用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大圍鄭榮之中學
go

大圍鄭榮之中學   [複製鏈接]

如果band2學生,自行揀鄭榮之,會太博嗎?之前見新聞有負評,好多老師走左,現在還好嗎?
   7    0    0    0

靚媽1208 發表於 23-1-5 15:56
如果band2學生,自行揀鄭榮之,會太博嗎?之前見新聞有負評,好多老師走左,現在還好嗎?
...

鄭榮之成績未達B1水平
B2頭可考慮自行鄭榮之

靚媽1208 發表於 23-1-5 15:56
...

可以一試, 無論沙田友定外區band 1生自行一定唔會揀佢先!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唔會搏,佢係band 2

我見佢話伸請者全in,我仔英文強,全A,講得好流利,一線band3,想搏下鄭....

aryemyem 發表於 23-1-7 21:53
我見佢話伸請者全in,我仔英文強,全A,講得好流利,一線band3,想搏下鄭....
...

B3自行想博鄭中?!
呈3跑上B2乙1都未必派入,此舉過份進取。
即使英文操得流利,但面對同期B1CB2A同學,每科比較之下會否只贏英文輸了其他科?
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 23-1-7 22:25
B3自行想博鄭中?!
呈3跑上B2乙1都未必派入,此舉過份進取。
即使英文操得流利,但面對同期B1CB2A同學, ...

鄭係英中
八成都係英文教材
理論上應該只輸中文教材科目
我仔一線小學
從未補習
上堂聽書都九十幾分
所以想搏下

而且鄭又唔係band1,
band1生通常自行一定唔會揀佢
咁多因素
所以想搏下啫

aryemyem 發表於 23-1-7 23:22
鄭係英中
八成都係英文教材

鄭落咗車,唔係英中了

傳統中學,就算係英中,中文、中史都係中文教,成績都唔可以太差

咁讀中中科科唔合格,不如搏下英中鄭榮之,佢仲係英中,唔係band1啫,我仔好鍾意閱讀,所以若八成英文教材,學習對佢來講無難度。
反而我覺得科科A,只有英文係B嘅band1生讀band1 英中會跟得辛苦

aryemyem 發表於 23-1-7 23:22
鄭係英中
八成都係英文教材

鄭中已經2022年9月英中落車,3英1中班,我不是眨低你孩子,只是一山還有一山高,一線小學又如何,B3就是B3,既然想讀英中,考慮直資,德信易收生,創知、萬鈞、惠僑、三育等較多B3學生選擇。

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/719565/%E4%B8%AD%E4%B8%80%E8%87%AA%E8%A1%8C%E5%88%86%E9%85%8D%E5%AD%B8%E4%BD%8D-7%E6%A0%A1%E6%9C%AA%E8%83%BD%E7%B6%AD%E6%8C%81%E5%85%A8%E9%96%8B%E8%8B%B1%E6%96%87%E7%8F%AD-%E5%BE%AA%E9%81%93%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%96%B0%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E8%90%BD%E8%BB%8A

aryemyem 發表於 23-1-7 23:25
而且鄭又唔係band1,
band1生通常自行一定唔會揀佢
咁多因素

全香港無Banding學校,只有Banding學生。

鄭中DSE成績雖然未如其他英中或微調中學,差極有個譜。

雖然則不是B1學生自行心儀之選,但電腦派位B1學生填表策略乙3後聖心/沙官/鄭中,鄭中已經B1學生最差穩守線。

你博下啫,萬一呈3跑唔上B2,電腦派位乙2都無可能填馬崇、馬聖、胡忠、基督、青年會、陳震夏、兩黃等B2學生所填之中學,你電腦派位策略錯誤,B3學生最後一批派位有可能落入邱中、朱中、曾山明愛、潮州等,你7月喊都無謂。

band 3入鄭的機會微,就算入到都讀唔掂,到時半天吊仲衰

mrs.so 發表於 23-1-8 04:22

全香港無Banding學校,只有Banding學生。

請問band2 乙3之後既策略可以點呀?

如果乙123 係鄭中/馬崇/胡忠....咁排乙4可能係基督,但如果number差,可能會派好後,所以胡忠同馬崇係咪只可以2 揀1?  鄭中同馬崇都係2揀1?  如果頭3間都只可以2揀1,我真係唔識揀

靚媽1208 發表於 23-1-8 08:53
請問band2 乙3之後既策略可以點呀?

如果乙123 係鄭中/馬崇/胡忠....咁排乙4可能係基督,但如果number差 ...

馬崇/胡忠二選一乙2,但我個人唔會,因為過去兩年馬崇/胡忠乙1已經派哂,有人落空,派入乙2馬聖及乙3陳震夏,因為B2鄭中已經風險,亦係B1放乙4,如果今年3月4月電腦派位最後學額真係人多過位,你已經進取鄭中,乙2已經唔可以馬崇/胡忠/基督,基督上年乙1已經派唔入。

鄭中近幾年校政不穩,英中落車,接近30個老師離任,校長近年新接任,擔心何時穩定。

馬崇透明度高,前年新任校長,講座有聲有色,吸引力好強,校長表明要成績及發展運動並重,過去數年取錄B1學生,大埔小學邊緣人及B2學生也考慮交表。

我仔英文全班第二,叻過所謂中文叻嘅band1 生,認為英文中學發揮得更好,所以咪搏,我唔覺中文叻嘅人讀英中比我仔讀得好

Band3生有乜好輸
搏唔搏都入band3
所以咪搏下
我仔英文
唔使補習、默書溫一次就識
都九十幾分
比班上中文叻嘅band1生叻好多
佢哋又補習又吃藥都不外如是

我都唔明你點解認為
英文叻上英中跟唔到係乜嘢概念

反而中文叻
英文普通讀英中會更好?

我唔認同

aryemyem 發表於 23-1-8 09:28
Band3生有乜好輸
搏唔搏都入band3
所以咪搏下

不要自視過高!

一山還有一山高!

眼見未為真!

還有叻只係叻在校內,與五湖四海學生競爭,你真係可以揮低全部B1B2學生,突圍而出?

基本你囝已經揮唔贏我其中一個港隊身份入英中。

只要你接受派入只開3班既B3中學便可,沙田區2023年9間中學開3班,你自求多福吧!祝你好運!

我揀嘅又唔係band1英中
只係band2咋
邊有自視過高

點解直資英中可以讀
政府band2英中就跟唔到

我仔又唔係英文差嘅band3生
佢係英文強嘅band3生
唔好狗眼看人低

aryemyem 發表於 23-1-8 11:51
我揀嘅又唔係band1英中
只係band2咋
邊有自視過高

我無狗眼看人低。

只係你字眼中太過自抬身價,早已講一山還有一山高,鄭中係成績約B2位置,但唔代表要揀你囝,你揀中學,中學揀人,為何要揀一個B3只有英文叻既人?

還有直資只係滿足你心態囝囝英文叻,如果你有了解升中派位遊戲玩法,有做足功課,你為何不知我所講幾間直資主力收B3學生?

津官中學要谷成績為DSE跑數級尾叫轉校,中三無成績可言如何入心儀選修科,只好硬食非所心儀選修科,豈非轉校?直資靠收學費投放資源甚少叫級尾學生轉校,高中選修科較津官中易入,全由直資校本管理。

不要一廂情願,升中選校非全由自己掌控。
‹ 上一主題|下一主題