用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比囡囡重读U3
go

比囡囡重读U3 [複製鏈接]

囡囡係下半年出生既細B,升U3后好多病,感冒一場接一場。學校老師都話佢每個周上1天停4天。今年佢升小,我比佢報佐7閒學校,而家有5閒出左一面結果,只得一間waiting list,其他都被拒。我捻住比佢讀多一個U3,睇下會唔會身體好點,同埋有機會再試下心儀學校有無機會。但係又驚學校唔鍾意復讀生,直接拒掉。以及佢大點會唔會因爲自己係班上最大齡既同學自卑。真係好矛盾。想聽聽大家的意見。非常感謝!
   0    0    0    0

好多人repeat小一再考(in my view even more crazy). 小學唔會理,但你要關心的係阿囡會唔會覺得repeat唔開心

回覆 Jean1769 的帖子

多謝回復!您的意思是讀多一年U3唔會影響面試時老師的印象嗎?因爲如果係復讀,佢提供既K2成績會係前年,唔係去年。

laog 發表於 23-10-28 19:12

多謝回復!您的意思是讀多一年U3唔會影響面試時老師的印象嗎?因爲如果係復讀,佢提 ...

無諗過呢個問題添。但repeat小一都會有同樣情況出現

係吖。所以都好難決定。

下半年即係幾月?

10-12月 可以考慮,但8-9月一定不repeat

回覆 fmf903 的帖子

係9月。可否解释點解9月就唔考慮復讀嗎?謝謝!

考直資同私校一d唔容易
留一年都唔一定有更好機會

回覆樓主:

男仔本身遲熟。我毫不猶豫會repeat。但係女仔repeat已經比同齡嘅大,如果一直再讀上去,其實足足俾人哋大一年。心理不好受的。
女仔整體感覺其實係比同齡成熟,如果你重讀一年,不見得學校會因為咁樣而俾多啲機會。反而要求更高。
我會建議照繼續升小一,然後你小學努力啲搵機會插班。

twhkleung    發表於 23-10-29 11:30

係,您講得好有道理。其實是否多讀一年會有更多機會,同埋小朋友因爲年齡而產生的自卑心理,都是我最大的顧慮。好多謝您咁夜仲回復我!

laog 發表於 23-10-29 00:18

係,您講得好有道理。其實是否多讀一年會有更多機會,同埋小朋友因爲年齡而產生的自卑 ...

小朋友唔會因年齡產生自卑,但就會非常唔明點解要重讀K3(小一先重讀就更甚),眼見同學仔都升高一級自己留班一定唔好受。

我見過幾個九月b重讀K3的例子,有些升小學後成績拔尖,處事穩當,被老師視作高材生。也有些成績中等,能應付學校課程,但表現不突出。可以這樣看,重讀後成績拔尖的,如果不重讀,相信成績也會是中上的。重讀後成績中等的,如果不重讀,很可能會追不上。

係,我個女都係,都唔想因爲升小離開而家的同學和老師。

回覆 musiclover1609 的帖子

多謝回復!其實佢而家中英數都唔差同埋好有興趣學。但係佢唔夠自信,英文表達能力唔夠,所以閒閒學校落榜。

laog 發表於 23-10-29 09:25

多謝回復!其實佢而家中英數都唔差同埋好有興趣學。但係佢唔夠自信,英文表達 ...

直資落榜不代表小朋友能力不夠啊,直資面試也看小朋友的性格,開朗、不怕生的小朋友比較亮眼。我覺得重讀與否,別人的眼光不是主因,一般老師與同學都不會因為你的小朋友大幾個月而小看她。如果真的決定重讀,你要跟她說明原因,小朋友會理解的。如果能力不夠,勉強升班,到時候追不上,更打擊自信。

感謝您的回復,好讓我覺得安慰!我囡囡就是唔夠開朗自信,回答問題聲音細。硬傷係她英語詞匯量唔夠,雖然而家識串字,臨場應對仲係弱。

laog 發表於 23-10-29 09:25

多謝回復!其實佢而家中英數都唔差同埋好有興趣學。但係佢唔夠自信,英文表達 ...

我覺得你女女唔係跟唔上嘅話,我覺得佢唔需要重讀啊。性格呢好影響考直私嘅成績。如果本身內向少說話,重讀一年幫助不大。 有很多家長分享,小朋友學術好但臨場表現唔得,反而喺考插班筆試先發揮到。
直私遊戲係啱一些好presentable 的小朋友。

好多謝您的回復!看過大家的回復,感覺重讀需要好慎重。的確我女兒係比較安靜個種,學校老師都話佢好靜。之前因爲幫佢準備面試,我已經比佢好大壓力,導致佢考完女拔就喊。我唔想因爲面試强迫佢變得外向,最重要還是按照自己的節奏和喜好學習同成長。

9月重讀仲係適齡,考小一無學校會問,我仔係過來人。
只係當每年生日後的年尾,比人地大一歲,會被D口衰的同學笑,話佢小學之前repeat。

個人認為,repeat考小一會好D,但唔等於會考神校,而讀上去,都唔一定會成績好過人。

repeat就最好轉校,多D新刺激,我同仔講repeat是幫佢打好基礎,為升小做更好的準備。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊