用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 COVID19 確診
go

[英國] COVID19 確診 [複製鏈接]

現在英國每天確診的個案不断增加,9月阿仔去讀Y9,都好擔心。 其實現在D確診患者的情況是怎樣?  有D人話好似重感冒,只需在家休息,不用入院,是這樣嗎?
有沒有個案分享?

1    0    0    0

Ssend 發表於 21-7-22 10:22
現在英國每天確診的個案不断增加,9月阿仔去讀Y9,都好擔心。 其實現在D確診患者的情況是怎樣?  有D人話好 ...
首先小朋友有無長期患病,如果有就小心啲。

我小朋友全宿舍都確診,NHS叫去驗之前,幾乎全部人自己都唔知道。我小朋友以為自己只係普通感冒,連醫生都無去睇,幾乎唔需要休息。反正全宿舍都中,唔需要互相隔離,大家繼續玩,一切正常。

好多人確診都唔知, 有d人連病徵都沒有。你小朋友及其他同學現在有沒有事?  

醒目開學勳章

回覆樓主:

沒有病徵的確診者, 會有後遺症嗎?還是重症患者才有?  

其實英國疫情係比電視上講嘅嚴重!我女4月返咗英國後,學校已經唔比佢哋出去,要買嘢就寫低,學校代買。但6月頭開始,間中都有人中,全部冇病癥,都係學校做test 時驗出黎(學校每2星期,要强制驗)。我哋估係local 學生傳比宿生。但中咗嗰個係唔使去醫院,只需要係宿舍/在家隔離。

FennieMan 發表於 21-7-22 15:52
其實英國疫情係比電視上講嘅嚴重!我女4月返咗英國後,學校已經唔比佢哋出去,要買嘢就寫低,學校代買。但6 ...

學校會否有藥比學生食?例如必理痛

唉, 感覺自己點努力抗疫都係白費, 遲早一獲熟.

joymama 發表於 21-7-22 17:14
學校會否有藥比學生食?例如必理痛

佢哋冇病癥,所以冇藥食,當然需要可以比必理痛。

上年我囡宿舍, 13人裡面9個確診, 包括我囡, 宿舍將所有學生獨立隔離, 有註冊護士喺宿舍監測所有確診者情況
我囡病徵較溫和, 有鼻水, 冇嗅覺, 有少少咳, 冇發燒, 護士會開藥比學生, 例如退燒藥, 收鼻水…等等
囡不停吸收維他命C, 用檸檬, 蜜糖沖水, 以及大量飲水, 約4-5日好番
但有同學病徵比較重, 頭暈發燒, 但不需入院, 如果學校有醫護人員, 都不用擔心太多

回覆樓主:

7月19日全面解封,之後可能每天過十萬,到9月可能接近全民有免疫力

FennieMan 發表於 21-7-22 15:52
其實英國疫情係比電視上講嘅嚴重!我女4月返咗英國後,學校已經唔比佢哋出去,要買嘢就寫低,學校代買。但6 ...

阿仔朋友在Bristol 年頭確診,發燒一個多星期、劇烈頭痛、失味覺…好番後6月回港打針,佢話比以前易氣喘,打波、上落樓梯唔夠氣,肺功能差左

hongkeikei 發表於 21-7-22 22:43
阿仔朋友在Bristol 年頭確診,發燒一個多星期、劇烈頭痛、失味覺…好番後6月回港打針,佢話比以前易氣喘, ...
多大年紀

hongkeikei 發表於 21-7-22 22:43
阿仔朋友在Bristol 年頭確診,發燒一個多星期、劇烈頭痛、失味覺…好番後6月回港打針,佢話比以前易氣喘, ...

返到香港有冇搵醫生詳細檢查身體, 例如照肺?

whoo99 發表於 21-7-22 23:59
多大年紀

21歲大學生

Koala_Chu 發表於 21-7-23 00:41
返到香港有冇搵醫生詳細檢查身體, 例如照肺?

應該無,佢1月中左之後好返3月仲去London 搵阿仔食飯,暑假返港打兩針BioNtech !相信佢無向政府申報無驗抗體
‹ 上一主題|下一主題