用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 12月9日 BA31 London to HK
go

[英國] 12月9日 BA31 London to HK [複製鏈接]

請問有沒有子女是搭乘這班機的家長?由於原本小兒是跟隨朋友的兒子一起搭乘這班機的,但現在朋友取消了行程。這程機是小兒第一次從英國獨自返港,原有朋友倍伴很放心,現在要獨個回來,亦是第一次,想看看找不找到一同回港的其他學生,可以一起有個照應。小兒今年十三歲,我比較擔心!希望有搭乘這班機的孩子家長可以聯絡我。萬分感激!
   0    0    0    0

回覆 aidan08 的帖子

BA要14歲先可以獨自乘撘喎,你問清楚,去到機場先發現上唔到機你重煩。另外冇記錯BA好似冇UM.

LWTLI 發表於 22-8-17 11:43
回覆 aidan08 的帖子

BA要14歲先可以獨自乘撘喎,你問清楚,去到機場先發現上唔到機你重煩。另外冇記錯BA ...
他現在十三歲,十二月會足十四歲。謝謝提醒!

VS / BA 一直延遲復飛,宜家太早,到時至搵伴。

記得俾定張parent consent form 佢。

BA開唔開都成問題,其實都14歲一個人返港無問題,監護人安排好Taxi送到機場,遇鬆少少時間無難度。

Chole 發表於 22-8-17 15:00
VS / BA 一直延遲復飛,宜家太早,到時至搵伴。

記得俾定張parent consent form 佢。
謝謝提醒!

直航機由監護人跟進由學校到機場,問題不大。可放心!

yuyueng 發表於 22-8-17 15:06
BA開唔開都成問題,其實都14歲一個人返港無問題,監護人安排好Taxi送到機場,遇鬆少少時間無難度。 ...

明白啊,知道航班變數多,也知道倘若找不到伴,他也要自己嘗試。只是盡我能力找個可以帶帶他的人,或者只是一個伴,他也會定D,我自己也放心一點。他也說沒問題的,他不太擔心。是我擔心比較多,始終第一次,到時有什麼問題只能我去遙控解決,想盡量避免而已。

我個小朋友今年12歲,都係剛剛七月份自己坐飛機返嚟香港,係佢第一次solo,放心啦,小朋友嘅能力超乎我哋父母想像!

你可以加錢叫airport transfer個司機陪佢 check in埋先走。
我當年個女,14歲第一次自己回港,我就一早發了機場相片俾佢跟住行 (我送完佢開學自己走時影的相)...跟住全程傾住電話直至佢到 boarding gate.

wloi 發表於 22-8-17 22:57
你可以加錢叫airport transfer個司機陪佢 check in埋先走。
我當年個女,14歲第一次自己回港,我就一早發了 ...
多謝您提醒!我今次送佢開學回程時都學你咁全程影相先!監護人公司都話可以送到佢入閘,我只係擔心佢返來香港入境時唔知而家疫情會唔會程序好繁複,又多文件要帶備同出示,有個人壯吓擔,大家商量提點都好。

回覆樓主:

直航吾使擔心啦,手機通訊咁方便,14年前我仔13歲都試mxp 去lhr轉機番香港,我有事早佢2星期先飛,同一路線拍左video 教定佢點轉機,當時通訊冇而家咁好,冇歐洲儲值sim只靠機場wifi咋,最後都番到嚟
‹ 上一主題|下一主題