用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤柱聖士提反小學 vs 港同
go

赤柱聖士提反小學 vs 港同 [複製鏈接]

獨女,普通家庭,返學路程差唔多,學費可負擔,預大學會出國讀書。大家會如何選擇?
   5    0    0    1

SMLoasis 發表於 21-6-8 21:33
獨女,普通家庭,返學路程差唔多,學費可負擔,預大學會出國讀書。大家會如何選擇?
...

前者約$12000/一個月,後者約$5000/一個月

...

海外升學考慮赤提

兩間都多人出國讀書,所以都唔係問題。港同英文水平都足以應付外國留學。赤提中學有 IB,算係多一種讀書選擇,但都唔係個個可以讀 IB,大部份人都係考 DSE。港同全民 DSE。但無論 IB 同 DSE,都係被外國承認嘅考試,唔需要擔心 DSE 認受性低之類。

風格都好唔同嘅學校,你應該知道自己同女女更鍾意邊一種。

如錢不是問題,st stephen應開心點

女兒活潑好動,愛發問,喜歡音樂及畫畫。其他家長大致上都認同兩間學校都可以比一個開心愉快嘅學習環境比小朋友。大家都可以直上中學,難以決擇。
請問風格不同,是指那一方面?

SMLoasis 發表於 21-6-8 22:47
女兒活潑好動,愛發問,喜歡音樂及畫畫。其他家長大致上都認同兩間學校都可以比一個開心愉快嘅學習環境比小 ...

st stephen你當係ischool style
港同就活潑d既local school

回覆樓主:

赤提外籍/普通話老師比例高 語境佳

Teachers
http://www.sscps.edu.hk/schoolprofile#5

...

大學出國選港同,中學出國選赤提~~~

交通/學費如果都唔係問題,赤提,不一樣的學習體驗。校舍已經大好多,P5還是P6?會有一年住宿體驗,小朋友讀的開心d.

mcl203 發表於 21-6-9 00:26
大學出國選港同,中學出國選赤提~~~

聽部份家長 comment St Stephen 上中學無港同咁好,其實差別在那方面?因為見SSC 有出IB 狀元,港同有DSE 狀元,大家學術水平應該不會相差太遠?banding 好似係港同書院1A and SSC 1B?

b3410 發表於 21-6-9 08:36
交通/學費如果都唔係問題,赤提,不一樣的學習體驗。校舍已經大好多,P5還是P6?會有一年住宿體驗,小朋友 ...

P6 有寄宿,逢星期一至四,我認同可以讓小朋友學習自理能力。

SMLoasis 發表於 21-6-9 11:25
聽部份家長 comment St Stephen 上中學無港同咁好,其實差別在那方面?因為見SSC 有出IB 狀元,港同有DSE  ...

始終兩間小學風格上係仲有分別,赤提英語水平佳,輕鬆度大,咁當然有正有負,自持能力高係更好,赤提中學放洋率高,英語水平較佳係有著數。但當你打算完咗中學先放洋,港同學術水平會較穩陣。但中學階段大家都會收外來生,S6出嚟嘅成績只係供參考,讀書始終係靠自己~~~

mcl203 發表於 21-6-9 11:34
始終兩間小學風格上係仲有分別,赤提英語水平佳,輕鬆度大,咁當然有正有負,自持能力高係更好,赤提中學 ...

也對,讀書始終都係靠自己,相信兩間都可以係學術上train 小朋友train得好好。兩間都係好學校,只係想知道學校嘅氣氛同培養出嚟嘅小朋友特質有啲咩唔同,。因為只有一個女兒,比較小心謹慎選校,始終一讀就12年。

醒目開學勳章

回覆樓主:

赤堤多女仔中學轉去港同,港同亦會轉去赤堤,我估兩間其實差唔多

pauljr 發表於 21-6-9 17:20
赤堤多女仔中學轉去港同,港同亦會轉去赤堤,我估兩間其實差唔多

港同好少轉去赤提,其他一線學校
(spcc,dgs ,bps,qc ,英皇女等)就每間有啲,
尤其spcc比較多少少(每年幾個)

通常一年走幾個至十幾個(唔計出外讀書)

其實如果計及英文語境及ECA, 我們傾向赤提。但小學部校長將退休,不知道新校長如何,這個有點隱憂。

...

反而想問 你住邊區?
你係打算日日要小朋友出出入入赤柱咁返學 定會寄宿?

SLHongkonger 發表於 21-6-10 18:25
反而想問 你住邊區?
你係打算日日要小朋友出出入入赤柱咁返學 定會寄宿?
...

南區,自己揸車20 分鐘,校巴35分鐘

...

赤提!校舍靚好多!
‹ 上一主題|下一主題