojoDad    發表於 23-11-21 17:02

...

我見阿女除左中文,其他英文卷都係考寫野,係要記得內容同寫到出黎😅

nicolemummy 發表於 23-11-13 08:59
孩子當年跌落Band 1線下第1個即B2頭(我地推測到Band 1線),運氣又不好,抽到第3志願B2B中文中學。

之後 ...
重點根本在英文。。俾你中小band 1b 上英中都有排追甚至放棄機會大

未適應者, 唔使擔心, 同校有相同情況, 老師同家長都明白, 無特別去谷, 只是安排下學期針對輔導弱科.........加油

nicolemummy 發表於 23-11-13 08:59

之後 ...
唔可以咁樣比較,升中一唔同晒,睇下自己付出有幾大啫...

cherrieshum 發表於 23-11-13 09:36
但是英小升讀英中,中文及中史好吃力
可能係可能唔係,都係因人而異,中史主要靠背靠記性,如果小學時正正常常唔會大偏英文,應該係應付到,至於中文係靠功力,呢個靠天資同閱讀習慣,但無奈地,英中主要係英文做教學媒介,英文pick up唔到,影響嘅科目廣泛好多。另一方面,高中唔揀,只會讀3年,高中揀得,即係帶興趣嘅科目,初中成績一定唔差;中文就要加把勁,但近年大學對中學嘅要求降低左,影響冇咁大喇。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊