用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 津校轉國際學校
go

[其他] 津校轉國際學校 [複製鏈接]

就讀小五, 想轉國際學校
請問大家有乜選擇?

0    0    0    0

Adaalaic 發表於 21-4-16 15:53
請問大家有乜選擇?

大埔ASHK
去年我仔完小五考入Grade Six即中一,簡直是人生一個正確選擇,極力推介!

Adaalaic 發表於 21-4-16 15:53
請問大家有乜選擇?
全港有幾十間IS, 你不如講吓想讀那個學制,對中文有無要求,有無特別鐘意運動/ STEM, 想邊區番學, 將來想去邊個國家升學大家先幫到你。

回覆樓主:

自己慢慢研究下先,有唔清楚再問  
https://internationalschools.edb.hkedcity.net/where_they_are.php?lang=tc

回覆 ckmammy 的帖子

打算遲啲過北美讀書,唔會考慮香港區
應該九龍或沙田區

Adaalaic 發表於 21-4-17 01:35
回覆 ckmammy 的帖子
九龍區選擇唔多。 可以選最受歡迎, 學費最抵嘅 ESF。 鍾意美式而學費相對較平有 AIS。如果係基督教有興趣讀聖經就 CAIS。 學費較貴有耀中, NAIS 同 Stamford。 如果鍾意美式而對 STEM 特別有興趣就選 Stamford。

conniewktang 發表於 21-4-16 16:35
大埔ASHK
去年我仔完小五考入Grade Six即中一,簡直是人生一個正確選擇,極力推介!
...

易考嗎

fmc 發表於 21-4-18 09:04
易考嗎

中學部主要睇筆試,考英文MAP reading and writing, 仲有有MAP 數學。易唔易?仔過到關,叫做OK, 但都有些少唔肯定,例如:數學topics有埋正負數及Coordinates , 這2⃣️個topics小五冇教。其他都冇乜問題。

conniewktang 發表於 21-4-18 10:21
中學部主要睇筆試,考英文MAP reading and writing, 仲有有MAP 數學。易唔易?仔過到關,叫做OK, 但都有些 ...

唔該你

fmc 發表於 21-4-18 10:41
唔該你

你可上網search下美國MAP試題題型。
順便一提:大埔ASHK, 學生已不止學STEM, 而是玩更新少少的STEAM, 津校完全冇這些,STEAM是在STEM的基礎上再加埋Art的原素。
另外,仔入去ASHK幾個月已會用好多IT嘢如設計posters好靚的Canva, 又學會用電腦作曲,用電腦繪圖,例如畫天主教的Rose Windows,設計天主教堂等等。

易考嗎

視乎你目標係邊間國際學校.

現時有多間新國際學校, 而且有啲學生接近中學時期, 都會直接在外國升學, 相信考入機會會大啲.

當然,比較老牌, 又有track record既國際學校, 有不少會IS 轉IS 或 LS轉IS既申請 , 競爭一定又會大啲.

conniewktang 發表於 21-4-18 10:42

你可上網search下美國MAP試題題型。
其實 STEAM 並唔係更新既嘢,六年前我仔小一,佢間學校已經推行 STEAM。 同 STEM 分別不大,只係加了個 Art,用電腦設計繪圖一向都已經有。 不過你讀開津校未接觸過就覺得比較新穎。

易考嗎
考國際學校最主要都係考英文 listening, reading 同 writing。 其次係數學。 學校都會問有冇參加課外活動,運動等等。如果有就再加分 。如果呢兩科都冇問題而學校有位考入機會好大。

ckmammy 發表於 21-4-18 12:18
其實 STEAM 並唔係更新既嘢,六年前我仔小一,佢間學校已經推行 STEAM。 同 STEM 分別不大,只係加了個 Art ...

讀開津校入IS係覺得是新嘢,IS就好普遍,電腦繪圖是VA範疇,並非STEAM。
STEAM是Technology範疇,並非電腦繪圖咁簡單。分開2樣嘅。
據我所知,STEM先流行,好多官津現在都有,之後才流行STEAM, 加埋自己設計果個原素。IS就有些會有STEM, 而另一些就有STEAM, 當然IS在Technology方面比官津行先好多,因為資源多,家長自己比學費!

‹ 上一主題|下一主題