用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 購買 ESF Nomination Right 的問題
go

購買 ESF Nomination Right 的問題 [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆樓主:

Nomination right - assessment 前俾咗出去嗰部份,一旦有 offer 就攞唔返,如果 accept offer 就要俾埋餘額,變成「潑出去嘅水」。

Rabbyluv 發表於 18-9-9 10:04
另外,是否買了就會有較大的機會可以入讀呢?

買左會有優先機會interview, pass了才收,也有不少人不達標

Rabbyluv 發表於 18-9-9 10:04
另外,是否買了就會有較大的機會可以入讀呢?

interview 時,老師唔知邊個有買 NR 。事實我認識有人有 NR 唔收。
當然,好多人聲稱有內幕消息,話有 NR 就一定收。
睇你想信誰。

回覆樓主

我當年沒有排隊,是寄支票去買nr的,等了幾個月安排面試,in完第二天就能收到offer。

sxd 發表於 18-9-9 12:56
我當年沒有排隊,是寄支票去買nr的,等了幾個月安排面試,in完第二天就能收到offer。
...

據聞以前不多人買的,連一年quota也用不完,但而家唔知了,因為好似多左人想入IS, 連local school都多了人想轉

回覆樓主:

官方話一年150 個for all esf foundation schools for all years. 但我都有d  唔明, 係唔係個別學校有Maximum quota

回覆 Rabbyluv 的帖子

If you buy NR, you have a higher priority to interview.  But if you do not get the offer, you will get the money back.
I honestly don't think the interviewer(s) will know who has the NR.  Since there is such a long waiting list for ESF schools, especially KJS, if you have a NR, it definitely helps to have a much higher priority to interview.   

Rabbyluv 發表於 18-9-9 13:53
咁容易?
請問介意說是幾多年前嗎?
你的小朋友是那一間school 的呢?

其實就只是2017年年頭寄支票去買nr,跟著6月去qbs面試year 2的插班。

Rabbyluv 發表於 18-9-9 13:53
咁容易?
請問介意說是幾多年前嗎?
你的小朋友是那一間school 的呢?

朋友今年2018年頭申請ESF Year 1 NR, 講明可以㨂3間,佢志在港島區。

果時QBS quota 滿咗,Bradbury, Peak  同 Glenealy 三間仲有quota.

佢最後俾咗$50K, 揀咗Bradbury 第一,六月收到通知去Bradbury in。 佢小朋友果時已經有其他心儀IS
收咗。

Interview Bradbury 果日,之前朋友完全無通知個小朋友,佢返返吓Kindy,朋友突然去接佢去in。阿仔嚇到去到猛喊唔肯入,當然interview failed, 朋友順利攞番曬$50K。

Interview 啲老師真係唔知邊個有邊個無買NR.

Rabbyluv 發表於 18-9-9 12:00
係啦,真相真係無人知。
但買咗就好似安心d。

真相我知,睇你唔信。
就係,interview 老師的確唔知 interviewee 有冇 NR 囉。

不過好多人自己 fail interview ,就會幻想話 ESF 先收晒 NR 。
年年到出 result 就有人咁講。

964000 發表於 18-9-9 10:32
買左會有優先機會interview, pass了才收,也有不少人不達標,interview時是不會知道你買了NR的。
另外視乎 ...

其實 year 2 以上多人 waiting,但一樣有人走。
信不信由你,的確有些人在不同時間轉校,年年有人走。
各有各原因,有人因為經濟因素,有人因為不滿學校,有人發覺 IS 不如期望,
有人轉到其他 IS ,有人甚至轉 LS。
我識人 year 8 後轉 LS 。
而 waiting 那些人,有些在其他學校讀得 ok 就 call interview 都未必去。
所以,想插班 ESF 就申請咗先,情況未必咁差。

回覆樓主

當然信,一般IS來説,通常y1/y2最難入,到yr4開始有位,yr7/yr9更多。不過如果可以愈細入愈好,因為性格和習慣是自小形成。

回覆樓主

其實esf面試要求不高,正正常常表現,英文OK,冇嚴重性格問題同行為問題,有得面試入到機會好大,所以好多人肯俾錢買面試機會

至於買咗nr都入唔到,好大機會係面試時好怕羞死都唔肯講嘢,又或者大喊,或者英文真係差唔明老師問咩,答嘅時候有答非所問

抺茶雪糕 發表於 18-9-10 09:36
其實esf面試要求不高,正正常常表現,英文OK,冇嚴重性格問題同行為問題,有得面試入到機會好大,所以好多 ...

係呀,ESF始終是non selective , 有得in已經是成功了一半。
‹ 上一主題|下一主題