用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊獻主會對葛量洪小學
go

舊獻主會對葛量洪小學 [複製鏈接]

幫朋友問問,請問呢兩間既升band 1  %?
睇左兩校官網, 我認為舊獻 係 50% ,葛量洪 係 30% 左右,大家認同嗎? 謝謝(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️
   0    0    0    0

amonyee 發表於 21-7-2 08:27
幫朋友問問,請問呢兩間既升band 1  %?
睇左兩校官網, 我認為舊獻 係 50% ,葛量洪 係 30% 左右,大家認 ...

參考《獻主會小學升中派位好嗎?》
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3856316

冇乜幾間冇 Band 1 聯繫嘅津校可以做到 50% Band 1。同區 CSK 大熱 66/159=41% 入讀 Band 1 ,合一堂 29/106= 27%,當部份猛車邊係 Band 1 的話。你呢個 50%,相信係你連同埋 Band 2 學校/非 Band 1 英中。

葛量洪一級 131 人,當丘中同九真都係 Band 1 而每間學校 5 個人入,先可以 45/131= 34% 入讀 Band 1。合一堂名單上有幾間 Band 1 直資,有跨區 Band 1 官津,都去唔到 30%,葛量洪得一間跨區 Band 1 直資,冇跨區 Band 1 官津,相信入讀 Band 1% 係大約 20% 或者更低。

回覆 amonyee 的帖子

請問葛量洪是否今早收到取錄通知?
‹ 上一主題|下一主題