用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想了解地利亞(閩僑)英文小學
go

想了解地利亞(閩僑)英文小學 [複製鏈接]

當初選這所學校,一是離家近,二是考慮用英文授課會大大提高英文學習機會。但收到Call,錄取一所中文小學,有點迷茫。
看到網上評論該校中文會落後於正常中文小學水平,想知道這所學校畢業的小朋友升中都是選擇國籍學校還是一條龍中學?在學校小朋友會一起講廣東話嗎?擔心過於弱化中文反而會收窄升中選擇,本人不介意網傳的外裔人士。
   0    0    0    0

回覆 Alifeifei 的帖子

你有無去地利亞申請入學? 有無錄取你孩子?

但收到Call,錄取一所中文小學,有點迷茫。  <---睇唔明你講咩

jimjimjim 發表於 19-7-23 20:35
但收到Call,錄取一所中文小學,有點迷茫。

之前地利亞已經取錄,但今日收到一所中文小學的call,話可以錄取,問我是否接受offer.

地利亞畢業生多升讀直資中學, 少數華人參與自行及派位.

在校華人一起會講廣東話/英文, 但因該校只有一兩成華人, 很多同學是外籍, 華人學生亦會與外籍同學和老師講英文

中文係比一般小學落後一年, 相反, 英文卻比一般小學進步一年,針無兩頭利, 自己喜好取捨

小學的中文可以自行跟進/補習, 問題不大; 相反, 英文或以英文授課的科目, 就唔係個個有能力幫到自己的小朋友.

小圓圓 發表於 19-7-23 21:46

地利亞畢業生多升讀直資中學, 少數華人參與自行及派位.

多謝你的建議,因該校好少有公布直資學校的錄取名單,也不知道會不會真的因為中文差,而好難進到好的直資中學。不知道你有無相關的信息可以share

佢地主要升讀幾間直資中學,如顏寶鈴, 李國寶,港青基信,聖瑪加利咁,部份直資中學有較淺而調整過的中文課程可供修讀和應考

讀地小, 日日聽英文, 連課外活動都係英文, 耳濡目染, 自然英語能力較一般小學生高

咁好睇你呢間係咩小學?唔知CALL你既係咩小學好難比意見~
地利亞就一定係中文淺架了
呢點好肯定的~ 你另外再俾中文佢自己做吧

Alifeifei 發表於 19-7-23 12:07
當初選這所學校,一是離家近,二是考慮用英文授課會大大提高英文學習機會。但收到Call,錄取一所中文小學, ...

中文小學是那間

唔該各位
‹ 上一主題|下一主題