用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯 vs 救恩
go

聖類斯 vs 救恩 [複製鏈接]

小兒有幸兩間都收到offer,  請問大家覺得哪一間升中會好些?聖類斯中學 還是 東九龍匯基成績好D?

另外聖類斯小學最好的那批學生 ,有沒有機會升QC?

想盡快讓位給有需要的人,  請賜教
   1    0    0    0

ABCdoreme 發表於 17-10-25 19:23
小兒有幸兩間都收到offer,  請問大家覺得哪一間升中會好些?聖類斯中學 還是 東九龍匯基成績好D?

另外聖 ...

聖類斯小學 去 聖類斯中學係85%
救恩 去 匯基只係25%

一間天主教一間基督教

聖類斯學費3萬幾 vs 救恩5萬幾

一間男校一間男女校

兩間都係中西區,同QC冇咩特別關係,即只可外區抽入,救恩呢幾年都好似冇人去QC,聖類斯好似有。不過升英中比率救恩高些,差唔多有9成,聖類斯8成。

聖類斯仲可抽獎,救恩唔可以。

聖類斯英小,救恩中小

恭喜恭喜!
我覺得兩間中學成績都差唔多,都同 QC 冇特別關係,只能靠抽獎。除非你志不在大抽獎/自己網嘅學校大部份都未必好過聖類斯,否則我會留聖類斯,學費都平 d,而且普遍男女校嘅女仔讀書成績同操行會比較好,男仔會稍稍被比下去。不過只要你同仔仔肯畀心機讀,就唔成問題,兩間都係好好嘅學校。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-10-25 22:38
恭喜恭喜!
我覺得兩間中學成績都差唔多,都同 QC 冇特別關係,只能靠抽獎。除非你志不在大抽獎/自己網嘅 ...
我估你真係唔多熟中西區學校,聖類斯近幾年dse 33222+ around 5x%, 得2x-3x%入local uni,認真麻麻。印象中匯東好啲,33222+ 有7x%, jupas degree都有6x%

bobbob 發表於 17-10-26 12:27
我估你真係唔多熟中西區學校,聖類斯近幾年dse 33222+ around 5x%, 得2x-3x%入local uni,認真麻麻。印象中 ...

根據匯基東九校務報告,jupas offer 有 70%(包括副學士+高級文憑)

我估你真係唔多熟中西區學校,聖類斯近幾年dse 33222+ around 5x%, 得2x-3x%入local uni,認真麻麻。印象中 ...

除左匯基,救恩升中最多去港同(舊年升港同多過升匯基),St Stephen,中華基金,女仔亦有上SSGC同英華
升中成績唔錯
唯一缺點係比較貴同冇得大抽獎

聖類斯非常傳統,亦比較多功課,升中成績無公開

這兩間我會選救恩。

我冇想過東九龍匯基和聖類斯中學差咁遠,以爲兩間都band 1c

但救恩好像男仔升中冇女仔咁好,另外亦擔心救恩活動教學升中後難跟得上

LinusYip 發表於 17-10-26 13:50

除左匯基,救恩升中最多去港同(舊年升港同多過升匯基) ...

因為救恩校長以前是港同校長,多多少少有優勢。

manmonster 發表於 17-10-26 18:22
這兩間我會選救恩。

如果註册了救恩,但後來有其他offer 想放救恩再大抽獎,請問最遲幾時通知救恩和教育局?

還是一月時,一填大抽獎表格,救恩立即放你在waiting list?

東九龍匯基- B1
聖類斯中學-B2

tracy1972 發表於 17-10-28 10:46
東九龍匯基- B1
聖類斯中學-B2

可以睇睇kys website, 這兩年都很多學生考到港同, st stephen etc. 而滙基亦有約30個位會比kys學生

Kys是好學校,同聖類斯應該好唔同style

回覆樓主

其實成日聽人說救恩太happy, 程度很難追上,上到中學會讀得好辛苦,請問是真的嗎?

little12 發表於 17-10-28 15:43
其實成日聽人說救恩太happy, 程度很難追上,上到中學會讀得好辛苦,請問是真的嗎?
...

我也想知道

回覆樓主:

小學不愉快地讀,到中學時就不辛苦?

ABCdoreme 發表於 17-10-30 01:36
我也想知道

救恩我唔知,但我女讀港同,我估應該相似,可以分享一下
港同功課其實比其他學校不會少太多,主要少左抄寫類功課,另有一些‘功課’是老師叫家長番屋企溫邊啲書/工作folder既內容,
如果跟足,做功課既時間唔會少太多,當然你唔溫冇人會‘知’(直到評估時老師會估到你有冇勤力)
主要少左默書測驗果類溫習,壓力暫時冇咁大

如果apple to apple比,我估佢地識字可能比人遲,但表達能力同自信亦反而比其他人好

‹ 上一主題|下一主題