用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女音樂才藝獎勵計劃要求
go

聖保羅男女音樂才藝獎勵計劃要求 [複製鏈接]

請問知不知道要什麼條件才可以申請這個獎勵計劃?

是不是一般八級或演奏級(ATCL),  並不足以申請 ?

要國際獎項 或 演藝 等級數 ,才可以申請?
   5    0    0    0

回覆樓主:

申請當然可以申請,上年多海外獎未收,八級...未收,有運動同時有音樂有成績, 有得in, 但所有都未必,即管去試。知道上年經音樂收了-個学生有出名音樂背景父母。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 ABCdoreme 的帖子

如果小朋友有2個8級加local prizes, 不妨一試。但即使以才藝申請,Spcc對成績也有頗高要求。
留意才藝和級一是同一日interview, 即第一輪,舊年interview的問題,感覺第一輪比第二輪深。

athenak 發表於 18-11-5 11:42

如果小朋友有2個8級加local prizes, 不妨一試。但即使以才藝申請,Spcc對成績也有 ...

我的小朋友 只有 一個八級,但是ATCL Diploma 未放result

校際音樂節拿過一次冠軍

再沒有其他本地、外國獎

那麼應該夠不夠資格?

ABCdoreme 發表於 18-11-5 13:10

我的小朋友 只有 一個八級,但是ATCL Diploma 未放result ...

我驚我小朋友, 其實 在佢哋眼中唔係 太叻, 走去申請, 好似好天真咁

ABCdoreme 發表於 18-11-5 13:15
我驚我小朋友, 其實 在佢哋眼中唔係 太叻, 走去申請, 好似好天真咁
照去,就算第一輪入唔到,第二輪一樣會有機會。唯一分別就係第一輪in的早,小朋友慢熱的話,還未熱身

Will try if I were you.  If the child is not accepted in the first round, he/she will be grouped with other applicants in the 2nd round and considered again.  

Once you have AT result, call the office and ask them if they accept you to send.  Good luck!

zitaeric 發表於 18-11-5 11:10
申請當然可以申請,上年多海外獎未收,八級...未收,有運動同時有音樂有成績, 有得in, 但所有都未必,即管 ...
莫講8级啦,演奏級都唔少,响SPCC, 樓上呢位家長講左其中一種例子,可信性好高.....我估呢個會加分.SPCC講到尾都係未能擺脱"貴族"這個影子了.不過,呢個係學校特色,人家冇話要擺脱喎.

ilyrd 發表於 18-11-5 15:18
莫講8级啦,演奏級都唔少,响SPCC, 樓上呢位家長講左其中一種例子,可信性好高.....我估呢個會加分.SPCC講到尾 ...
以成績行先,都仲要話貴族

cornelius 發表於 18-11-5 19:18
以成績行先,都仲要話貴族
貴族成績唔好咩?還惦有得揀,揀又叻又貴族又有家長backup唔啱!我係spcc都先揀呢班,往後重要家長多多支持.........多謝多謝

ilyrd 發表於 18-11-5 19:52
貴族成績唔好咩?還惦有得揀,揀又叻又貴族又有家長backup唔啱!我係spcc都先揀呢班,往後重要家長多多支持 ...
作為用家,我唔太明你寫乜,不過唔緊要啦

經第ㄧ輪(才藝)收的,是否全部都有奬學金 ?

ilyrd 發表於 18-11-5 19:52
貴族成績唔好咩?還惦有得揀,揀又叻又貴族又有家長backup唔啱!我係spcc都先揀呢班,往後重要家長多多支持 ...

小學上果班好多幾有錢,但外校上果班絕大部份都係中產小康!
返學地鉄巴士,放學行落山去地鉄大有人在。
SPCC只是學費「貴」但並不「俗」,所以若把貴族校的概念宣掦出去,可能會打擊那些成績優秀的平民學生報讀的取向。

唔好誤會,呢間都係dream school之一,睇DSE同IB嘅成績,就知道吸收外面精英之餘,必有其特別之處,不然那有這麼多精英,亦即小學升上的貴而不俗的學生也不是省油的燈。

回覆樓主:

當N 年前去新法報名,不用太著緊。
合適的學生不一定是最好的學生。

athenak 發表於 18-11-5 11:42

如果小朋友有2個8級加local prizes, 不妨一試。但即使以才藝申請,Spcc對成績也有 ...

請問如果申請才藝? 是否逢申請必有interview?

另外 才藝嘅interview 的內容主要是環繞 音樂 ?還是 都會問其他問題? 譬如學術、中英數等 ?

而且需不需要即席演奏?

ABCdoreme 發表於 18-11-7 10:44

不是所有申請者都有得interview.  有朋友幫她女兒以音樂才藝申請,1st round沒有得in, 反而到2nd round 有得in, 和其他普通申請者一齊。
如果才藝1st round有得in, 我不清楚會否要audition, 只知和其他級一一樣,要考中、英、數和科學題。

不是,舊年只選了部分interview

另外 才藝嘅interview 的內容主要是環繞 音樂 ?還是 都會問其他問題? 譬如學術、中英數等 ?

interview分開2part,
1。sight reading, 自己預備歌曲演奏,
2。學術interview和general admission的一樣,
上年的young talent interivew在12月中舉行,in 完一次2月頭便知錄取結果。

lyl 發表於 18-11-7 12:20

謝謝大家慷慨的答覆     

如果萬一有機會才藝interview, 最後會否有一半機會或以上成功入讀, 甚至有八九成機會?
‹ 上一主題|下一主題