用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 二線龍VS谷谷3寶
go

二線龍VS谷谷3寶 [複製鏈接]

有無人同我一樣有呢個掙扎?好想快D下決定放返個位出黎...
無呈分龍的擔憂︰咁長時間太多變數,但無呈分可能好難轉,到時要捱12年.... (我明可以自己自行同考其他學校,但係咪始終都難?因為無排名有D學校可能連見都唔見你),
谷校︰人人都打算中途跳船所以競爭好大,好似要追趕6年,雖然NO PAIN NO GAIN....

所以個心好掙扎....有無過來人可以比D意見
   0    0    0    1

醒目開學勳章 貢獻勳章

咩叫谷谷3寶?你講緊3私?

如果係3私 vs 二線直資,就睇你對直資DSE成績、教學方針、地點等有幾滿意,有可能較輕鬆愉快,但底子不及3私,如果係想從少裝備好自己,打好底,就一定係3私好,升中亦較有保証 ,likely 升到比直中好嘅中學

但如果唔係3私,就....唔知喇
其實,你自己對教育有無一定要求?想多資多彩?想fight for excellence? 定係簡簡單單放養式?
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

多謝你意見,係3私之1呀,我想打好底但同時重視全人教育,只係我個人比較執著,我驚為左1, 2個名次訓唔著....

醒目開學勳章 貢獻勳章

mamahahaha 發表於 20-5-8 09:42
回覆 小曳人 的帖子

多謝你意見,係3私之1呀,我想打好底但同時重視全人教育,只係我個人比較執著,我驚為 ...
小學教育,係家庭為首,學校為次,但到中學,就靠你積落嘅credit,放手上自己搞,加學校
家長遲早要學放手,如果你有強迫症,唔關小朋友事,你瞓唔著唔好搞到佢就無問題
你係FTM? 為d野搞啦,要記住:孩子嘅分數,唔係你嘅得分指數

講個例子你聽:我細仔手腳慢,就讀所謂全人教育嘅傳統小學,同佢溫書溫到OK,但學校試卷超長,簡單d講,其實小學is/am/are 題目係2分,呢間小學係1分,要手腳超快加識,先有可能>90分,所以細仔長期做唔哂份卷,我地嬲嘛?同相熟老師呻過,佢話係咁架喇,叫我睇開d,咁既然能做嘅都做咗,唔睇開d都唔得啦
已經唔講我個麻煩大仔,識哂、手腳快,但腦都太快,唔小心錯!

孩子成長,都係家長成長嘅經歷,佢愛學習,學得識,分數真係唔係最重要

恐龍家

小曳人 發表於 20-5-8 11:24
小學教育,係家庭為首,學校為次,但到中學,就靠你積落嘅credit,放手上自己搞,加學校
家長遲早要學放手 ...

其實is/am/are呢D,識用咪得囉,看得多聽得多自然識,唔明點解要用來鬥快鬥小心。

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 20-5-8 11:31
其實is/am/are呢D,識用咪得囉,看得多聽得多自然識,唔明點解要用來鬥快鬥小心。

...
其實呢個只係例子,其他grammar 野,一樣得個做字,成份卷可能一樣時間,得多30%題目,呢樣先慘,識都做哂,但老師話:唔係咁,點分到學生能力?唔通個個>95分?

恐龍家

小曳人 發表於 20-5-8 12:21
其實呢個只係例子,其他grammar 野,一樣得個做字,成份卷可能一樣時間,得多30%題目,呢樣先慘,識都做哂 ...

其實咁細鬥呢D分來做乜,鬥快只有encourage drilling,學不到野,制度問題。
看reading level, 寫文章,評論下作品自然分到功力,那才是更有意義的評估。

回覆樓主:

請問二線龍意思係DSE成績B2

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 20-5-8 12:36
其實咁細鬥呢D分來做乜,鬥快只有encourage drilling,學不到野,制度問題。
看reading level, 寫文章,評 ...
學校有學校嘅道理,讀得我就唔會心煩,只可以調節自己,話俾孩子聽,求學不是求分數... 阿Q精神!

但樓主如果係個睇分數睇得咁緊嘅人,唯有叫自己睇開d,否則,去邊都瞓唔到
恐龍家

小曳人 發表於 20-5-8 12:40
學校有學校嘅道理,讀得我就唔會心煩,只可以調節自己,話俾孩子聽,求學不是求分數... 阿Q精神!

但樓主 ...

瞓唔到事少,到時把壓力逼發落小朋友身上事大。

我會有龍讀龍,3私谷到上小四以上都辛苦同大壓力,壓力一大仲點培養學習興趣 既然兩間都係私都要比學費,讀唔讀得成書都睇小朋友自己上唔上心,我會揀龍再搏小六再考下其他一線直私英中,冇著落未照升龍中,前堤要係英中~

mamahahaha 發表於 20-5-8 09:42
回覆 小曳人 的帖子

多謝你意見,係3私之1呀,我想打好底但同時重視全人教育,只係我個人比較執著,我驚為 ...

咁唔呈分龍校可能啱D,小學平均分差1分可以相差5~10名

到時唔單止自己瞓唔著,心情影響埋小朋友先大件事。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我都會揀龍,叻的咪跳出去,唔叻都仲有保險線

964000 發表於 20-5-8 13:31
瞓唔到事少,到時把壓力逼發落小朋友身上事大。
影響到母子關係事大,上得ek做功課嘅媽媽懶極有個譜,同埋都傾向係緊張型,讀龍校可攻退可守

其實龍校程度都偏深,學生程度高,好成績競爭也大,但升學壓力點都細過三私, 樓主係要求高嘅家長,為了家庭和諧,都係建議揀龍。
‹ 上一主題|下一主題