用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 早教
go

早教   [複製鏈接]

阿仔今年升小二
昨天開學,阿仔番黎問我乜嘢叫除數
佢同我講,隔離位已經學識左除數
然後我睇下啲書,發現除數應該是小二下學期學的!想問.....其實係咪好多人早教?

隔離位讓我感到有點壓力!呢個年代,係咪乜都要學快過人?

2    0    0    0

回覆樓主

視乎小朋友的接受能力和家長的要求。

一般唔需要早教,但如果家長要小朋友入級20以內/名列前矛,係要早教;考前面那些學生係會谷。有啲小朋友小一、小二去參加奧數,唔早教係唔會識嗰啲題目。

回覆樓主:

夾硬谷係冇須要,但如果小孩有興趣又跟得上,學快D亦好。
當個好爸爸

jadenhayden 發表於 17-9-2 19:31
阿仔今年升小二

人比人,比死人。如果小朋友有興趣又有能力應付,即使學早或學快又何妨?

讀官津,學校一般都會跟足教育局課程範圍和進度,跟得上學校進度,升中一定冇問題。如果目標係全級top10% 或轉校插班,學快學深係最基本的

QQpa 發表於 17-9-2 22:02
人比人,比死人。如果小朋友有興趣又有能力應付,即使學早或學快又何妨?

讀官津,學校一般都會跟足教育 ...

其實唔係比唔比!只是唔多唔少,都難免會有點心理壓力......會驚自己個小朋友技不如人!

早教要視乎仔女資質。我有做補習,除非個學生夠班,否則我都係打好基礎,鞏固知識。

我有補習妹妹資質高,成日想寫故事,升小二個暑假已經教佢 Past tense。佢都因為考插班,間學校英文深,所以剛剛呢個暑假已經教埋部份 P5 要學嘅文法,就算我同家長都覺得真係有 d 「拉牛上樹」嘅感覺。

有另一個 P1 就讀神校中嘅神校,佢成績中上,其他同學都好叻已經學完  P4 甚至 P5 嘅野,我都冇特別要佢追上,人比人,比死人。只要佢追到學校進度就 OK。

有另一個連 P1 英文都未必搞得掂,我同佢補底同埋預習一下出年 P2 嘅文法,等佢 9 月上堂唔好一舊雲就算。

如果係讀神校/谷校的話,早教係難免發生嘅事,不過如果你唔係要求考得名列前茅、準備插班,冇必要早教,都係等學校教。

醒目開學勳章

視乎小朋友能力及需要
我小朋友由小至現在都無早教,無補習,我自小要求佢專心上課,佢一直名列前茅。

你小朋友想學,佢又學得識,學吓無壞。

但唔早過學校教,都無問題,最緊要係適當的時候學識,考試show到出來。

醒目開學勳章 貢獻勳章

的確有d小朋友學習能力較強,數感較好,其實P2識除法唔係特別快,亦唔見得有太多好處

有時教,只係為滿足渴求學習既心靈,而且唔教,都可以自學

我相信跟到學校課程,成績好就夠,如果孩子無主動要求,我覺得唔需要特意早教

利申:家有一個極端餓既自學數學人,同一個普通孩子
恐龍家

回覆樓主:

如小朋友有興趣,自已教多點都無問題,但無必要同人比而感壓力。始終天外有天,人外有人。如果你擔心校內考試亦無需要,以我觀察早學不一定考得好。我小朋友小二,身邊有人識分數,有人睇完 Harry Porter,平常心啦。

回覆樓主

若果係日常學習仲未用得著,早教係無乜著數。我小朋友讀小學果陣,有同學仔係6年內,不停告知他人佢係學先他人最少一年,但成績去到P2後,都唔多覺有佢影子~~~

小二如小一summer 前己背左乘數表, 識乘即係除, 而乘數表是念口"王",
好多幼稚園的都可以背, 我覺得同數感冇咩關係.   所以識乘數不見得是代表數感強.  早識的只是早些開始念口王, 類似背唐詩. 反而見過好多初小的朋友仔, 對A比B多, B比A少一些好似好簡單的,  但有點推理的好難掌握,  如果小朋友需要時間去了解接受, 早教點, 多點時間去掌握亦是件好事.  

回覆樓主

最重要是保持冷靜,左邊二年級學除法,右邊唐詩鎯鎯上口,前面又Gone with the wind, 你如何看待,還是看看孩子本身發展,恰到好處,不要令他失去上學的熱情才是致勝之道。

回覆樓主

比D小朋友休息下啦

jadenhayden 發表於 17-9-2 19:31
阿仔今年升小二

你屋企有小二下嘅書同練習,都代表你都有預早教學校課程

201097 發表於 17-9-3 23:42
你屋企有小二下嘅書同練習,都代表你都有預早教學校課程

學校買左二下嘅書啦!

IloveJJ 發表於 17-9-3 21:44
好多幼稚園時期已出去學數既小朋友都有「早教」的。我識人係幼稚園已學到乘除。你自己無早教,應該有自己 ...

本身係冇諗過早教!不過見到其他人咁上進!就唔多唔少會諗,要不要逐波逐流呢⋯⋯

jadenhayden 發表於 17-9-4 00:04
本身係冇諗過早教!不過見到其他人咁上進!就唔多唔少會諗,要不要逐波逐流呢⋯⋯
...

暫時經驗係:中英要早教,我指係要識字和培養語感,之後對小學課程很有利;但數學方面,我則認為不用早教,即使早也不用早太多(如k3已識乘除,無咩需要囉,一般學校要到2年級才教,幼稚園已識背乘數表,小朋友又未明個概念,到2年級時咪又唔記得,盞搞)(利申:家有小學生,暫時成績都算好)

‹ 上一主題|下一主題