用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一普教中,中文跟唔上,應轉校定加強練習? ...
go

小一普教中,中文跟唔上,應轉校定加強練習? [複製鏈接]

小女準備升小二,幼稚園係英文為主的,中文都係學D比較淺既字,
而一上小一的中文好差,有關要書寫中文的科目都全部唔合格,
而呢間小學係普教中,而且有小小谷,我女對於普通話教又唔多聽得明,
但同英文有關既科目就OK,
平時有同佢睇下中文書,但次數比英文書少,
佢又對中文零興趣,我應該點可以改善到呢個問題?
另外應唔應該轉一間程度淺D既學校?
還是平時加強中文科練習?

3    0    0    0

去國際學校?

回覆樓主:

如果一心繼續讀本地學校,對中文零興趣唔係option,日後要考Dse死亡之卷。

而家間學校讀得開唔開心?鍾唔鍾意?升中理唔理想?你而家問轉唔轉,如果未考,即係最快一年先成事。

建議你善用呢個暑假搞搞,小朋友係有無盡可能。

sabina712 發表於 18-6-8 14:28
小女準備升小二,幼稚園係英文為主的,中文都係學D比較淺既字,
而一上小一的中文好差,有關要書寫中文的科目都 ...

當然要加強中文練習,買一些有趣又吸引小朋友的中文故事書,想方法引起小朋友興趣,普教中,你可以用粵語教一次先,明白左再用普通話

王家爸爸    發表於 18-6-8 20:04

上小學前以英文為主,上到小學幾乎可以講先啱啱開始接觸中文,咁同中文有關的科目表現差係好正常喔。
小朋友吸收能力快而高,你同佢加強返中文字嘅讀寫同理解,即係操佢要識讀識寫同明白個字詞含意,相信佢好快可以追返上正常水平。
如果你打算小朋友日後都係循DSE考入本港大學嘅,咁中文一科都必須要達到相關要求,你依家都係要同佢搞搞佢,除非你有其他打算。
至於普教中,我小朋友讀津貼小學都係普教中,佢本身都係唔識普通話,都一樣可以接受到,以佢小學為例,老師都唔會完全係講普通話,只係朗讀課文用普通話,講解就廣普齊用。

回覆樓主:

呀仔唔識普通話,學校普教中,佢只係靠睇字去理解老師講乜。如果你小朋友本身已經睇唔明,即係又聾又瞎。
趁暑假加強認字,起碼睇得明先。

回覆樓主

小朋友接受能力好強,若果學校普教中師資OK,一般小朋友幾個月就可以適應兼聽得明。中文差未必關普教中事,有可能是從小對中文興趣不大,重視英文多過中文

傳統的官津小學多注重抄寫、默書,你女兒轉了校亦未必逃得過這一關。即使讀國際學校,亦不是零中文。
你要從根源上著手,女兒是否認字能力弱?今個暑假的起心肝為她惡補中文,每天認字,抄寫,學校的工作紙重新再造一次。
另外再外出補習普通話。

回覆樓主:

jumphigh 發表於 18-6-9 10:21
出去學普通話。無論你去边度讀,将來都要識普通話,否則自己蝕底

睇家長心態和將來是否出國留學. 如果將對打算去欧美留學,英文一定要好,中文反而次要;否則,在香港三文兩語已經基本要求。

不過,亦有家長反對自己子女學普通話,認為英語才是最重要。

jumphigh 發表於 18-6-9 15:57
同時學好英文同普通話冇抵觸嘅, 無論係咪去外國留學, 為將來著想, 學好英文同普通話都係重要嘅
...

絕對。个人認為英普是必需要學,因為我先生是只好英文,差在普通話。外出去中國/台灣(因工作業務),別人建議他去学好普通話,連兩个孩子也說他的普通話非常差,聽說都唔得。

識一個小女孩同你情況好似,最後同學校講讀多一年小一,學校又肯放棄這個寶貴的叩門位而比佢,我都係第一次聽到,今年佢家長話佢好左,但冇問詳情

jessie005 發表於 18-6-8 23:23
小朋友接受能力好強,若果學校普教中師資OK,一般小朋友幾個月就可以適應兼聽得明。中文差未必關普教中事, ...
agree!!!

上到小一先發現中文唔容易, 普教中就死多二錢...
其實唔係因為k 係happy school...
係因為家長一直唔重視中文!!! 無論普唔普!!

閒時都盡量對個細佬講英文單字.... 邊有見到講普通話單字???
買圖書貫晒英文...  

後果....  上小一就見到.

b3410 發表於 18-6-8 15:53
去國際學校?
不會考慮,因負擔太重

Jane1983 發表於 18-6-8 16:22
如果一心繼續讀本地學校,對中文零興趣唔係option,日後要考Dse死亡之卷。

而家間學校讀得開唔開心?鍾唔 ...
學校佢又開心,只是應付有中文字的科目感到吃力,我都諗要暑假加強練中文,但有無咩方法可以感忍到佢興趣

Duffy727 發表於 18-6-8 19:03
當然要加強中文練習,買一些有趣又吸引小朋友的中文故事書,想方法引起小朋友興趣,普教中,你可以用粵語 ...
多謝你的意見

rulerL 發表於 18-6-8 19:19
上小學前以英文為主,上到小學幾乎可以講先啱啱開始接觸中文,咁同中文有關的科目表現差係好正常喔。
小朋 ...
佢個中文程度我都嚇一嚇,因為而家呢間小學都教得多字同深,我女一跟唔到就有D唔開心,
不過我試試呢個暑假惡補一下

Lu324 發表於 18-6-8 20:06
呀仔唔識普通話,學校普教中,佢只係靠睇字去理解老師講乜。如果你小朋友本身已經睇唔明,即係又聾又瞎。
...
唉..係呀..令我好煩惱呢個問題
‹ 上一主題|下一主題