用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 關於揀IB中文1st 和2nd language 的分別
go

關於揀IB中文1st 和2nd language 的分別 [複製鏈接]

請問Year 13 讀完IB中文,考first language 會有bilingual diploma, 考second language 既只有普通diploma, 除左咁之外,對大學選科,或者將來求職,會有分別嗎?中文考 as second language 的,條路會否窄d? 因為IB 中文 first language 的確深,如分別不大,似乎考中文 as first language 的風險好高。請指教。
   9    0    0    0

happy-kid 發表於 17-11-10 22:34
請問Year 13 讀完IB中文,考first language 會有bilingual diploma, 考second language 既只有普通diploma, ...

Bilingual diploma到目前唔覺有什麼着數,原則上IBO指引選A or B是按學生中文是否母語,而不是捨難取易博高分。

poonseelai 發表於 17-11-10 23:49
Bilingual diploma到目前唔覺有什麼着數,原則上IBO指引選A or B是按學生中文是否母語,而不是捨難取易博 ...

可以自己揀嗎?

happy-kid 發表於 17-11-10 23:52
可以自己揀嗎?

問番孩子學校

poonseelai 發表於 17-11-11 00:18
問番孩子學校

以我所知,係唔俾自己揀。如果IB 索性drop 中文,會否令佢將來選大學學科或找工作(例如工務員)有影響?

happy-kid 發表於 17-11-11 00:21
以我所知,係唔俾自己揀。如果IB 索性drop 中文,會否令佢將來選大學學科或找工作(例如工務員)有影響?
...

除了translation或中文相關課程,我想不到申請大學中文B有什麼問題,至少今年中文B HL仍入到港大法律。school councillor有講過IBO有留意港生考中文B情況,大學亦關注,如上述選A or B是按母語定second language, 學校有責任把關,大學会否視中文母語學生考B屬取巧而discount分數?今年唔覺但日後唔知。drop中文讀外語a b initio亦未必容易

回覆 happy-kid 的帖子

公務員不承認IB中文科成績,只承認DSE或HKAL,考lang A同B都一樣要考CRE

happy-kid 發表於 17-11-10 23:52
可以自己揀嗎?

小兒學校是由老師專業判斷。

poonseelai 發表於 17-11-11 00:34
除了translation或中文相關課程,我想不到申請大學中文B有什麼問題,至少今年中文B HL仍入到港大法律。sch ...

謝回答。看來只有二條路,一是硬著頭皮去考中文first language, 二是索性drop中文。入大學或將來搵工,Language A 或B沒影響,咁唔take 中文呢,impact 有多大?你話考Spanish果些外語都唔易,佢地唔可考as foreign language? 如果可以,foreign language 都好深?

happy-kid 發表於 17-11-11 07:33
謝回答。看來只有二條路,一是硬著頭皮去考中文first language, 二是索性drop中文。入大學或將來搵工,Lan ...

當你見到現正咁多香港人,但非常多人考Chinese B, 我唔覺得要drop 中文或是強逼考chinese A

貝珠 發表於 17-11-11 07:53
當你見到現正咁多香港人,但非常多人考Chinese B, 我唔覺得要drop 中文或是強逼考chinese A
...

之前問過學校老師,唔俾轉讀second language

happy-kid 發表於 17-11-11 07:55

原來你女兒已經這麼大,現在才外補發力也遲了

貝珠 發表於 17-11-11 08:07
原來你女兒已經這麼大,現在才外補發力也遲了

對呀,就係明知佢去考中文first language風險好大,所以想問下有經驗的家長。Drop 左中文,會否將來條路難行?(暫時計劃係不會長居外國)

happy-kid 發表於 17-11-11 08:13
對呀,就係明知佢去考中文first language風險好大,所以想問下有經驗的家長。Drop 左中文,會否將來條路難 ...

咁佢又學唔切外語,咁少左一科會點呢

happy-kid 發表於 17-11-11 08:13
對呀,就係明知佢去考中文first language風險好大,所以想問下有經驗的家長。Drop 左中文,會否將來條路難 ...

我孩子同學DP唔讀中文,讀French a b initio, 即從未學過 French, 都有少少後悔,因唔容易。相信你孩子中文水平好老師才不准讀中文B, 日後工作夠唔夠用?父母不用想咁多啦。我孩子讀Chinese  lang & lit SL, 不是想像中咁辛苦,佢話中文B HL同學都幾hea, 又可讀少一科HL

貝珠 發表於 17-11-11 08:29
咁佢又學唔切外語,咁少左一科會點呢

Ib規定要兩種語文,從未學過外語可考a b initio

happy-kid 發表於 17-11-11 07:55

我朋友意見。佢Hkcee 中文A ,入LPC.考中文first language ( HL).佢話個d中文,會考A都一樣「dump」老師批評佢中文A or E對IB 的課程冇分別。因為太差,大家也由頭學過。

lui 發表於 17-11-11 09:24
我朋友意見。佢Hkcee 中文A ,入LPC.考中文first language ( HL).佢話個d中文,會考A都一樣「dump」老師批 ...

挑戰中文A HL,等同跟中國國內學生比拼,而且我估你朋友考literature, 会考中文如無讀文學,真係由頭學過,lang& lit 也包括文學分析

lui 發表於 17-11-11 09:24
我朋友意見。佢Hkcee 中文A ,入LPC.考中文first language ( HL).佢話個d中文,會考A都一樣「dump」老師批 ...

即係什麼意思?是說IB好難嗎?

poonseelai 發表於 17-11-11 08:42
我孩子同學DP唔讀中文,讀French a b initio, 即從未學過 French, 都有少少後悔,因唔容易。相信你孩子中 ...

我不是擔心將來工作時中文夠唔夠用,我係唔太清楚,如果IB 時 drop了中文,香港是否好多工都不會考慮呢d 求職者?
‹ 上一主題|下一主題