用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自傾小朋友的情緒問題
go

自傾小朋友的情緒問題 [複製鏈接]

其實佢嘅脾氣,一直都唔太好
最近仲嚴重左
稍微唔合心意就大吵大鬧,尖叫
我有時候覺得好辛苦....好乏力....
講極佢都唔明
食食下野,原先叉住或者見筷子夾住嘅食物因爲夾唔實而跌左落地,已經會大聲叫,仲要叫唔停!同佢講過,跌左食過第二舊,唔需要尖叫!但佢就唔明!
同佢出街,佢想買樣野,我拒絕唔買,又訓低喺地下......有理由就唔理人感受
然後同哥哥玩遊戲輸左又dum地dum不停
佢大肌差,走走下路跌親!又會好嬲大叫!叫佢下次小心啲慢慢走就得,佢就賴地下好曳!喊到儍左!
救命,我真的好辛苦.....
只要唔合心意就顛左一樣.....究竟我要點做,佢先會明......佢先會收斂佢嘅情緒
講又講過,同佢睇行為書都試過
佢就係無改善......
我絕望了
   2    0    0    0

回覆樓主:

我女之前情況差不多。心理學家教我,如佢跌咗嘢食落地,就同佢話媽媽知你好唔開心,知你好想食,即刻比乾淨你。
我女之前玩遊戲輸咗會發皮氣,有次我同佢鬥快落樓梯,我特登輸,跟住笑笑口話好嘢我輸咗,再解釋有佢同我玩,輸咗都唔緊要,下次有機會會贏。試多幾次後佢輸咗都無發皮氣。

jadenhayden 發表於 17-7-7 00:05
最近仲嚴重左

或許佢發脾氣時你先認同佢既感受, 而不去改變佢既感受。例如: 食物夾不到掉落了,可說: 媽媽知你好肚餓, 跌左食物好失望呀!我地再夾過就會食倒, 需要媽媽幫忙夾一啖先嗎?
跌在地上時可說: 你好勇敢既, 自己企起身就冇事, 係喎!有少少痛唔開心, 不過你好堅強既, 冇事既。我地做多d 運動, 下次跑得快又穩。
怕輸就示範比佢睇你輸左都一樣開心, 因為玩得開心輸左都唔緊要, 而且你好有毅力, 唔會咁易放棄, 下次一定有機會贏返。用最正面既說話幫佢面對所以負面既野, 慢慢佢就會控制得好。

jadenhayden 發表於 17-7-7 00:05
最近仲嚴重左
妳小朋友幾大呀? 有冇訓練呀? 同治療師或社工傾吓, 應該有辦法的.

回覆樓主:

A仔,要重複示範,情緒如何表達。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題