用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 管樂取捨
發新帖回覆
go

管樂取捨 [複製鏈接]

我仔小三,上年係學校開始學管樂+管樂團,今年申請音統處既樂器課程都好好彩收左,如果兩邊都參加,一星期三日都要學樂器,學業有啲難兼顧,如果二選其一,大家會選擇學校定音統處?

謝謝大家意見(emoji)(emoji)
   1    0    0    0

音統處

ggarethh 發表於 23-10-18 23:28
我仔小三,上年係學校開始學管樂+管樂團,今年申請音統處既樂器課程都好好彩收左,如果兩邊都參加,一星期 ...

音統處係收左E1定I1? 學校興趣班師資較參差, 如果係普通學校一般都係音統處個curriculum同師資較有保證. 音統處相比私人教(專攻考級/比賽果d)可能較慢, 但基本功會打得穩d, 學完5年大概等如出面5級程度+包埋樂理. 另外音統處都有樂團比學生audition加入, 唔入樂團淨係上堂ge音統學生都有校外演出機會. 或者可考慮喺音統處學+參加學校管樂團. BTW, 第一年學管樂就join樂團好似辛苦左d我地喺音統處學第3年都未太敢比佢玩學校樂團, 怕有d好高音ge scales佢未練熟, 可能下年先會考慮報樂團.

kisani 發表於 23-10-19 12:22
音統處係收左E1定I1? 學校興趣班師資較參差, 如果係普通學校一般都係音統處個curriculum同師資較有保證.  ...

收左E1, 學校學樂器係連埋樂團一齊,學校滙演唔係個個有份,要再㨂人上台表演。

請問音統處樂理係包埋定要另外收費?

ggarethh 發表於 23-10-19 14:06
收左E1, 學校學樂器係連埋樂團一齊,學校滙演唔係個個有份,要再㨂人上台表演。

請問音統處樂理係包埋定 ...
音統處樂理係包埋架, 印象中好似冇額外收費. 上到E2每星期要另外上多45min樂理, 年尾要考試唔合格好似要補考/re take. 每年年底都要考試包括sight reading, 每星期要拍片交功課. 果陣我地分校係安排到上完45min樂理再直踩1hr學樂器咁. 中級班應該其中一年都要上樂理, 但唔洗年年上. E2完結前會有次音樂會, 喺大會堂搞憑票入場. 之後每年年中都會有D表演機會要學員盡量出席咁.

kisani 發表於 23-10-19 14:26
音統處樂理係包埋架, 印象中好似冇額外收費. 上到E2每星期要另外上多45min樂理, 年尾要考試唔合格好似要補 ...

多謝你分享,了解多左好多,音統處性價比好高喎!比起琴行學全面好多,好吸引,唔怪得咁多人報。

ggarethh 發表於 23-10-19 16:13
多謝你分享,了解多左好多,音統處性價比好高喎!比起琴行學全面好多,好吸引,唔怪得咁多人報。
...日戈

既然難得收到offer點都試一年先, 如果小朋友上完一年想轉ge再跟返學校都唔遲

ggarethh 發表於 23-10-18 23:28
我仔小三,上年係學校開始學管樂+管樂團,今年申請音統處既樂器課程都好好彩收左,如果兩邊都參加,一星期 ...

如果稔住聯下竩(例如插班生),想在校內活動表演下,增加下歸屬感就join學校樂團。
如果本身學得快/想認真一點,就跟音統處學,會學得正統D,而且大家程度差唔多高會有滿足感D。

多謝大家意見,我想佢正正經經學所以決定會take offer, 上年學校學的確無咩進度。

音統初班會唔會有表演?

音統E2級先有表演
音統教得好好 不應該放棄
通常學校可以只參加樂團 唔參加樂器班
學校樂團首歌你自己出面找老師補幾堂學識就得
音統教得好慢 頭1、2年都係練基本功
靠音統應該唔夠玩樂團

如果小朋友有天份想再認真D,其實都是1:1學好D,如果要求不高一般一年一級,也可以在音統一直學下去。

小朋友係音事處學緊,由E1開始學,今年是I1。老師上第一堂已講,個課程係令小朋友有興趣學音樂,如果要年年考級既就唔岩駛,因為真係教得好慢,佢果班一班7人,有些同學仲要唔留心唔練習。期間有想過轉1:1,但阿女開始忙,本身學開鋼琴又對彈琴興趣大d,所以最終沒有1:1。
在E2下半學期老師教了4首3級考試歌,我女再另找老師在暑假私補才去考3級。

小朋友學校學左一年有興趣,所以就試下報音統處,又再觀察下佢係咪真係有心學,我又唔急考級,反而想比多啲上台經驗等佢見下大場面。

E2即係學左一年?一年考到3級都好快喎

ggarethh 發表於 23-10-21 20:18
小朋友學校學左一年有興趣,所以就試下報音統處,又再觀察下佢係咪真係有心學,我又唔急考級,反而想比多啲 ...

完成E2後考3級,即學了2年
反而我找老師私補的幾堂裡幫我女好多,音色/姿態/音準,呢d係大班係無時間執

kisani 發表於 23-10-19 12:22
音統處係收左E1定I1? 學校興趣班師資較參差, 如果係普通學校一般都係音統處個curriculum同師資較有保證.  ...
分析得有道理,音事處教得較慢,學校就較為針對性,而且每年都有演出機會並且針對演出歌曲練習。我大仔小二開始一直係學校興趣班學敲擊,小三入埋合奏班和樂園,所以學校同佢調咗唔同時段嘅老師教,開頭新老師幾惡,但佢學校有寫明入咗樂器班唔準退出,所以佢都係繼續上。到咗高小,佢同老師關係好咗,升中後唔想放棄,就諗住報音事處,原來個老師都有教音事處,就幫我仔攞資料,最後我仔都係選擇跟返佢老師個班高級班上,仲放棄中學某些活動去就音事處課堂。每年都有演出,但就冇再參加外面嘅樂團,只係中學樂團服務。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊