用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應否給囡囡在家學琴?
go

應否給囡囡在家學琴? [複製鏈接]

應否給囡囡在家學琴?

屋企最近買了琴,替我女補習功課的老師本身也是教琴的, 想一小時補習後接著跟她學半個鐘琴, 會否很辛苦和唔入腦呢? 補習後休息5-10分鐘後才開始, 夠唔夠呢?

Re: 應否給囡囡在家學琴?

學完琴再補習又如何呢?

其實應該睇返你小朋友既專注力而決定
如果坐得定同埋可以好留心上堂既
就可以學完琴先補習,中間有break,
不過對個小朋友都會幾累架
所以最好就應該分開兩日學習
[img align=left]icon15.htm[/img]

最擔心係佢識唔識教,話晒教鋼琴d時薪高過補習咁多,如果本身教得好又夠學生,點解要補習?而且直踩個半鐘都幾係野

daufungma 寫道:
最擔心係佢識唔識教,話晒教鋼琴d時薪高過補習咁多,如果本身教得好又夠學生,點解要補習?而且直踩個半鐘都幾係野

補習老師是6月頭剛考完高考時開始替我女補習的,後來她找到琴行教琴都因太忙和太遠曾想不教我女, 但我們都很喜歡她, 她很細心, 有耐性, 女 女的 成績也進步不少, 在極力挽留下 她才勉強 抽出 時間繼續教.  所以都好想 跟她學埋琴, 但又驚囡 囡辛苦.  我女就好想ah.     

不如試o下sin low 因為你女女都想 如果你真係覺得你女女太辛苦sin想辦法low

我只係覺得有d奇怪,不過如果佢教得好咪得law

贊成
佢教得好同埋你囡囡鍾意學就可以了

daufungma 寫道:
我只係覺得有d奇怪,不過如果佢教得好咪得law
[img align=left]icon15.htm[/img]

多謝大家的意見, 我想 try一個月先, 但琴行那邊也繼續, (因琴行那老師也幾好及她的booking 好full, 若退學個位便沒有了), 大家覺得可行嗎?

簽名被屏蔽

ming2 寫道:
ChunChunMummy

同時間跟兩個老師,怕兩個老師0既教法(要求)有所唔同,會令小朋友confuse...另外,如果不小比俾老師知道你咁樣做(同時跟兩個老師...因為老師上堂通常都會係書本上寫日子/其他野),可能會唔高興喎....重有就係怕唔怕小朋友一陣上堂時唔小心講左話"xx老師話係咁..咁..咁架"..咁咪會好尷尬lor?!

同意同意

ming2 寫道:
ChunChunMummy

同時間跟兩個老師,怕兩個老師0既教法(要求)有所唔同,會令小朋友confuse...另外,如果不小比俾老師知道你咁樣做(同時跟兩個老師...因為老師上堂通常都會係書本上寫日子/其他野),可能會唔高興喎....重有就係怕唔怕小朋友一陣上堂時唔小心講左話"xx老師話係咁..咁..咁架"..咁咪會好尷尬lor?!

Hi ming2,
我都有稔過, 宜家都好苦惱, 可能暑假後睇下個Miss d schedule 點再算, 因她升 U 啦. 都驚d 時間難配合.

p.s. 再次唔該你出手相助, 你好好人呀!   

簽名被屏蔽

Hi Ming2,

睇完你的見解, 覺得很有道理, 暫時我都係不變, 睇定d 先。
個琴送左黎啦, 其中一個較位有甩青, 師父會上門執,請問係唔係經常會有此問題架?

ChunChunMummy~你買果部係咩野牌子ar 幾多錢ar同埋咩野叫甩青 我想轉yamaha ar

簽名被屏蔽

Hi kayan,

我部是Yamaha LU90, 現在Tom Lee 一次過付錢要$20000.
‹ 上一主題|下一主題