用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一普教中,中文跟唔上,應轉校定加強練習? ...
樓主: sabina712
go

小一普教中,中文跟唔上,應轉校定加強練習? [複製鏈接]

jessie005 發表於 18-6-8 23:23
小朋友接受能力好強,若果學校普教中師資OK,一般小朋友幾個月就可以適應兼聽得明。中文差未必關普教中事, ...
都係..我個小朋友鍾意英文多過中文,可能佢取易不取難
中文可能一行有大半句都唔知咩字,
英文都叫睇得明

FATSHIT 發表於 18-6-9 23:18
識一個小女孩同你情況好似,最後同學校講讀多一年小一,學校又肯放棄這個寶貴的叩門位而比佢,我都係第一次 ...
但如果同一間留一年,我怕我女會自卑,而且學校未必有位

bananaGi 發表於 18-6-12 09:37
agree!!!

上到小一先發現中文唔容易, 普教中就死多二錢...
一上小一先知都幾深下無諗過會跟唔上

sabina712 發表於 18-6-12 16:28
學校佢又開心,只是應付有中文字的科目感到吃力,我都諗要暑假加強練中文,但有無咩方法可以感忍到佢興趣
...

暑假日日看半個鐘書,讀出聲(驚佢無興趣,扮睇其實無睇),可以同佢傾吓故事内容。最容易吸引佢的興趣,就係比佢揀書,咩題材都得,最緊要佢鍾意、肯睇。

sabina712 發表於 18-6-8 14:28
小女準備升小二,幼稚園係英文為主的,中文都係學D比較淺既字,
而一上小一的中文好差,有關要書寫中文的科目都 ...

一看已知自小以英文為主,中文為副!選校為何不選國際?

sabina712 發表於 18-6-12 16:40

小一。仲追到。暑假努力

sabina712 發表於 18-6-12 16:40
當年亦是,追到小5先開始漸入䡄道。長遠來說要閱讀,但中文書個learning curve v steep,所以起初要伴讀當bed time story 讀比小朋友聽,短線就買些補充針對弱項。pth 我想最有效會是找npt c 補,另外看pth 電視

小女準備升小二,幼稚園係英文為主的,中文都係學D比較淺既字,
我仔同你女一樣,幼稚園係英文為主,上小一好似文盲咁,但我仔小學唔係普教中。我個人覺得如果廣東話都未明白,好難明普通話。
我仔英文功課自己做。中數常等我返黎做,後來真係太夜,所以放左去功課班,反而識字多左,老師話因為依賴我讀,但功課班無人讀,所以會記多左,雖然會比一般學生慢,但叫做自己做,錯就再諗,有時唔識先問老師。

如果早知普教,我諗你應該要成日同佢讀課文同講普通話,我識啲小朋友默書係屋企識,到學校唔識。。。。

普教中真係累人累物。

為推任務而推。

Lu324 發表於 18-6-8 20:06
呀仔唔識普通話,學校普教中,佢只係靠睇字去理解老師講乜。如果你小朋友本身已經睇唔明,即係又聾又瞎。
...
又聾又瞎

你形容得好好

好多家長係特登製造又聾又瞎既小朋友.可以變竹升~ 型唔型?

encina 發表於 18-6-12 23:07
我仔同你女一樣,幼稚園係英文為主,上小一好似文盲咁,但我仔小學唔係普教中。我個人覺得如果廣東話都未明 ...
我都計劃緊小二比佢去功課班,希望有d幫助

skkeung 發表於 18-6-12 18:29
一看已知自小以英文為主,中文為副!選校為何不選國際?
唉..因為家庭出現左d突發事,所以之後要改變方向

sabina712 發表於 18-7-17 15:44
我都計劃緊小二比佢去功課班,希望有d幫助
問清楚功課班包啲乜,正常功課班只會係睇下功課,對成績改善幫助有限。搵專精中文科(普)補習班或一對一,一星期一堂都有效過一至五返功課班。當然,部分補習社係可以加錢係同時段上專精班。

阿仔小一好彩入粵教中,成績ok。
但普通話科就俾老師照肺,要佢返屋企同家長講下安排校外返下普通話班。
‹ 上一主題|下一主題