用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?
go

培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?   [複製鏈接]

。。。
   20    0    0    0

happybibi 發表於 19-7-23 12:06
唔明白你的GHS朋友點解會這樣說.  

第一, 學校根本不會有名次, 只知自己的囡囡是上上, 中上, 中中, 中下等 ...

我小朋友係培僑細b,眼見同班都係大
B,其實我女成績亦係中間,我知道陪僑係happy School經歷咗一年都知道,亦係好多假期,我抱住想佢讀得好又開心,所以先難選擇,唔係話陪僑唔好,但我覺得好似一年內變得好活潑,德望泥講其實好遠,我雖然未係用家,我亦係想但我相信每個家長都想俾好既選擇俾自己小朋友。。。變得更好,成績對我而言反而其次。。

areyouangry 發表於 19-7-23 09:27
如果兩間同級,毫無疑問揀德望。
但如果要留一年去德望就似乎不太有必要,除非小朋友係12月超細B同埋本身讀 ...

我都係咁諗,成績又唔係太差係中間本身而家,我個女係11月龍B囉⋯⋯時間休息真係好重要,假又多,但係呢一年我覺得我個女活躍左好多,留學校時間始終都佔長時間,性格同品格都係始終要由細培養到大。。二間對我泥講都有優缺點,我都知自己太貪心又選擇困難症又泥。。

2849 發表於 19-7-23 11:36
在PKC讀, 好難唔開心, 出名HAPPY SCHOOL, 其實兩間都係好學校, GHS就大班D , 放學又早D, 可以去下補習, 課 ...

如果真係決定返德望得嘅話我個小朋友係要仲早起身足足個半鐘,又同培僑校車放學落翻大圍屋企一樣,瞓d時間小左,我個女其實個性格係冇所謂嗰類型,佢去學野當去玩又鐘意又有興趣,同妹妹好相反。。。

NNbaby 發表於 19-7-23 19:27
原來仲有個妹,會唔會考慮埋邊間收細妹機會大d?

其實我都覺妹妹都入到(emoji)(emoji)‍♀️

deco99 發表於 19-7-23 20:54
好似你唔鍾意小朋友活躍咗?你真係應該揀傳統名校。

但住大圍棄培僑降班去GH,我只能講我自己唔會咁揀, ...

係呀⋯⋯因爲真係好近可以多d時休息。我意思係我接受到我小朋友去玩嘅時候活躍,但係而家我小朋友有時連搭地鐵都要轉來轉去我真係接受唔到。。細個返幼稚園york嘅時候反而冇。。

betaruce 發表於 19-7-23 23:50
如果囡囡讀得開心,成績又ok,將來再諗插班其他學校都唔難啦!唔好要佢重到小一啦
...

(emoji)我都有敢感覺。。但有怕插吳到,年年試好累(emoji)

fred1920 發表於 19-7-24 08:12
其實有啲唔明,你話成績係其次,即係首要係品行性格,甘活躍左唔係開心左咩?甘係咪即係曳左?所以想轉校  ...

我知小朋友仲細仲未識同親切,但有時聽到我囡話邊女同學錫男同學,男同學bu口水呀⋯⋯我明白度度都可能會有,我真係有d保留..同埋適當時活躍好重要..

2849 發表於 19-7-24 11:38
如果你係一個要小朋友坐到定一定, 填鴨式想佢做什麼就跟著指示做的父母, 我唸PKC真係唔太適合你 (重點: 唔 ...

你講得啱呀>.<就係我覺得可能係唔適合我,而唔係唔適合我個女,呢度頭痛。。無可否認我都想我個女開心,當我收到德望嗰啲通告餐單一式一樣我都怕,我自己接受吳到,琴日去交留位費我見到啲小朋友好開心玩排球我又覺得佢哋又冇野喎好似好開心咁。。我個女其實一直都冇讀過傳統學校,就算連幼稚園都係讀York,你小朋友幾歲呀依加?係pkc幾年級?我有擔心我個女如果唔適合德望返番出嚟,就又晒曬咗一年時間。。我都好想唔諗呢啲問題但有時覺得矛盾佢做到有冇理由唔俾佢試吓更好選擇。。真係好難去選條我應為佢吳知合唔合適既路俾佢行。。

hfnyd 發表於 19-7-24 11:06
非常明白德望好難抗拒,不過培僑係好學校,重點佢讀得開心,真的有需要轉嗎?更何況是留級?
...

我眼見培僑的確都好開心快樂,多假期去玩,但有時又見佢喺學校返嚟嬲話啲男仔bu 口水落佢度,同埋啲小朋友都有好多大b⋯⋯見德望有收咗又心思思,但又有好多規限連我自己都有保留,兩間都有優缺點,又矛盾,唉。。

宮二 發表於 19-7-24 08:46
樓主,培僑德育如何?

其實我眼見啲老師都好有心,小朋友做岩做錯都賞罰分明。。

大雯bb 發表於 19-7-25 01:52
德望真的不是個個適合.. 又早起,又大班教學,都見到有朋友讀一年轉校。

我覺得一動不如一靜 。

我見7點半上堂,如果係坐校車又早,起身起碼要5點半太殘忍了(emoji)

ednamode11 發表於 19-7-27 22:19
我有兩個朋友的女女各讀培橋和GH高小.   培橋的小孩上學愉快,學校活動多,鼓勵學生多於比賽拿獎,朋友兩公 ...

好多謝你提供寶貴用家意見俾我參考,但想請問GH校隊是否一定由學校挑選?
‹ 上一主題|下一主題