用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教 九龍灣聖約瑟英小 vs 禮賢 vs 聖類斯 ...
go

真心請教 九龍灣聖約瑟英小 vs 禮賢 vs 聖類斯 [複製鏈接]

家住九龍油尖旺,但去聖類斯和聖約瑟車程相約

聖約瑟和聖類斯兩間中學都是band 2A

禮賢最近屋企

請問那所學術和升中較強?

因30 Nov 要交留位費,想之前決定,不要浪費學位
   3    0    0    0

ABCdoreme 發表於 17-11-20 09:24

Hi, 我情況同你一模一樣, 我住九龍塘, 聖類斯已留位.....

另外嗰兩間就出咗自行先再決定, 你有冇特別傾向邊間?

回覆樓主

第一間我會take 走St Louis ,要過海,慳返車費同時間,(升中同kln bay st joe一樣B2中學)。
留返禮賢同Kln Bay St Joe, 看你自己比較喜歡男女定男校,學術兩間相信都比較接近。

回覆樓主

聖類斯。

中學校網不是好D嗎?

ST Louis 係中西區,  中西區女生會比較好, 不過樓主住油尖旺到是可用住址網.

St Louis好似英中,觀塘St Joe好似中中
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

ABCdoreme 發表於 17-11-20 09:24

如果選禮賢, 加保係Top 50%內, 升中轉網用番油尖旺升中就好安全 (40%內穏陣D)

如果選聖類斯/觀塘聖若瑟, 加保係Top 30%內, 升中轉網用番油尖旺升中就會安全 (25%內穩陣D)

如果想有一點點升中保障, 選聖類斯 (中學肯定係B2A)

觀塘St Joe間直屬中學...... 坊間話係B2A, 但..... 從無未公開過較詳細既DSE成績, 所以是否係B2A呢? 我有保留

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-20 13:13
如果選禮賢, 加保係Top 50%內, 升中轉網用番油尖旺升中就好安全 (40%內穏陣D)

如果選聖類斯/觀塘聖若瑟,  ...

即是禮賢的band one 學生比例較高?頭40% 必定band one?

但我識人st Joe,  佢地英文超谷,小二已past tense ,又學英文phonetic symbol,明明又深又谷……

但最終衹確保 頭25% band one?

hkpapa852 發表於 17-11-20 13:13

如果選聖類斯/觀塘聖若瑟,  ...

Hi hkpapa852, 請問如果家住41網,情況是否一樣呢?

我傾向禮賢,但擔心中學深水埗網,轉返屋企地址41又怕down grade....

選聖類斯好像吾洗擔心中學11網

吾知呢個想法啱吾啱?

Felix223 發表於 17-11-20 11:28
第一間我會take 走St Louis ,要過海,慳返車費同時間,(升中同kln bay st joe一樣B2中學)。
留返禮賢同K ...

學術兩間接近係咪禮賢讀得輕鬆啲?

penguinding 發表於 17-11-20 23:56
學術兩間接近係咪禮賢讀得輕鬆啲?

據說呢度家長有咁講過,自己唔太清楚,不過反應幾正面。
選學校除了客觀數據分析,我自己本身會因應學校宗教、課程丶理念丶校風、地區都是考慮因素作選擇。最好再詳細了解自己buy邊類的學校去揀。

patient 發表於 17-11-20 13:46
Hi hkpapa852, 請問如果家住41網,情況是否一樣呢?

我傾向禮賢,但擔心中學深水埗網,轉返屋企地址41又 ...

男仔留係11網中西區升中....... 唔會好得過係深水埗升中幾多

禮賢既水平, 個人認為高過聖類斯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ABCdoreme 發表於 17-11-20 13:25
即是禮賢的band one 學生比例較高?頭40% 必定band one?

但我識人st Joe,  佢地英文超谷,小二已past ten ...
谷唔代表一定有成效

SJACPS多年嚟都有公佈升讀"英中"既比例, 其實大多數年份都只係4X%-5X% (前年試過去到6X%)

但佢計算既英中, 係包括:

CSK, 播道, 啟思, 王錦輝, 林大輝, 匯知 .......

hkpapa852 發表於 17-11-21 09:49
谷唔代表一定有成效

SJACPS多年嚟都有公佈升讀"英中"既比例, 其實大多數年份都只係4X%-5X% (前年試過去到6 ...
True, 谷唔代表一定有成效。

教深一年都唔代表有用。

IYY 發表於 17-11-21 12:37
True, 谷唔代表一定有成效。

教深一年都唔代表有用。
校長知妳咁講應該會好傷心

hkpapa852 發表於 17-11-21 15:32
校長知妳咁講應該會好傷心
唔好咁講, 係小兒未能跟上此校步伐啫。

IYY 發表於 17-11-21 17:23
唔好咁講, 係小兒未能跟上此校步伐啫。

我想問大家,你們有上面試班嗎

回覆 SCK824 的帖子

為何要上面試班??

IYY 發表於 17-11-21 17:47

為何要上面試班??

我見你們的小朋友可以考到這麼多心儀學校,有咩秘訣,有冇外補或讀名幼

我的小朋友沒有上補習班, 我覺得面試時, 小朋友有禮貌, 鎮定自信, 面帶笑容, 不用做作, 有問必答就已經好成功。

唔識答就乾脆答: 唔識。

面試完畢。

至於學校會否收小朋友, 有時都要睇緣分及運氣。

‹ 上一主題|下一主題