用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 year 10
go

[英國] year 10 [複製鏈接]

請問有冇人year 10才去boarding? 是不是真的很難適應?有沒有經驗可分享?

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   3    0    0    0

回覆樓主:

可以講下點解會覺得yr 10去會難適應呢?

longlokma 發表於 20-7-11 00:33
可以講下點解會覺得yr 10去會難適應呢?

因已到選科和year 10是插班

LuLuciaMa 發表於 20-7-11 08:26
因已到選科和year 10是插班

坦白好视乎孩子能力,GCSE其實對於好多香港學生係偏淺,所以1年制的GCSE也有很多香港學生選擇。
適應方面,無論什麼年纪過去都會有憂慮,太细怕掛住父母怕被人欺負,太大又怕難融入外國生活怕難識朋友……
我覺得最重要係先同孩子好好溝通,了解 佢心入面諗乜,佢自己想唔想去,佢學習能力等等……選一间適合自己孩子的學校。
如果孩子自己真心想去,畀信心自己同孩子; 如果孩子身心根本未準備好去,別勉強自己同孩子~
纯個人意見,請勿介意

我仔Y10至去boarding , 完全無適應上問題,當然佢本身外向健談,鐘意同擅長踢波跑步,課程上數理有Dtopic係Y9開始教,Y10 無再教,要自己追番。
‹ 上一主題|下一主題