用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 中文書
go

[其他] 中文書 [複製鏈接]

小朋友year 1,學校學簡體字,平時我們會同佢睇繁體書。想問大家會建議俾小朋友睇繁體書定係簡體書多? 謝謝
   0    0    0    0

回覆 powderpowder 的帖子

我就keep住俾繁體

佢上學學習時會適應到嗎?

因為學校係教繁體字,所以我同呀女係睇繁體書. 但係我又覺得,如果學校教簡體字,咁我就會買簡體字的書,同佢一齊學,一齊睇,陪讀.呢個都係樂趣黎既,我唔會因為繁簡的問題而煩惱,始終佢係學校學的係簡體,咁樣佢會係學習上有幫助D,上堂時配合得好D.加上語言係用來溝通,教學都係講普通話.

因為平常在家係廣東話,我教中文字就係教普通話,讀中文書會選幾貢
頁用普通話同佢讀(不過佢有少少抗拒)。 我擔心有些字係繁簡不同,佢會混淆,更加抗拒

冒昧一問,請問樓主的普通話是否標準?如果是很標準的水平,在家也可以說流利普通話了,孩子在外說廣東話,學校說英語。
教孩子認字和跟孩子閱讀,是十分珍貴的親子活動.用大家最熟悉的語言溝通,必然事半功倍。

再者認字寫字須要大量重複才能記牢和入腦的,用香港是廣東話世界,日常聽和用語也成了複習了。,

Year one 學的是皮毛,一般在家教的會比學校教的超前。
孩子適應力很高,中國語文能力愈高,繁簡互通的轉換力更強.不用担心
‹ 上一主題|下一主題