用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無九龍禮幼用家??
go

有無九龍禮幼用家?? [複製鏈接]

想問下禮幼好似一星期只得3天英文 20分鐘, 普通話也很少, 語言方面是否很難跟上?
另外是否英文不一定是NET TEACHER?

對禮幼有什麼COMMENT 呢?
   3    0    0    0

回覆樓主

如果要英普,就要搵間英普幼稚園。禮賢只係三千元學費一個月,仲少過政府資助,無可能日日Net。禮賢的家長,大部分都是以直私為目標,所以會自己增強小朋友的英普能力。

咁你或會問,點解仲要比錢讀禮賢?我所認識的家長,都會很感恩入到禮幼,因為小朋友可以在一個很好的環境成長,學校老師很重視每個小朋友,真係有熱誠教好小朋友。至於「語境」,大把其他方法解決,最重要是小朋友返學開心。

回覆 tkinwong 的帖子

成日聽到啲人話禮幼關愛小朋友,有冇實質例子呢

siu_bik 發表於 19-1-6 17:36
回覆 tkinwong 的帖子

成日聽到啲人話禮幼關愛小朋友,有冇實質例子呢

相信用家都會知道禮賢係一間非常之有愛心嘅學校,幼稚園都有家訪,差不多每一個月就會把小朋友學習嘅相片擺上內聯網,而且學術程度絕對不是很淺,k1 一星期有四樣功課~都是閱讀報告、填色,線條練習;當然英文及普通話就唔夠...但係net教。以價錢$3000學費來說就可以吧。

回覆樓主

每星期一天自由活動喺戶外及空中花園、操場玩成日⋯一班3個中文班主任,課室比較舊同埋比較迫,他們每天有不同主題會分組活動。宗教氣氛重,但小朋友學到好多品德故事,經常性品德主題,仲會返屋企唱詩歌。以我所見之前校長,主任等係每日都會喺學校度送小朋友入門口。
我覺得佢嘅模式係培育小朋友慢慢銜接小學

tkinwong 發表於 19-1-6 08:50
如果要英普,就要搵間英普幼稚園。禮賢只係三千元學費一個月,仲少過政府資助,無可能日日Net。禮賢的家長 ...
我絕對相信禮賢是一間非常好的學校,因為對禮賢的英普課程應知唔多,例如他們英文堂有無教PHONICES ?如有教拼音會用咩教材? e.g.Letterland 等...還有小朋友在英&普會話方面如何呢?因為我只希望小朋友肯主動開口講英文&普通話,我害怕囡囡日後上到小學會因為無其他讀英普班出黎的同學仔講得咁好,而唔敢開聲講英文/普通話喔...多唔多哩個情況呢?是我多慮了嗎.....請問你們選擇讀禮賢之前又有無這個憂慮呢?... 而你們小學是TARGET 禮小或是其他直資/津校呢? 請問最近升小禮幼學生多數會去D咩學校較多?
不好意思,問題比較多,但我真心好希望得到你們用家的意見呀! 萬分感激!!

Snoopy_mama 發表於 19-1-8 17:50
我絕對相信禮賢是一間非常好的學校,因為對禮賢的英普課程應知唔多,例如他們英文堂有無教PHONICES ?如有教拼 ...

我小朋友入禮賢前係讀學券幼稚園,所以對語境並無任何憂慮。禮幼係以中文為主的幼稚園,這點家長都知道,要小朋友英文更為流利,便會自己想辦法。其實,學校已盡量比資源英文,但我個人認為在這個學費水平下,有很大限制。

唔讀禮小的小朋友去了邊,我就無數據,但就無聽過有學生在升學時有好大困難或問題。

Snoopy_mama 發表於 19-1-8 17:50
我絕對相信禮賢是一間非常好的學校,因為對禮賢的英普課程應知唔多,例如他們英文堂有無教PHONICES ?如有教拼 ...

暫時來說, 英文和普通話一定不夠國際幼稚園比較,但k1已教phonics
是否選擇禮賢要看你手裏面有冇其他Offer了。以我所見班上男同學嘅比例係6-7成,可見男仔選擇呢間學校係比較多,女仔多數有其他選擇。
暫時作為用家我覺得普遍家長來說都非常滿意,但追求學術英普語境,絕對不是KV SC學之園嗰啲可以比較
如果不是進取派,禮賢絕對是係一間可取的學校,升小學我就冇諗咁多,如果一直讀上去我認為收返嘅機會都好大,而且禮賢小學升中成績很不錯呢

非常多謝你們的意見喔 ! 你們的意見好中肯, 令我清晰好多了, 宜家更加感恩禮賢取錄我的女兒. 謝謝各位用家家長~ ^-^

tkinwong 發表於 19-1-6 08:50
如果要英普,就要搵間英普幼稚園。禮賢只係三千元學費一個月,仲少過政府資助,無可能日日Net。禮賢的家長 ...
你講得好岩呀, 我都非常認同,語境可以自己去創造, 學校會重視自己的小朋友先係媽媽最想要的喔!

happyschooling 發表於 19-1-8 21:34

暫時來說, 英文和普通話一定不夠國際幼稚園比較,但k ...
原來K1已經有教PHONICS, 那麼我就不用擔心了. 謝謝!

回覆樓主

樓主,我也有禮賢offer,多謝你開post

我果個係囝囝,我比較傾向活動教學,培養小朋友的好奇心和創意。我很喜歡禮小時間表飯後就做功課和一體一藝,不過一年4測2考有點怕怕,對全職父母來講,有時間也希望和小朋友玩。

我對禮賢有幾個擔心,第一,萬一不能升上禮小想考直資私小,禮賢能培養出有信心表達自己的孩子嗎?還是一個乖乖有禮貌的孩子?英文語境的確可以在家中落力營造,可是小孩的信心不是單單在家建立,老師鼓勵也很重要。禮賢面試當天,我們感受到小孩被尊重和老師的耐性,除此之外對其教學不太了解,請問用家認為是傳統教學或比較鼓勵性、容許小孩探索學習呢?

yeahchappie 發表於 19-1-9 10:00

我果個係囝囝,我比較傾向活動教學,培養小朋友的好奇心和創意。我 ...

我認為是傳統教學+活動,k1已有show and tell

Snoopy_mama 發表於 19-1-9 09:33
你講得好岩呀, 我都非常認同,語境可以自己去創造, 學校會重視自己的小朋友先係媽媽最想要的喔!
...

學校絕對重視小朋友,愛心真的很高,但同時亦十分重視宗教,halloween是不鼓勵去慶祝的

yeahchappie 發表於 19-1-9 10:00

我果個係囝囝,我比較傾向活動教學,培養小朋友的好奇心和創意。我 ...

其實我又唔覺得禮賢出來嘅就係文靜乖巧,反而係開心type
不過表演及自信心呢d,可能某些學校訓練得比較好,禮幼也是大班教導,師生約1對10

happyschooling 發表於 19-1-9 10:12

其實我又唔覺得禮賢出來嘅就係文靜乖巧,反而係開心t ...

多謝你分享(emoji)(emoji)

始終禮賢不是全龍,也不算刻意培育小孩小學面試的學校,我囝係10月細B,平時在家很活潑多說話但在外很怕生,有禮幼offer我們好surprised 亦好感恩,只怕升上到禮小,到時兩頭唔到岸,怕小孩開心了3年之後未能升心儀小學才後悔當初。

禮幼除了升禮小,我也不太了解其他升小去向,如我心儀王錦輝,會有很大差距嗎?

happyschooling 發表於 19-1-9 10:07
我認為是傳統教學+活動,k1已有show and tell

想了解多一點,老師對於功課要求嚴謹嗎?例如寫字要求高嗎?

我意思探索學習例如容許小孩突破既定框架嗎?例如小孩天空藍色以外其他顏色會被勸阻嗎?

yeahchappie 發表於 19-1-9 11:09
想了解多一點,老師對於功課要求嚴謹嗎?例如寫字要求高嗎?

我意思探索學習例如容許小孩突破既定框架嗎 ...

你講出重點來了
我小朋友填色,老師都話唔可以出界
所以都唔知算唔算規限

yeahchappie 發表於 19-1-9 10:59
多謝你分享(emoji)(emoji)

始終禮賢不是全龍,也不算刻意培育小孩小學面試的學校,我囝係10月細B,平時在 ...

其實睇下你有冇其他選擇,要比較先可以答到你
始終10月b做超大也要認真思考一下是否需要

happyschooling 發表於 19-1-9 11:15
你講出重點來了
我小朋友填色,老師都話唔可以出界
所以都唔知算唔算規限

但小朋友學中文不錯,都認到不少字,做中文工作紙都懂得配對
‹ 上一主題|下一主題