用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反思考第一: 「觸執毛」結他手
go

反思考第一: 「觸執毛」結他手 [複製鏈接]

今日睇到一個有趣 post:

廿幾年前節目訪問過「觸執毛」結他手, 小學時經常考第一:

https://www.facebook.com/rthk.HKConnection/?hc_ref=ARRC1yimZfIv7joQ_0XTZBffc_lzfY5VIBpOEHekx2WwaYDlCfeyM9Z2aGnqH_XBzVo

父母有無諗過小朋友要咩?

0    0    0    0

回覆樓主

想不到細個考第一,大個做歌手,只可以講大人想小朋友做的職業未必等於長大後他自己去做的工作,不如隨緣吧!

回覆樓主:

鍾意音樂無問題,不過佢呢個case好似係小學考第一,中一已經唔係咁好,讀上去更加唔得。

其實鍾意玩結他係追夢,勤力讀書想做醫生都係追夢。無話追個搵到錢世俗的夢就差d。

香港女歌手J Arie
細個比媽媽迫學琴, 到中學開始鍾意音樂,
媽媽又反對佢投身音樂, 佢港大法律畢業後去左做歌手

Jane1983 發表於 18-1-23 12:25
鍾意音樂無問題,不過佢呢個case好似係小學考第一,中一已經唔係咁好,讀上去更加唔得。

其實鍾意玩結他係 ...

佢係咁講, 會唔會係細個讀寶校,年年考第一,上到band 1中學,但基礎無打好,所以中學就讀唔掂?

但講真,搵到自己興趣同專長,而成為事業,係一件好幸福既事。呢個社會好多工種其實唔需要讀書好叻或讀好多書

crystalupala 發表於 18-2-3 03:12
佢係咁講, 會唔會係細個讀寶校,年年考第一,上到band 1中學,但基礎無打好,所以中學就讀唔掂?

但講真 ...

興趣做到職業係好幸福,只係父母仔女都要明白,有可能過物質無咁豐富的生活。

Jane1983 發表於 18-2-3 15:51
興趣做到職業係好幸福,只係父母仔女都要明白,有可能過物質無咁豐富的生活。
...

我會指導小朋友, 做自己喜愛的職業,  始終都要有份好職業去生活, 工餘時發展興趣。

assado 發表於 18-2-3 16:09
我會指導小朋友, 做自己喜愛的職業,  始終都要有份好職業去生活, 工餘時發展興趣。
...

識一個男性朋友係大學畢業後,放棄専業,隨心做藝術。佢結婚後屋企送樓比佢,佢亦不用比家用父母。佢搵到的錢,年輕時做零用係ok,但支持自己一個家庭,唔容易...
‹ 上一主題|下一主題