用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思 or油塘基顯?
go

啟思 or油塘基顯? [複製鏈接]

都是中文小學,都要考呈分試。但價錢大大不一樣,請問兩者相差除了 ib 外,應該選哪一個?冇弟妹跟,有 LEA,但要補的價錢都不少。。。
   0    0    0    0

Skyhouse 發表於 18-6-30 16:27
都是中文小學,都要考呈分試。但價錢大大不一樣,請問兩者相差除了 ib 外,應該選哪一個?冇弟妹跟,有 LEA ...

錢係問題就油基  

elbar 發表於 18-6-30 16:34
錢係問題就油基

如果錢不是問題就一定係啟思?

錢不是比不起,但如果可以慳番當然想慳番,又不是富豪,只是想知道,如果不計錢是否一樣還是比錢的較好?

Skyhouse 發表於 18-6-30 17:32
如果錢不是問題就一定係啟思?

錢不是比不起,但如果可以慳番當然想慳番,又不是富豪,只是想知道,如果 ...

咁就不如留待升中時才決定是否用錢  

回覆樓主:

無意冒犯,小朋友在啟幼畢業,無上啟小。不過,感覺上㑹上啟小的,真係錢唔會係一個考慮因素,家長所喜愛的,就是啟思的整體教學氣氛和環境,愉快學習,而非一般本地小學的谷成績。另外,雖然啟小是中小,但啟小學生的英文程度感覺上很好,我估其實有外補。

總之,學費+校車+其他活動開支(雖然這些活動開支不是學校要求)每月過20k一啲都唔奇,如果不是很喜愛啟思,真係要諗清楚,畢竟一讀就係六年。

tkinwong 發表於 18-6-30 21:00
無意冒犯,小朋友在啟幼畢業,無上啟小。不過,感覺上㑹上啟小的,真係錢唔會係一個考慮因素,家長所喜愛的 ...

謝謝大家的意見。
‹ 上一主題|下一主題