用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中選校要留意
go

升中選校要留意 [複製鏈接]

升中選校要留意

有些中學已不是英文中學,但校名仍然有"英文中學"四個字,小心被誤導.
例如:官塘的聖約瑟英文中學就不是英中,是中中.
大家要留意.

Re: 升中選校要留意

以下網址有齊十八區中學資料:
http://embhsc.hkedcity.net/2003/secondary/

如果該學校大部份科目是以中文授課的便是中中。要留意不是所有以英文為主要授課語言的中學便是是家長心目中的所謂band one schools。

一點提醒:
要看清楚資料,直資不一定是英中,有部分家長誤解要自己交學費的中學是英中,也以為一定會是好學校.

thx!
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

我都有d要提

[quote]
Sindy 寫道:
我都有d要提

[quote]
BillyM 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
我都有d要提

Sindy 寫道:

why ar,我仲以為會好d添

因為十居其九都適應唔切,會考課程只有年半多D,中四由中轉英可能已需要半年去適應,還剩下多少時間學習和預備會考!?有些本來成績幾好、但英文差些的學生,用中文考會考還有希望上中六,用英文考其實就已判了他們死刑。

以上情況不包括英文標青的學生,但在中中內又有幾多個?

BillyM 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:

why ar,我仲以為會好d添

因為十居其九都適應唔切,會考課程只有年半多D,中四由中轉英可能已需要半年去適應,還剩下多少時間學習和預備會考!?有些本來成績幾好、但英文差些的學生,用中文考會考還有希望上中六,用英文考其實就已判了他們死刑。

以上情況不包括英文標青的學生,但在中中內又有幾多個?[/quote]

咁死啦,咪無機會行返入英文行列?就算讀完中六中七...咁點接返大學呀?

Sindy 寫道:

咁死啦,咪無機會行返入英文行列?就算讀完中六中七...咁點接返大學呀?

點解一定要返入英文行列?中中一樣可以上大學。

我以為大學是很多科都用英文教的﹖
我的了解是﹕
港大--英文(教授用英文出papers)
科大--英文(很多外國教授)
中大--說是中文大學﹐其實很多科都是英文。
現在最"古老"的學科﹐如醫科﹐法律等﹐是不是都是用英文﹖

有錯請提點我。謝謝﹗

Vernique2005 寫道:
我的了解是﹕

有錯請提點我。謝謝﹗

閣下完全正確,香港的大學都是以英文為主要教學語言。

但中中入讀的,一樣可以銜接到。英文水準能否達到LAW或MEDICINE的要求是另一回事。

有人話,遲早都要轉,不如中四轉。

我話,如果中四轉,等於讓半臂去考會考,你入大學的機會立即降低,早轉又如何?

要轉,就中一轉。初中用中文,不如用到中七,入左大學,大把時間你慢慢轉,唔駛再顧住公開試,輕鬆得多。

中四轉英文,不會令學生的英文水準大幅提高,反而有更大機會拖低其他科的成績,我看不出有任何著數。

BillyM:
以你所見或建議家長萬一如果子女真係入左一間中中直至中五會考,咁呢五年家長應注意d乜野?又点樣係呢五年去哉培佢呀?又假設如果會考夠分而且又可揾到一間英中既中六讀預科.......又点樣跟到呢?例如:讀理科.....phy.chem.bio.....入面課文又好多係專有名詞喎....夠時間跟番程度咩?........唔好意思....問咁多野...你知啦..為人母係會緊張d 因為我畢左業成廿幾年,我以前修bio既,所以知道理科比較吃力,而近排呢幾年只留意小學派位......見到你地d有識之士係度...我簡直當你同Vernique2005係我再生父母呀 勞煩你幫一幫我呢個化骨龍啦......多謝     
BillyM 寫道:
[quote]
Vernique2005 寫道:
我的了解是﹕

有錯請提點我。謝謝﹗

閣下完全正確,香港的大學都是以英文為主要教學語言。

但中中入讀的,一樣可以銜接到。英文水準能否達到LAW或MEDICINE的要求是另一回事。

有人話,遲早都要轉,不如中四轉。

我話,如果中四轉,等於讓半臂去考會考,你入大學的機會立即降低,早轉又如何?

要轉,就中一轉。初中用中文,不如用到中七,入左大學,大把時間你慢慢轉,唔駛再顧住公開試,輕鬆得多。

中四轉英文,不會令學生的英文水準大幅提高,反而有更大機會拖低其他科的成績,我看不出有任何著數。[/quote]

BILLY M.....
你返來喇....我等你呀...答......thx.....

大媽 寫道:
你返來喇....我等你呀...答......thx.....

唔駛咁心急。

其實我覺得無乜野特別要準備,首先,我覺得中中無乜大問題,反而反反覆覆的語文環境才最麻煩。

老實說,你所問的問題我唔識答,點樣準備中六?係咪早左D呢?你想不到那麼遠的了,中六轉英中?到時唔駛母親大人操心的了,小朋友到時自己會識揀。最緊要這幾年不要俾小朋友學壞,學業就要慢慢放手俾他自己負責。中一初期仲可以捉小朋友溫下書,之後你想捉都未必捉到。

放鬆D啦,為小朋友好不一定要事事關心,幫佢做晒所有野。有時給予他空間成長,接受錯折,可能對小朋友仲好D呢。

.......thx....多謝提點......
BillyM 寫道:
[quote]
大媽 寫道:

唔駛咁心急。

其實我覺得無乜野特別要準備,首先,我覺得中中無乜大問題,反而反反覆覆的語文環境才最麻煩。

老實說,你所問的問題我唔識答,點樣準備中六?係咪早左D呢?你想不到那麼遠的了,中六轉英中?到時唔駛母親大人操心的了,小朋友到時自己會識揀。最緊要這幾年不要俾小朋友學壞,學業就要慢慢放手俾他自己負責。中一初期仲可以捉小朋友溫下書,之後你想捉都未必捉到。

放鬆D啦,為小朋友好不一定要事事關心,幫佢做晒所有野。有時給予他空間成長,接受錯折,可能對小朋友仲好D呢。[/quote]
‹ 上一主題|下一主題