用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

del
   1    0    0    0

inabit 發表於 17-11-15 15:10
有沒有家長會讓b1a成績的子女,選b1b或b1c的中學?如有,是否真的讀得較輕鬆?還是一樣的"谷"?
...

其實點為之1A成績?好似我女讀津校,如果有級頭都唔夠名私小啦。所以唔知點定位。

好多band 1A反而唔谷
想升LEVEL反而仲想谷

kirstyau 發表於 17-11-15 15:45

其實點為之1A成績?好似我女讀津校,如果有級頭都唔夠名 ...

del

inabit 發表於 17-11-15 16:05
例如:在一所 "升中派位有60%以上派b1a中學" 的小學考級10內的學生

除左直屬中學係B1A,難以想像有邊間小學可以有60%學生派入B1A中學~~~

mcl203 發表於 17-11-15 16:08
除左直屬中學係B1A,難以想像有邊間小學可以有60%學生派入B1A中學~~~

del

有沒有家長會讓b1a成績的子女,選b1b或b1c的中學?如有,是否真的讀得較輕鬆?還是一樣的"谷"?
...

讀得輕鬆與否,似乎係取決於入讀中學既教學模式和取態,1A唔一定係谷,1C亦唔一定唔谷,睇學校~~~

1A中学先唔会去谷你,因為係expect学生自主学习。六年後乜banding, 谷与唔谷既学校都係考同—个公开試,学生識自己為自己既学業紧張,唔洗学校谷。

回覆 Yanamami 的帖子

呢句又真,有D所謂神校D媽咪話,D仔女好似無咩功課咁!係D仔女成日備課先呢D或想自己想出去補習咁

...

是否選低一少級或二少級Banding好視乎孩子的"個性"呢!若然"適合"孩子成長,要選較低Banding亦可以呢!至於是否輕鬆,就需要直接主動去"簡介會"了解下,好過單憑Banding作輕鬆與谷之釐定呢!要與自己講,升上中學後,一切學習從新開始,不再是""中英數常視音"六大科,而是"""中英數通科史史電地視音"""十科以上,而且深好多呢!

wongkaka    發表於 17-11-15 20:04

我識個2線官中男級一, 本可選本區1A, 但佢好肯定自己去1B好些, 結果而家F3, 成績保持級頭, 可選心水科. 老師已都睇重佢將來是入大學好科人選. 好好的事.   

YmOra    發表於 17-11-16 11:20

我覺得要睇小朋友個性係咪遇強越強,定還是遇強即沉。

我大女估係1A-1B學生,佢入咗自己聯繫1C-2A學校,現讀中一。剛過咗既測驗,佢大部分科目都係級三內。唔知係咪第一次成績好,打起咗佢信心,佢話會自己繼續努力令其他無咁好既科都讀好佢。我大女係遇強即沉的人,所以讀無咁高BAND學校,就算谷,佢都覺得應付到。

回覆 leafun 的帖子

可喜可賀呢!

阿女態度正確自必能提升能力! 加油啊!

leafun    發表於 17-11-16 10:14

leafun 發表於 17-11-16 08:51

我大女估係1A-1B學生,佢入咗自己聯繫1C-2A學校,現 ...
我自己既親身經歷就慘D, 我同你女女一樣, 不過係入B3學校(當年5個band)。我係遇強越強型, 但入到間學校唔讀書都最好, 真係好無意思。於是我整個中學階段都係畫畫。

...

現實係呢個情況係好普遍。因為:
1. 自行B1A一定揀B1A, 但自行學額只有30%, 可能太進取入唔到, 要跌入大抽獎
2. 小朋友响本校係B1A, 出到本區唔一定係B1A。小朋友响本區係B1A, 出到公海唔一定係B1A, 而呢樣嘢係無人知既, 所以自行無保障。如此, 又有機會跌入大抽奬
3. 現實既情況係, 電腦先生唔識英文, 係理科人, 只識band 123, 唔識再細分ABC, 所以全部B1一齊抽。如此, 運氣唔好既B1A當然有機會入B1B/C。
4. 唔滿意去叩門, B1A校當然好多B1A去叩。當一堆B1A去叩果幾個位, 就唔係睇B1A了, 係要睇B1AAA了。

總結一句, 考中學除非你有所向披靡既實力, 這包括成績、體藝、present能力, 否則, 最重要都係靠運氣。六合彩實在唔係成日有人中, 起碼我一次都無中過。我唔貪心, 中一次頭獎獨嬴就夠了。

leafun 發表於 17-11-16 08:51

我大女估係1A-1B學生,佢入咗自己聯繫1C-2A學校,現 ...

十分贊同呢!信心建立十分重要,有力繼續上和估計能力會提升和勇敢面對未知數,源頭必定來自於"""個人的自信心"""呢!繼續努力呀!

little_yolky 發表於 17-11-16 11:18
現實係呢個情況係好普遍。因為:
1. 自行B1A一定揀B1A, 但自行學額只有30%, 可能太進取入唔到, 要跌入大抽 ...

好多好強既小朋友㗎,一次過連贏位返黎都唔少~~~

mcl203 發表於 17-11-16 11:31
好多好強既小朋友㗎,一次過連贏位返黎都唔少~~~
好多好強既小朋友 <======== 咁強果D入晒神校了。

我講既情況, 有機會係小朋友真係B1A, 不過因為選校太進取, 所以兩間自行都唔得, 到大抽奬無人敢保證一定入到B1A。我朋友舊年係咁, 佢自行兩間一間QE, 一間BPS。最後大抽奬入B1B。

BTW, 我係講真正既六合彩, 唔係講阿大派彩。

little_yolky 發表於 17-11-16 11:35
好多好強既小朋友

都係要睇番往年派位戰績,論歡迎度,風格,收生取向,呢兩間太太太似了,分開D好,除非,已有準備去大抽獎~~~

little_yolky    發表於 17-11-16 12:14

呢个帖同之前果d大塘小魚帖其实係一样……

王家爸爸    發表於 17-11-17 16:44
‹ 上一主題|下一主題