用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中選校要留意
go

升中選校要留意 [複製鏈接]

Re: 升中選校要留意

BillyM:
以你所見或建議家長萬一如果子女真係入左一間中中直至中五會考,咁呢五年家長應注意d乜野?又点樣係呢五年去哉培佢呀?又假設如果會考夠分而且又可揾到一間英中既中六讀預科.......又点樣跟到呢?例如:讀理科.....phy.chem.bio.....入面課文又好多係專有名詞喎....夠時間跟番程度咩?........唔好意思....問咁多野...你知啦..為人母係會緊張d 因為我畢左業成廿幾年,我以前修bio既,所以知道理科比較吃力,而近排呢幾年只留意小學派位......見到你地d有識之士係度...我簡直當你同Vernique2005係我再生父母呀 勞煩你幫一幫我呢個化骨龍啦......多謝     
BillyM 寫道:
[quote]
Vernique2005 寫道:
我以為大學是很多科都用英文教的﹖
我的了解是﹕
港大--英文(教授用英文出papers)
科大--英文(很多外國教授)
中大--說是中文大學﹐其實很多科都是英文。
現在最"古老"的學科﹐如醫科﹐法律等﹐是不是都是用英文﹖

有錯請提點我。謝謝﹗

閣下完全正確,香港的大學都是以英文為主要教學語言。

但中中入讀的,一樣可以銜接到。英文水準能否達到LAW或MEDICINE的要求是另一回事。

有人話,遲早都要轉,不如中四轉。

我話,如果中四轉,等於讓半臂去考會考,你入大學的機會立即降低,早轉又如何?

要轉,就中一轉。初中用中文,不如用到中七,入左大學,大把時間你慢慢轉,唔駛再顧住公開試,輕鬆得多。

中四轉英文,不會令學生的英文水準大幅提高,反而有更大機會拖低其他科的成績,我看不出有任何著數。[/quote]

BILLY M.....
你返來喇....我等你呀...答......thx.....

.......thx....多謝提點......
BillyM 寫道:
[quote]
大媽 寫道:
BILLY M.....
你返來喇....我等你呀...答......thx.....

唔駛咁心急。

其實我覺得無乜野特別要準備,首先,我覺得中中無乜大問題,反而反反覆覆的語文環境才最麻煩。

老實說,你所問的問題我唔識答,點樣準備中六?係咪早左D呢?你想不到那麼遠的了,中六轉英中?到時唔駛母親大人操心的了,小朋友到時自己會識揀。最緊要這幾年不要俾小朋友學壞,學業就要慢慢放手俾他自己負責。中一初期仲可以捉小朋友溫下書,之後你想捉都未必捉到。

放鬆D啦,為小朋友好不一定要事事關心,幫佢做晒所有野。有時給予他空間成長,接受錯折,可能對小朋友仲好D呢。[/quote]
‹ 上一主題|下一主題