用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實15分, 自行係咪得個博字
go

其實15分, 自行係咪得個博字 [複製鏈接]

現升K3, 今年要選擇小一,其實15分, 自行係咪得個博字?
   3    0    0    0

回覆 浩軒 的帖子

如果係熱門學校,答案 "係"。但因為好多學校叩門時會要求 "111" ,所以都要咁填。

回覆 浩軒 的帖子

上年剛玩完這個小一遊戲, 15分多數陪跑, 但111又救番我gei,唔可以話無用

樓主的「博」是指自行還是大抽獎?如果是指自行,對於名校/地區一線,15分自行入到的機會係零。唯一作用係博1-1-1。

如果要選同一間學校(區外), 即係要2次自行同大抽獎都要填同一間(所指111), 有冇機會2次都唔中?就係要扣門

唔係,因為完全冇機會

回覆樓主:

15分預左係用來搏1-1-1叩門機會(除非係抽冷門校)

浩軒 發表於 19-7-22 12:49
現升K3, 今年要選擇小一,其實15分, 自行係咪得個博字?

除非報無乜人揀嘅冷門小學,否則15分去到邊都好細機會,講真如果間學校多人想入,20分都仲要抽。

聽講座果個人話, 15分可以唔使聽, 因為唔使諗

浩軒 發表於 19-7-22 13:32
如果要選同一間學校(區外), 即係要2次自行同大抽獎都要填同一間(所指111), 有冇機會2次都唔中?就係要扣門 ...

區外學校只可做到1-1-0. 如屬名校/一線/熱門的二線,超過99.99%係要叩門。

地區1線,15分根本連博的機會也沒有

醒目開學勳章 王國長老

為食公主 發表於 19-7-24 14:16
我反而覺得依家好多學校都唔睇1-1-1,ESP 熱門果D學校,身邊好多成功叩門的朋友乜不是1-1-1 ...

有無誠意分,填表前要8清楚,年年都有家長高呼俾人呃 (哎,人地話優先面試,無話優先取錄架傻豬)
但又咁,assume無111效應,係咪會影響選擇呢?如果無論如何都係同樣選擇,就唔駛咁煩啦,照心水填好了

都唔係冇機!
我小朋友今年升小一, 佢有個同學自行15分入咗九龍塘聖家~
另一個我自己d朋友, 都係15分自行入咗跑馬地寶血~

20分先可以用個博字形容,15分系陪跑同作1-1-1叩門之準備

Alvinmummy 發表於 19-7-25 03:09
都唔係冇機!
我小朋友今年升小一, 佢有個同學自行15分入咗九龍塘聖家~
另一個我自己d朋友, 都係15分自行入 ...

有得入但唔會多,因為既然行多一步可以宗教分 20 分,有返啲優勢,10 個有 8 個都會去。聖家同寶血都算區內二線,唔係咁多人甘心嘛,尤其有宗教分的話可以聖羅撒、St Jo、Marymount、MCS 等。

油天都可以 15 分,但得 1-2 個。兩呂、天神 20 分一個起兩個止,St Mary's、華仁、循道、LS、DPS 係可以 25 分都落空。
‹ 上一主題|下一主題