用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請加拿大中學。FSSHK agent 好嗎?
go

申請加拿大中學。FSSHK agent 好嗎? [複製鏈接]

打算送個仔去多倫多讀11班。他是citizen 但父母留香港所以預左交學費。他會住我亞媽在Markham 的家。想在香港找agent 幫忙。請問有沒有agent 用過可以介紹呢!
   2    0    0    0

回覆 JarJarBin 的帖子

如果是上公校可以自己申請我個仔也是citizen, 去年在温哥華入讀高中Grade 10, 我都係自己申請。因為我地係non resident, 所以付國際生學費。

如果有直系親屬在多倫多,讀公校是免費。
最好上網check 下。

我也找過加拿大留學中心查詢,你可以試試看

bzmom 發表於 18-7-23 19:04

如果是上公校可以自己申請我個仔也是citizen, 去年在温哥華入讀高中Grade 10, 我都 ...

真是很多謝你的回覆
看了幾遍程序也不明白我的情況屬於用那套表格。又唔知是否需要法律程序我媽才可做監護人。我會打電話去agent問吓. 唔該晒

有時候經AG有機會申請好一點的學校
如果個AG肯幫你做多D功課
所以有時呢種細case(無咩錢賺)建議搵細ag,大ag有機會睇唔起,唔比心機跟

溫迪媽媽 發表於 18-7-24 18:14
有時候經AG有機會申請好一點的學校
如果個AG肯幫你做多D功課
所以有時呢種細case(無咩錢賺)建議搵細ag, ...

多謝你的意見。因為住我媽屋企,所以只好找屋企附近的學校。就算學校好但遠也是一個交通問題。Boarding school 小朋友又唔肯

如果是上公校可以自己申請我個仔也是citizen, 去年在温哥華入讀高中Grade 10, 我都 ...
乜原來如果我係 non-resident 但我個仔係 citizen,佢返去Toronto讀公校都要當international student 收費架?

alshadowb 發表於 18-7-25 13:39
乜原來如果我係 non-resident 但我個仔係 citizen,佢返去Toronto讀公校都要當international student 收費 ...

系呀。你是什麼情況啊?

JarJarBin 發表於 18-7-25 20:51
系呀。你是什麼情況啊?
我畢業後回流 claimed non-resident,小朋友香港出世攞咗 Canadian Passport.. 我成日以為如果我唔返去,都可以send 仔女返去免費讀書...

alshadowb 發表於 18-7-26 15:21
我畢業後回流 claimed non-resident,小朋友香港出世攞咗 Canadian Passport.. 我成日以為如果我唔返去,都 ...

你同我情況好似喎. 你小朋友幾大啊?好似話18歲後就獨立,咁佢第時入大學就可以交本地學生費用,但係中小學都要比國際學生費用除非你有交稅,或者你賭佢捉你唔到。

小朋友現在先五、六歲,本來打算grade 9 返過去。

alshadowb 發表於 18-7-27 09:31

小朋友現在先五、六歲,本來打算grade 9 返過去。

Grade9 過去入中學好似啱啱好。但講年齡,如果沒有父母在身邊又好像細了一點。不過你仲有大把時間考慮。

alshadowb 發表於 18-7-25 13:39
乜原來如果我係 non-resident 但我個仔係 citizen,佢返去Toronto讀公校都要當international student 收費 ...

如果沒有親人做guardian, school board 可當你international students 來收費。

我打算後年帶女兒去Richmond,請問在Richmond Secondary School 的catchment 住便一定入到這學校嗎?

請問他讀得開心嗎?妳替他選校時考慮了什麼?我也不知該去那區住比較好 ...

KaYingPaPa 發表於 18-7-31 20:53
請問他讀得開心嗎?妳替他選校時考慮了什麼?我也不知該去那區住比較好 ...
...

我個仔仲未過去。現在只是看看怎樣開始伸請

醒目開學勳章

JarJarBin 發表於 18-7-26 21:37
你同我情況好似喎. 你小朋友幾大啊?好似話18歲後就獨立,咁佢第時入大學就可以交本地學生費用,但係中小 ...

請教,我囝都係在港申請左citizen passport, 爸爸已回流香港多年無交加國稅,如亞囝DSE之後去加升學,那麼也是付國際學生學費? 謝謝

giveupaguy 發表於 18-8-5 20:01
請教,我囝都係在港申請左citizen passport, 爸爸已回流香港多年無交加國稅,如亞囝DSE之後去加升學,那麼 ...

首先,我的資料都是聽人講,未經證實,但可給你參考下。如我以上所說,18歲前無任何一方父母在身邊和冇交税,便要交學費。

醒目開學勳章

JarJarBin 發表於 18-8-6 18:19
首先,我的資料都是聽人講,未經證實,但可給你參考下。如我以上所說,18歲前無任何一方父母在身邊和冇交 ...

明白。謝謝

咁你小朋友需要有guardian嗎?
‹ 上一主題|下一主題