用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 嚟緊考HKAT是否重要呢?
發新帖回覆
go

嚟緊考HKAT是否重要呢? [複製鏈接]

其實你哋認為嚟緊考HKAT是否重要呢?
唔知點解,我覺得其實都係一個編班試,好似唔多重要⋯不過身邊嘅人都一直講好重要。

到底是否我搞錯了什麼?
   3    0    0    0

angel-papa 發表於 23-7-12 19:07
其實你哋認為嚟緊考HKAT是否重要呢?
唔知點解,我覺得其實都係一個編班試,好似唔多重要⋯不過 ...

呢個試for自己→用來分班, 你可以覺得唔重要, 但hea考, 入到班差嘅, 盡力考, 入到精英班,結果好唔同!中學朋輩好重要, 老師及教學重點都唔同!

For 小學→ 都可以唔重要,hea考, 影響將來師弟師妹banding數量,點解一線小學咁多band 1生考/派入band 1中學? 咪就係師兄姐考呢個試打下嘅江山!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果學校係隨機分班,咁的確對你而言唔重要。
但大部份學校話隨機其實都唔係隨機,可能係將 bottom 20% 分入某一兩個班。咁呢啲班嘅氛圍肯定冇咁好。上中學會有好多 group project,group assessment,如果夾左啲能力低乜鬼都唔(識)做嘅人,喊都無謂。

1998Ruby1998 發表於 23-7-15 10:36
如果學校係隨機分班,咁的確對你而言唔重要。
但大部份學校話隨機其實都唔係隨機,可能係將 bottom 20% 分 ...
有啲人係特登考差啲,唔想讀精英班

回覆 10090 的帖子

考得差分分鐘又畀學校捉去上補底班加強班,留堂做多啲功課。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊