用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在新西蘭留學
go

[澳紐] 在新西蘭留學 [複製鏈接]

想請教下大家,我小朋友今年9月升中一,我想讀完中二去NewZealand year9 (大概20232)但因為是細仔,到時才剛剛14歲,可以讒year9 嗎?我想佢入RangitotoCollege (朋友同agent都有推介),上網睇過校舍覺得好大幾靚,有冇人讀緊可唔可以分享下?(當地人話通常好學校係全男校或女校)

而家搵資料會否太早?

1    0    0    0

marcuslai 發表於 20-8-14 09:40
想請教下大家,我小朋友今年9月升中一,我想讀完中二去NewZealand 讀year9 (大概2023年2月)但因為是細仔, ...

14 歲讀yr 9 ok, 正常入學年齡。單性別學校一般成績較好,Rangitoto成績亦很好,除了ncea仲有IB.  你可以參考吓之前一個post,  有一間教育機構對中學嘅排名,(#340)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3753499&page=17&pid=48576827#pid48576827

想瞭解多d學校,亦可以睇吓教育局的ERO report

回覆 bbba05 的帖子

多謝哂你答覆,想問下你係咪有小朋友響紐西蘭?我小朋友有濕疹,有冇知去到嗰邊會吾會令濕疹嚴重左?

marcuslai 發表於 20-8-14 14:17
回覆 bbba05 的帖子

多謝哂你答覆,想問下你係咪有小朋友響紐西蘭?我小朋友有濕疹,有冇知去到嗰邊會吾會 ...

我仔今年過去的。濕疹成因好多,真係唔知會好定差。我仔有鼻敏感,明顯好咗。

我都考慮緊送小女到NZ., 我考慮到AUCKLAND 附近例如HAMILTON / TAURANGA, 請問有沒有用家可以分享一下或者推介?  男女校/BOARDING/HOMESTAY均可.  唯一我希望條件是不要太多華人.  例如係HAMILTON 讀書坐2-3小時車先到AUCKLAND 中心這樣會否可以距離重點華人區遠一點但又可以放假時茖AUCKLAND玩下平衡下小朋友心態?.... 揾學校真係好煩

回覆 marcuslai 的帖子

HI 家長我也是找NZ中學, 有資料RANGITOTO COLLEGE分享給你.  我電郵問了學校8月15日覆我有70位國內學生, 12位香港學生.  全校約225位國際生.  

回覆 r1219 的帖子

Thanks for much for your information.

我也收到學校回覆有關報讀學校的日子!你打算找Hamilton 的女校嗎?

男女校都無所謂, 只要離AUCKLAND 起碼2小時我都可以.  你有無推介, 有不妨大家傾傾.  我睇咗好多資料, 好多用家都話AUCKLAND 太多華人.  這樣好似失去了留學意義.  我見之前有家長談及 TAURANGA 不錯, 環境妤華人又不太多.  我都SEND 了EMAIL 問學校, 看看國際生比例.  

回覆 r1219 的帖子

其實我會簡Auckland,因為一程機吾使轉內陸機,二黎我小朋友內向性格,比較慢熱,一個人去到陌生地方,我想佢遇到其他華人感覺親切d。同好似有照應!我又吾太擔心英文,因為同老師或者home stay 都必須要講!

r1219 發表於 20-8-17 15:51

HI 家長我也是找NZ中學, 有資料RANGITOTO COLLEGE分享給你.  我電郵問了學校8月15 ...

請問是否現時學校讀緊之學生情況?

回覆 bb217 的帖子

是的,  這是我於8/15 收到學校的回覆.   

r1219 發表於 20-8-18 15:33
回覆 bb217 的帖子

是的,  這是我於8/15 收到學校的回覆.

唔該呀(emoji)
‹ 上一主題|下一主題