用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從什麼界定中一生是否要補習呢?
go

從什麼界定中一生是否要補習呢? [複製鏈接]

4    0    0    0

sorainbow 發表於 18-11-2 13:45
如要, 應是單科 OR 全科呢?
要看孩子的需要,有要看運氣是否找到科科都掂的老師.

sorainbow 發表於 18-11-2 13:45
如要, 應是單科 OR 全科呢?
中一就補習?

補習睇須要,可拔尖亦可補底,初中可留意自己孩子是否须要,若學校老師教得好又或家長有能力/有時間自己教,咁當然唔须要出去補啦!
中學要補一般會補專科,若初中请個哥哥/姐姐補全科只可以當解答下問題,全科一定唔會補得太深入,教專科嘅老師會深入好多。

初中補習多是補底

我大的都是中一, 我睇下佢平時的功課/ Quiz,  佢英文較強, 老實說除中文之外是冇咩難度, 但係佢唔係科科都好分, 好多時是新奇的科目如IH (intergrated humanity) 因為長答多, 佢唔識捉角, 又懶得抽, 作答技巧唔夠寫得不全, 加上冇溫書之類, 好明顯的都錯,  所以成績不佳是在時間管理差. 未定焦, 不懂得避重就輕.   此方面補習應該幫唔到.  

中一生要去補的應該是其能力明顯不及的科, 好似我個是中文, 他理解不了細膩的惰感分別, 可惜小學開始找來找去, 哩方面我不知找咩外人專門去幫, 只好靠叫佢睇多些不同類型描寫性格/人物的文章, 我有時間可以抽問下,  哩個情況如找到好外補真可以試下.

其實初中生只要中英數良好,其他科就唔會有學唔會的問題,當然冇心機學只顧打機就當然唔會好成績。中英文最好是多睇課外書,基礎就會好。但因為母語唔係英文,必要時搵個私補陪佢學英文(但唔好只則重文法,要多睇文章,故事之類),日子久了,基礎就能建立,佢就可以跟到課程自己學。數學同英文一樣必須要初中建立好基礎,否則小朋友會冇信心冇能力學,高中要追都冇力追。

2jkidsfather    發表於 18-11-6 09:25

rogermakc 發表於 18-11-4 18:01
其實初中生只要中英數良好,其他科就唔會有學唔會的問題,當然冇心機學只顧打機就當然唔會好成績。中英文最 ...
我都贊成,初中生只要中英數合格,其實無必要補習。如果中英數有唔合格,就需要適當地補習。

王家爸爸 發表於 18-11-5 17:31
我都贊成,初中生只要中英數合格,其實無必要補習。如果中英數有唔合格,就需要適當地補習。 ...

合格就夠?

sfuhsg 發表於 18-11-6 01:55
合格就夠?
個人認為,初中應該輕鬆啲,唔好讀死書,打好基礎比分數更重要,所以反而需要睇小朋友識唔識。另外,多啲參加學校學會既活動,中二、中三開始做學會既基層管理,從實際管理經驗上學習,比從書本學到既會對將來更受用。當然,到咗中四,開始慢慢改變態度,慢慢花多啲時間喺讀書度;中五下學期就全程投入。

2jkidsfather    發表於 18-11-6 20:02

其實補唔補習,首要視乎家長與學生想成績,學業在那個级別.在下游都冇所謂,咁補底都不用.在上游但冇級10都唔得,咁咪去補囉.各家各法.邊有好唔好,啱唔啱呢.

王家爸爸 發表於 18-11-6 08:51
個人認為,初中應該輕鬆啲,唔好讀死書,打好基礎比分數更重要,所以反而需要睇小朋友識唔識。另外,多啲參 ...

可以講多少少怎樣基層管理?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

冇法界定?全校第一名及排全级最尾可能要補習,估重要是補咗有用,像自己當年常留班踢出校,補咗都冇用

zitaeric 發表於 18-11-6 11:14
可以講多少少怎樣基層管理?
喺學校既學會度,中五已經好少直接參與活動,主要係帶領低年級既同學,有啲似Board of Directors、高管既角色。中四帶中三有啲似中層管理;中二、三帶中一、中二,有啲似基層管理。所以從中可以學到好多管理技巧。

回覆 王家爸爸 的帖子

阿女依家果間中學, 已經有同佢地講, 升上中二, 希望佢地可參與club / society 既幹事工作, SU 就要中三至可以參與

王家爸爸    發表於 18-11-7 19:07

妹妹頭 發表於 18-11-7 12:08
回覆 王家爸爸 的帖子

阿女依家果間中學, 已經有同佢地講, 升上中二, 希望佢地可參與club / society 既幹 ...
呢個係最好既學習方法,從實際事務上學係最好既。

王家爸爸 發表於 18-11-7 19:13
呢個係最好既學習方法,從實際事務上學係最好既。

多謝提醒,講得好對。
好多時都只顧埋首於學業上,忽畧佐這方面。

zitaeric 發表於 18-11-7 19:30
多謝提醒,講得好對。
好多時都只顧埋首於學業上,忽畧佐這方面。
世界上叻人越來越多,但係從少就有實際處事經驗既人越來越少,所以將來想活得好,有好既出路,需要從小訓練到高分高能。

王家爸爸 發表於 18-11-7 19:34
世界上叻人越來越多,但係從少就有實際處事經驗既人越來越少,所以將來想活得好,有好既出路,需要從小訓練 ...

高分高能好難甘,可以再多D實際参考?
‹ 上一主題|下一主題