用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問各位東華三院黃笏南中學如何, 屬band1A, B or C學校 ...
go

請問各位東華三院黃笏南中學如何, 屬band1A, B or C學校?   [複製鏈接]

如題, 請各位俾D意見, 感謝!~
   3    0    0    1

Teresatam 發表於 17-12-7 10:28
「覺得」係一個主觀觀念。

我覺得東華三院黃笏南中學係Band 1B,有啲人覺得佢係Band 1A,亦有啲人覺得佢係Band 1C。現實係大約Band 1C。

王家爸爸 發表於 17-12-7 10:31
「覺得」係一個主觀觀念。
那我就刪掉「覺得」吧!

王家爸爸 發表於 17-12-7 10:32
我覺得東華三院黃笏南中學係Band 1B,有啲人覺得佢係Band 1A,亦有啲人覺得佢係Band 1C。現實係大約Band 1C ...
噢! 跌到Band 1C......

Teresatam 發表於 17-12-7 10:45
那我就刪掉「覺得」吧!
唔緊要,講下笑咋。

Teresatam 發表於 17-12-7 10:46
噢! 跌到Band 1C......
我覺得係搬校既影響,會上番去既;如果讀緊既,唔需要擔心。

別介懷"黃笏南"近年之表現,學校仍然吸引大部份嘅""B1b""學生,待她回覆"""元氣""",假以時日定必回覆舊日精彩呢!

其實上星期先有個帖講黃笏南......

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3569439
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-12-7 10:49
囝囝今年選校, 囝囝好鐘意該校, 所以自行一想放黃笏南, 但選中學都需要考慮遠景, 見DSE差左怕入大學率會有所影響!~

YmOra 發表於 17-12-7 10:56
別介懷"黃笏南"近年之表現,學校仍然吸引大部份嘅""B1b""學生,待她回覆"""元氣""",假以時日定必回覆舊日精 ...
囝囝今年選校, 囝囝好鐘意該校, 所以自行一想放黃笏南, 但選中學都需要考慮遠景, 見DSE差左怕入大學率會有所影響!~

王家爸爸 發表於 17-12-7 10:47
唔緊要,講下笑咋。
我知我知  

王家爸爸 發表於 17-12-7 10:49
請問勁人真的會因為學校搬遠左而唔揀, 又真係會因為新校舍而爭入? 他們會不考慮學校本身的條件?

始終都係近年才搬回九龍塘,就算收生水平有所提升都唔會咁快反映係文憑試表現上

Teresatam 發表於 17-12-7 11:06
囝囝今年選校, 囝囝好鐘意該校, 所以自行一想放黃笏南, 但選中學都需要考慮遠景, 見DSE差左怕入大學率會有 ...
我覺得唔需要擔心,黃笏南只會好咗,又唔會再差既。如果小朋友係B1B、B1C,可能考慮佢哋。當然如果係B1A,諗LSC好啲。

hkpapa852 發表於 17-12-7 11:03
其實上星期先有個帖講黃笏南......

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3569439 ...
首先, 謝謝hkpapa852的回應, 其實我都有睇過此post, 但著重黃笏南與其他中學作比較, 而我想抽黃笏南出黎問問大家點睇啊

感謝各位的意見, 心同腦都好亂, 因為往後6年對每個小朋友來說都好重要, 基礎打得穩才有望入到大學, 但固然品格都係重要, 所以校風同樣重要, 因此想聽多d大家意見~

soscho 發表於 17-12-7 11:08
請問勁人真的會因為學校搬遠左而唔揀, 又真係會因為新校舍而爭入? 他們會不考慮學校本身的條件? ...

係會; 當年 DGS(會考女狀元搖籃) 暫搬去深水埗都收少咗尖子而導致文憑試初期狀元欠奉

soscho 發表於 17-12-7 11:08
請問勁人真的會因為學校搬遠左而唔揀, 又真係會因為新校舍而爭入? 他們會不考慮學校本身的條件? ...
九龍塘區好學校太多,選擇太多,而佢又唔係最好嗰間。

Teresatam 發表於 17-12-7 11:07
囝囝今年選校, 囝囝好鐘意該校, 所以自行一想放黃笏南, 但選中學都需要考慮遠景, 見DSE差左怕入大學率會有 ...

我兩個方向睇"黃笏南",(1)黃笏南係東華歷史以來辦學最好的一所英中,校舍五星級重建,所投放的資源可謂十分認真地""利其器""準備大展拳腳,辦學團體無理由輕易放棄以前B1a-B1b的美名呢!(2)近年開始講到明以成績作為自行收生的首要考慮,明顯想彌補過去的收生狀況呢!不過,話說回來,若然你們一家對黃笏南仍然存有疑慮,要以未見的境況作選擇係煩D架啦!努力吧!

王家爸爸    發表於 17-12-7 11:28
‹ 上一主題|下一主題